
Firma ascunsă a fiului primarului comunei Budacu de Joc din Bistrița-Năsăud a fost în lumina reflectoarelor în mai multe articole redactate de Gazeta de Bistrița. În 2022, firma fiului lui Florin Sandu Simionica, Trans Simy SRL a tras lozul câștigător și a pușcat 1,5 milioane de lei de la Consiliul Județean pentru întreținerea drumurilor județene.
Nu ar fi o noutate pentru firma din Budacu de Jos, având în vedere că pare că i s-a așezat covor roșu pentru astfel de contracte. În 2021, Trans Simy SRL a mai câștigat o licitație de 2,2 milioane de lei pentru 3 contracte de întreținere a platformei de drum și îmbrăcăminte asfaltică.
Ei bine, chiar dacă au pușcat contracte pe bandă rulantă, de data aceasta au făcut-o lată, atunci când mașina companiei a fost implicată într-un accident în urma căruia victima, o persoană vârstnică, nu a scăpat cu viață. Contextul accidentului este exemplul ideal de „Omul nepotrivit la momentul nepotrivit” căci coliziunea s-a produs între două autovehicule conduse de doi bărbați care nu ar fi trebuit să se afle la volan. Cel care se află în mașina firmei Trans Simy SRL, conducea autovehicului scos din uz și fără acceptul firmei, în afara orelor de program şi în interes propriu, iar victima, în vârstă de 71 ani, conducea acel moped fără să aibă permis de conducere, era în stare de ebrietate şi nu purta cască. Ca urmare a incidentului din 05.08.2016, a fost deschis un dosar penal atât pe numele victimei, pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie, respectiv conducerea unui vehicul fără permis, cât şi pe numele pârâtului, pentru săvârşirea unei infracţiuni din culpă, respectiv vătămare corporală din culpă.
Deci, un accident cu doi vinovați.
Problemele reale încep în momentul în care Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a despăgubit victimele cu sume considerabile, acordându-le celor 4 moștenitori ai victimei accidentului rutier suma totală de 200.000 de euro alături de cei 5.605 lei cu titlu de cheltuieli parţiale de judecată. Însă abia după ce despăgubirile au fost acordate, s-a aflat un aspect esențial care întoarce întregul caz pe dos: Proprietara mașinii, faimoasa firmă a primarului din Budacu de Jos, nu încheiase polița de asigurare RCA, încălcând astfel o obligație legală esențială.
În urma accidentului, victimele au solicitat despăgubiri din partea BAAR, iar acesta s-a conformat. Însă, după ce s-a aflat că polița RCA era cu totul inexistentă, BAAR a dorit să recupereze sumele de bani acordate, ceea ce a dat startul unui proces interesant aflat pe rolul Tribunalului Bistrița.
„Prin acţiunea obiect a prezentului dosar nr. ####/112/2021, reclamantul BAAR solicită, pe calea acţiunii în regres, de la conducătorul auto şi de la pârâta societate, plata sumelor achitate în baza sentinţei civile nr. ##/F/2019.”
În instanță, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule a solicitat rambursarea sumelor plătite pentru despăgubirea victimelor, invocând faptul că societatea proprietară a vehiculului nu respectase obligația de a încheia polița RCA. Tribunalul a fost de acord cu cererea acestuia și a subliniat faptul că răspunderea pentru neîndeplinirea acestei obligații nu poate fi atribuită conducătorului auto, care nu era și proprietar al vehiculului.
După ce adevărul a ieșit la iveală, instanța a făcut o distincție clară și anume aceea că proprietarul vehiculului este cel care trebuie să răspundă pentru faptul că nu a asigurat vehiculul, nu conducătorul auto, chiar dacă acesta a fost vinovat de producerea accidentului. În acest caz, societatea proprietară a fost considerată responsabilă și obligată să ramburseze despăgubirile acordate victimelor accidentului.
Așa că, firma Trans Simy SRL din Budacu de Jos este bună de plată, dar n-ar trebui să fie o problemă având în vedere arsenalul de licitații câștigate.
„Obligă pârâta Societatea Trans Simy SRL să plătească reclamantul BIROUL ASIGURĂTORILOR DE AUTOVEHICULE DIN România (BAAR) suma totală de 206.605 lei, cu titlu de despăgubiri, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare aferentă”.
