Fosta casă de cultură a sindicatelor, măgăoaia din piața Mihai Eminescu, unde funcționează printre altele o instituție publică, un supermarket, niște saloane de înfrumusețare și o sală de bingo, se pregătește de modernizare. În spatele acesteia nu este Gelu Drăgan, care a pus mâna pe clădire prin mijloace mai puțin ortodoxe, ci tocmai una dintre firmele patronilor grupului Metropolis.

Să începem cu începutul. Una dintre cele mai flagrante hoții instrumentate în Bistrița-Năsăud a fost cu siguranță modul în care a dispărut averea Uniunii Generale a Sindicatelor din România. Cea mai importantă clădire care a aparținut UGSR a fost cu siguranță Casa de Cultură a Sindicatelor din Piața Mihai Eminescu.

Complexul respectiv trebuia să fie un adevărat palat cultural, realizat de mai mulți arhitecți ai Institutului de Proiectări Bistrița. Acesta trebuia să cuprindă o sală de spectacole cu 826 de locuri, o scenă adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, o sală de sport și ea cu câteva sute de locuri, săli pentru cluburi de pictură și sculptură și chiar și o bibliotecă.

Nu lipsea nici un teatru și un cinematograf în aer liber, o parcare subterană cu nu mai puțin de 1.000 de locuri și nici o fantasmagorică grădină suspendată ce urma să se întindă pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați.

UGSR a rămas fără clădire „cu ajutorul” unui subinginer mecanic din fosta zonă industrială a municipiului, Adolf Bloos, care a preluat frâiele celui mai important sindicat din Bistrița-Năsăud, CNSLR Frăția, imediat după `89.

Sub pretextul că sindicatul avea nevoie de bani, Bloos a vândut clădirea către SC Agraria SRL. Unde au ajuns banii luați de sindicat în urma acestei tranzacții nimeni nu știe. Cert este faptul că clădirea a ajuns pe mâinile lui Gelu Drăgan, la firma căruia și lucrează în prezent soția lui Adolf Bloos, decedat în iulie 2018.

De la Gelu Drăgan, la Riviera Rezidence…

Gelu Drăgan a închiriat părți din clădire altora, astfel că, în prezent acolo funcționează un supermarket, sediul AJOFM, sediul EMI Center (firma lui Gelu Drăgan), câteva saloane și firmulițe și chiar și o sală de Bingo ce aparține celor de la Metropolis.

Acesta a avut mai multe tentative de a renova și reamenaja și recompartimenta clădirea, tentative care s-au lăsat și cu amenzi din partea Poliției Locale și obligația de a se opri din lucrări, după ce Gelu Drăgan a făcut aceste intervenții fără vreo autorizație din partea autorităților.

O altă firmă vrea acu să redea strălucirea clădirii și surpriză, nu are nicio legătură cu Gelu Drăgan. Este vorba despre Riviera Rezidence, firma lui Petru Rus, unul dintre patronii Metropolis Grup. Practic grupul Metropolis era deja prezent în clădire prin sala de Bingo de la parter.

În plină vară, Riviera Rezidence SRL cere de la Agenția pentru Protecția Mediului autorizațiile necesare unor lucrări de intervenție pentru clădirea din Piața Mihai Eminescu, de la numerele 1-4.

„Proiectul are ca obiectiv principal modernizarea imobilului existent pe două nivele (parter și etaj), cu acces în imobil prin două intrări, din Piața Mihai Eminescu și din Strada Gării. La nivelul parterului, clădirea este prevăzută cu holuri de acces, două zone cu grupuri sanitare, două săli de jocuri electronice, salon bingo, birouri și o zonă de club-discotecă, care la momentul de față este dezafectată. La etaj sunt coridoare, grupuri sanitare, spații de birouri și o zonă de club-discotecă dezafectată. Zonele de club de la parter și etaj comunică între ele prin intermediul a trei scări separate dedicate doar zonei de club”, se arată în documentul publicat de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Proiectul prevede transformarea spațiilor existente (cu funcțiunea de alimentație publică-club, sală jocuri) în spații comerciale și birouri. Pentru o eficientizare a utilizării spațiului existent, se dorește și realizarea a două nivele intermediare în spațiile existente cu înălțime mai mare de 12 metri, precum și refacerea fațadei prin realizarea de goluri noi, pentru iluminare naturală și acces.

Pentru cei care vor beneficia de aceste spații, cei de la Riviera Rezidence au închiriat 23 de locuri de parcare în apropiere.

Spațiile comerciale se vor întinde pe 478 de metri pătrați, suprafața de spații de agrement și alimentație publică, mai exact sala bingo, sala de jocuri electronice, club și cafenea se vor întinde pe 1.878 de metri pătrați, iar spațiile de birouri și cele administrative vor ocupa 2.153 de metri pătrați.

Petru Rus a început pe cont propriu timid, în 2011

Petru Rus a început timid, în anul 2011, când a inaugurat primul bloc de locuințe ridicat, alături de soție, pe strada Ion Minulescu. Anul acesta, Petru Rus alături de soție continuă seria de investiții în zonă și pregătesc un nou bloc de locuințe.

Investitorul nu se oprește aici și atacă și piața clujeană, distanțându-se tot mai mult de vechiul său partener de afaceri, Radu Chifa. Acesta s-a asociat cu Iulian Dascălu, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de real estate din România.

Cei doi s-au asociat încă din 2014, însă, se pare, abia prin 2017-2018 au început să construiască împreună, societatea comercială înființată raportând venituri 0 în 2014, 2015 și 2016.

Societatea se numește Riviera Office SRL, a fost înființată în 2014 și are sediu în Cluj-Napoca. Aceasta are drept obiect de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare, clădiri de apartamente și locuințe individuale, clădiri nerezidențiale, furnizarea de case și apartamente mobilate sau nemobilate.

Deși cifra de afaceri este 0 pentru perioada 2014-2016,  societatea comercială deja a reușit să adune datorii. În anul 2016, Riviera Office declara datorii care se apropiau de două milioane de lei.

Practic, în spatele acestei firme se află alte două SRL-uri. Este vorba despre Iulius Holding, condusă de Iulian Dascălu și Riviera Rezidence, condusă de Petru Rus. Administratorul Riviera Office este Guttman Sorin Claudiu.

La Bistrița, proiectele lui Petru Rus stau sub umbrela Riviera Rezidence SRL. Firma are 43 de angajați și a raportat în 2018 o cifră de afaceri de 12,5 milioane de lei și un profit net de 159.027 de lei. Datoriile sunt și ele importante, cam de trei ori cât cifra de afaceri – 48 de milioane de lei.

SRL-ul a trecut în 2014 de pragul de 1,5 milioane de lei cifră de afaceri, urmând ca în 2015 să ajungă la nu mai puțin de 5 milioane de lei. În 2016, cifra de afaceri ajungea la 12,8 milioane de lei, iar în 2017 la 13,6 milioane, cea mai mare cifră de afaceri înregistrată de firmă.

Cele mai mari datorii au fost înregistrate în 2018. Cu toate acestea, datoriile nu au scăzut sub 30 de milioane de lei din 2014. Pe profit, firma e din 2016, asta după ce în 2015 înregistra pierderi de 4 milioane de lei, iar în 2014 pierderi în valoare de un milion de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.