Societatea Constructeurs Navalas SRL din Dej, patronată de cetățeanul italian Ciro Luca Scuotto, a obținut suspendarea unei decizii de impunere în valoare de peste 2 milioane de lei, după ce magistrații de la Curtea de Apel Cluj au pronunțat o hotărâre definitivă în acest sens. În urma unui control efectuat în vara anului trecut, inspectorii fiscali au constatat că firma a beneficiat de facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor, cu toate că aceasta obține venituri preponderent din prestări de servicii pe nave, în Șantierul Naval VARD Tulcea, activități care nu ar avea nicio legătură cu obiectul de activitate din acte.
Constructeurs Navalas SRL fost înfiinţată în anul 2018, având ca obiect principal de activitate fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, iar activităţile secundare autorizate au fost: producţia generatoarelor de abur; fabricarea altor articole de metal și construcţia de nave şi structuri plutitoare. La data de 16 iunie 2022 societatea și-a mutat sediul social din municipiul Tulcea în Dej. Se pare că schimbarea nu a fost de bun augur, deoarece la data de 31 august 2022, Agenția Județeană a Finanțelor Publice Tulcea a emis o decizie de impunere prin care au fost stabilite în sarcina societății Constructeurs Navalas SRL obligaţii fiscale aferente perioadei 1 ianuarie 2019 – 31 martie în cuantum de 2.176.828 de lei.
Inspectorii fiscali au constatat că firma nu a desfășurat activități aflate în legătură directă cu sectorul construcțiilor, însă a aplicat scutiri la impozitul pe venitul din salarii, contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi reducere la contribuţia de asigurări sociale de la 25% la 21,25%, chiar dacă a obținut venituri preponderent din prestarea de servicii pe nave în Șantierul Naval VARD Tulcea.
Constructeurs Navals nu trebuia să beneficieze de facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor
AJFP Tulcea a reținut că societatea Constructeurs Navals SRL a încheiat contracte de sute de mii de euro cu Tech Marine SRL Italia, Vard Accommodation Tulcea SRL și Vard Tulcea SA, societăți extrem de importante din domeniul industriei navale. Activitățile desfășurate de societate, cum ar fi instalarea conductelor și fitingurilor HVAC, asamblarea și sudarea fundațiilor, încărcarea la bord, asamblarea și fixarea utilajelor inclusiv protecții, lucrările de montaj a tubulaturii la navă, predarea tehnică, montajul și lucrările de lăcătușerie generală, confecționarea și/sau asamblarea și/sau montajul secțiilor volum și altele, nu sunt considerate a fi în legătură directă cu sectorul construcțiilor civile sau de geniu. Prin urmare, aceste activități nu se încadrează în acordul încheiat între Guvernul României și Federația Patronatelor Societăților din Construcții, care definesc sectorul construcțiilor eligibile pentru facilitățile fiscale. Astfel, firma patronată de italianul Ciro Luca Scuotto nu ar fi trebuit să beneficieze de facilitățile fiscale acordate de stat în domeniul construcțiilor.
De asemenea, potrivit deciziei de impunere, activitățile de construcţii metalice prestate de Constructeurs Navals SRL în relaţiile comerciale cu cei trei agenţi economici, în speță Tech Marine SRL Italia, Vard Accommodation Tulcea SRL și Vard Tulcea SA, beneficiari ai lucrărilor executate de societatea din Dej, „ țin de construcţia de nave, sectorul industriei prelucrătoare și nu de sectorul construcţiilor”.
La data de 31 mai 2023, fima Constructeurs Navalas SRL a dat în judecată Administrația Județeană a Finanțelor Publice Tulcea și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, solicitând magistraților de la Tribunalul Cluj să suspende executarea deciziei de impunere din data de 31 august 2022 privind obligaţiile fiscale principale aferente diferenţelor bazelor de impozitare stabilite în cadrul inspecţiei fiscale, prin care s-a pus în sarcina societăţii obligaţii fiscale în cuantum de 2.176.828 lei, până la soluţionarea definitivă dosarului în care societatea a contestat actul fiscal.
Firma din Dej a invocat insolvența ca să-i convingă pe judecători
În motivele care stau la baza cererii de chemare în judecată, societatea a subliniat faptul că decizia de impunere emisă de inspectorii fiscali va avea consecințe extrem de serioase asupra activității sale, punând în pericol capacitatea de a plăti salariile angajaților și, în consecință, de a onora facturile. De asemenea, firma cu sediul în municipiul Dej a menționat și faptul că punerea în executare a documentului emis de inspectorii fiscali ar putea atrage deschiderea procedurii de insolvență.
„Din Statul de plată cu salariaţii permanenţi se poate observa că la luna aprilie 2023 a avut un număr de 23 de angajaţi, cu menţiunea că toţi angajaţii au autorizaţii speciale pentru că lucrează într-un domeniu cu tangenţă la activitatea navală, unde orice eroare umană/profesională poate avea consecinţe dramatice. Imposibilitatea plăţii salariilor va determina solicitări de desfacere a contractelor de muncă pentru că, orice muncă trebuie remunerată, iar dacă ar fi în situaţia imposibilităţii remunerării, personalul angajat va dori să plece. (…) Neplata furnizorilor și a subcontractanților a determinat încetarea relațiilor contractuale, rezilierea unor contracte și nerespectarea de către subscrisa a unor termene amânate față de beneficiari. Datoriile către furnizori, imposibilitatea derulării contractelor vor putea atrage situația în care subscrisa am putea să intrăm în incapacitate de plată/insolvență, ceea ce ar putea fi cu atât mai complicat, plata sumelor către bugetul de stat și derularea activității societății.”, a invocat firma cu capital italian în fața magistraților de la Tribunalul Cluj.
Curtea de Apel Cluj a suspendat decizia de impunere
La sfârșitul lunii iunie, magistrații de la Tribunalul Cluj au respins cererea formulată de Constructeurs Navals SRL ca neîntemeiată. Însă, luna trecută, magistrații de la Curtea de Apel Cluj au casat sentința inițială și i-au oferit o gură de oxigen companiei.
„Admite recursul declarat de CONSTRUCTEURS NAVALS SRL împotriva sentinței civile nr. 1665 din 28.06.2023 pronunţată în dosarul nr. 2909/117/2023 al Tribunalului Cluj, pe care o casează în sensul că: admite cererea de suspendare a Deciziei de impunere F.TL 118 din 31.08.2022 până la soluționarea definitivă a dosarului nr.1891/117/2023 al Tribunalului Cluj. Menţine soluţia cu privire la admiterea ex. lipsei calităţii procesuale pasive a MINISTERUL FINANŢELOR şi respinge acțiunea faţă de acest pârât pe excepţie. Definitivă.”, arată soluția pe scurt a instanței.
Potrivit datelor financiare, societatea Constructeurs Navalas SRL a fost pe pierdere cu 975.188 de lei anul trecut, a înregistrat o cifră de afaceri în valoare 9.524.550 și datorii în cuantum de 2.134.472 de lei, având numai 7 angajați.