Un om de afaceri condamnat în 2019 pentru evaziune fiscală a pus mâna pe o licitație organizată de Consiliul Județean pentru asigurarea cornurilor din școlile bistrițene. Omul de afaceri s-a folosit pentru a face evaziune fiscală chiar de SRL-ul cu care, trei ani mai târziu a câștigat licitația publică organizată de Consiliul Județean.
În 20 noiembrie, Consiliul Județean a desemnat câștigătorul pentru licitația de furnizare produse panificație pentru elevi pentru anii 2021, 2022, 2023. Valoarea cornului, a covrigilor sau biscuiților uscați primiți zilnic de elevi este puțin peste 50 de bani.
Firmele câștigătoare trebuie să asigure 5 porții de produse de panificație pe săptămână, pentru cei 22.400 de elevi și preșcolari din 36 de unități administrativ teritoriale.
Două SRL-uri au pus mâna pe această licitație: Auto Valmar SRL și R&B Com SRL. Fiecare ar urma să încaseze aproape 4 milioane de lei în următorii ani. Dacă Auto Valmar SRL este din Bistrița, cealaltă societate comercială va aduce cornurile tocmai din Baia Sprie.
Auto Valmar SRL este din Bistrița, a fost înființată în 1996 și are 59 de angajați. În 2020, SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de peste 13 milioane de lei și un profit net de peste 150.000 de lei. Datoriile ajungeau la 677.000 de lei. Acesta este cea mai mare cifră de afaceri a producătorului de pâine și produse de patiserie.
În 2019, cifra de afaceri abia trecea peste 12 milioane de lei, iar profitul se apropia la 130.000 de lei. În 2016 de exemplu, cifra de afaceri era de 10,3 milioane de lei, iar profitul trecea de 200.000 de lei. Cele mai mari datorii le-a înregistrat în 2012, când acestea se apropiau de 850.000 de lei.
R&B Com SRL, producătorul din Baia Sprie este pe piață din anul 2000. Are 140 de angajați și o cifră de afaceri de aproape trei ori mai mare. În 2020, SRL-ul raporta o cifră de afaceri de 34,8 milioane de lei, profit de aproape 5 milioane de lei și datorii de aproape 4 milioane.
Fostul administratorul Auto Valmar, condamnat în 2019 pentru evaziune fiscală
Cu doar doi ani înainte să pună mâna pe o licitație de aproape 4 milioane de lei, pe atunci administratorul Auto Valmar Vasile Marica, era condamnat pentru evaziune fiscală. A fost trimis în judecată în toamna anului 2019, iar trei luni mai târziu, judecătorii au și venit cu sentința. Marica a avut parte de o sentință mai blândă, optând pentru o procedură simplificată cu recunoașterea vinovăției.
„Condamnă pe inculpatul M. V. la pedeapsa de 2 ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a,b,g C.pen. (lit.g vizând interdicţia dreptului de a fi administrator), pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prev. art.9 alin.1 lit.b din Legea nr.241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale republicată, cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen. Conform art.91 alin.1 C.pen. dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului şi stabileşte, conform art.92 alin.1 C.pen. un termen de supraveghere de 3 ani, calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. (…) Conform art.93 alin.3 C.pen. obligă pe inculpat ca pe durata termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 65 de zile, în cadrul Primăriei municipiului Bistriţa sau în cadrul Protopopiatului Ortodox Român Bistriţa”, preciza Tribunalul Bistrița-Năsăud, la final de 2019.
Culmea, deși și-a recunoscut vinovăția, Vasile Marica s-a arătat nemulțumit de decizia dată de judecătorii de la Bistrița, pe care a contestat-o. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care i-a respins apelul și a menținut decizia dată la Bistrița.
La finalul anului trecut, Serviciul de Probațiune Bistrița-Năsăud cerea în instanță și obține înlăturarea obligației de a presta muncă neremunerată în folosul comunității stabilită în urma sentinței din 2019.
Practic, Marica abia a scăpat anul acesta de termenul de supraveghere de 3 ani, impus de instanță. Acum, SRL-ul este administrat de Letiția, soția lui Vasile Marica. Până la începutul lunii septembrie, acesta figura cu 50% din afacere, însă ulterior și-a cedat toate părțile sociale soției, care a devenit asociat unic.
Și condamnat și obligat să plătească prejudiciul cauzat
Culmea, evaziunea fiscală pentru care a fost condamnat Vasile Marica s-a comis cu același SRL care a câștigat licitația. Potrivit procurorilor, în perioada august 2015- martie 2016, având calitatea de administrator al Auto-Valmar SRL Bistrița, a omis înregistrarea în actele contabile a unor operațiuni comerciale efectuate și a veniturilor realizate, cauzând bugetului consolidat al statului, un prejudiciu de 10.410 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud și-a recuperat suma de 10.400 de lei de la Vasile Marica. Instituția a plusat și a cerut și dobânzi și penalități de întârziere.
Întrucât Marica n-a vrut să le plătească, AJFP Bistrița-Năsăud s-a adresat instanței. Dosarul a fost înregistrat în primăvara acestui an, la Judecătoria Bistrița. Sentința a venit în luna octombrie a acestui an.
Judecătorii au stabilit ca Vasile Marica trebuie să plătească AJFP și 1.496 de lei, reprezentând dobânzi și penalități de întârziere aferente debitului de 10.418 lei achitat de pârât.
Cu nevasta în instituție publică, Marica era abonat la bani publici
Nu este prima licitație câștigată de Auto Valmar SRL. Firma a câștigat o licitație în valoare de peste 2 milioane de lei la final de 2019, chiar luna în care administratorul brutăriei era condamnat. Licitația în cauză viza tot furnizarea de produse de patiserie în școli.
Mai mult, în perioada 2007 -2012, dar și în 2015, Auto Valmar SRL a fost una dintre firmele abonate la bani publici ai Consiliului Județean. Cele mai multe contracte vizau distribuirea de produse de panificație în școli, prin programul „Laptele și cornul”. În această perioadă brutăria ar fi încasat de la Consiliul Județean peste un milion de euro.
Soția lui Vasile Marica, Letiția, care acum administrează brutăria a fost funcționar public până în 2009. Aceasta a fost șefa Serviciului Financiar din cadrul Instituției Prefectului.
S-a retras din instituție mai mult obligat-forțat, fiind implicată în scandalul ce l-a trimis după gratii pe Sabin Ilieș, care atunci era șef al Finanțelor și prodecan al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Acesta a fost acuzat de procurorii DNA de trafic de influență, fals și uz de fals, iar Letiția Marica ar fi fost și ea implicată, fiind angajată a filialei din Bistrița a universității. Aceasta era apropiată de Ilieș, însă a scăpat de acuzații în dosarul respectiv.