Desi au încasat mai mult decât în trecut, finantistii bihoreni nu si-au realizat planul. Smaranda Scridon, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, crede ca fiscalitatea spaniola ar trebui sa fie un exemplu pentru cea româna. Controlorii finantelor au prins în „off-side”… floraresele din piete. Activitatea de controlul asupra marilor contribuabili a revenit de la stat la judete. Colaborarea cu federatiile patronale este defectuoasa.
Directorii DGFP Bihor au prezentat saptamâna trecuta bilantul pe anul 2007 înregistrat de finantele bihorene. Chiar daca, pâna la începutul lunii decembrie, DGFP a raportat încasari bugetare mai mari decât anul trecut cu 174,7 la suta, planul trasat de catre Ministerul Finantelor Publice nu a fost deocamdata îndeplinit, acesta fiind realizat în proportie de aproximativ 90 la suta. Având însa în vedere ca anul nu s-a încheiat, este posibil ca planul sa fie dus la îndeplinire în cazul în care marii contribuabili îsi vor plati darile catre stat. Totodata, în acest an finantistii bihoreni au facut un schimb de experienta cu institutia de acelasi profil din Spania. „Institutia se cheama Tributaria fiind un fel de ANAF la noi”, spune Smaranda Scridon, directorul DGFP Bihor. „Am remarcat faptul ca, pe sigla institutiei fiscale spaniole sunt culorile rosu, galben si albastru. Au un sistem fiscal foarte bine vazut de catre Uniunea Europeana. E un sistem performant ca toata fiscalitatea spaniola de altfel. Au fost foarte transparenti, iar pe aceea perioada când eu am beneficiat de aceasta ocazie am reusit sa culeg toate informatiile posibile. Am si initiat în Bihor, mai exact în administratiile financiare Vascau si Beius, doua proiecte pe care le-am realizat împreuna cu colegii din Spania. Astfel, am afisat în incinta celor doua administratii activitatile în culori, fiecare activitate fiind mentionata într-o anumita culoare. Spre exemplu, activitatea de control si numele personalului care o deserveste le-am îmbracat în culoarea rosie, iar cea de asistenta fiscala în verde. Dorim sa implementam acest sistem în toate administratiile financiare”, sustine Smaranda Scridon.
<h5>Flori fara factura</h5>
„Descoperirea” anului pentru finantisti a fost floraresele prinse fara factura. „Sunt multi care au cumparat flori din Ungaria, de la depozite din Debrecen si Budapesta, au luat factura si au venit în tara. Odata ajunsi, au rupt factura si au trimis florile pe piata. Au crezut ca daca le vând pe piata nu le gaseste nimeni. Cei din Ungaria au raportat vânzarea catre firma din România, iar când am confruntat baza de date a noastra cu cea din Ungaria. Am observat ca acolo figura vânzarea, dar aici nu figura achizitia. Astfel de practici s-au descoperit doar la cei mici, pentru care este doar o afacere de familie pentru ei, fiind cei care controleaza si partea de gestiune a firmei”, spune Emil Guias, directorul Activitatii de Control Financiar din cadrul DGFP Bihor. Totodata, în acest an, DGFP Bihor a intrat în subordinea ANAF. Astfel, DGFP Bihor va apartine Regiunii Fiscale 9, formate din judetele Bihor, Salaj si Satu Mare. Pe de alta parte, directoarea Finantelor bihorene s-a plâns de relatia proasta pe care institutia pe care o conduce o are cu federatiile patronale. „Ar trebui sa existe o colaborare mai buna cu organizatiile patronale din judet”, spune Smaranda Scridon. Ioan Lucian, presedintele Federatiei Patronilor Bihor nu este însa de acord cu faptul ca nu ar exista o colaborare între FPB si DGFP. „Pâna acum, pe parcursul ultimului an, am avut mai multe actiuni. Am facut si o caravana în judet la care au participat atât controlori financiari ai Finantelor cât si comisari ai Garzii Financiare. Tot timpul a fost o colaborare între organizatia noastra patronala si Finante”, zice Lucian. Sau poate ca rezultatele „colaborarii” nu au fost fructuoase…
Calin Miron