Primăria Municipiului Bistriţa a organizat o de selecţie de proiecte care beneficiază în anul 2009 de finanţare nerambursabilă din fondurile bugetului local al municipiului Bistriţa. Împărţeala însă, făcută de consilierii locali, a fost părtinitoare, ceea ce a stârnit nemulţumirea celor care au primit mai puţin decât au cerut sau deloc.

În perioada 13 – 30 aprilie 2009 au fost depuse 115 proiecte ale persoanelor fizice, asociaţiilor şi fundaţiilor solicitante de finanţare nerambursabilă din bugetul local – proiectele fiind evaluate ulterior de membrii comisiei de evaluare şi selecţionare din cadrul Consiliului Local Bistriţa.

Interes public sau interes privat

Conform reprezentanţilor administraţiei locale a municipiului Bistriţa, au fost finanţate programe şi proiecte de interes public.

Astfel stând lucrurile, beneficiarii finanţării nerambursabile acordată de municipalitate au fost aleşi din sfera celor care au întocmit programe pentru tineret, programe pentru protecţia mediului, proiecte pentru cultură, pentru cultele religioase, sport, programe pentru învăţământ.
Orice persoană fizică sau persoană juridică fără scop patrimonial, care desfăşoară activităţi nonprofit menite să sprijine realizarea unor obiective de interes public local, a avut dreptul de a participa la procedura pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă.
Proiectele depuse au fost evaluate în sistem competitiv de Comisia de evaluare şi selecţionare a proiectelor numită prin hotărârea Consiliului Local Bistriţa.

Finanţarea nerambursabilă ajunge unde trebuie

Pentru a putea participa la selecţie, solicitantul a trebuit să îndeplinească câteva condiţii, însă imediat după primirea finanţării, beneficiarul nu este condiţionat de către municipalitate în nici un fel, ci doar monitorizat.

Astfel, condiţiile de bază pentru acordarea finanţării au urmărit ca solicitantul să fie:
persoană fizică sau persoană juridică de drept public sau privat, română sau străină, autorizată, respectiv înfiinţată în condiţiile legii române sau străine, având domiciliul sau sediul în judeţul Bistriţa-Năsăud şi/sau desfăşoară programul/proiectul/acţiunea pe teritoriul judeţului;
nu are datorii la bugetul de stat sau la bugetul local;
a respectat obligaţiile asumate prin contractele de finanţare nerambursabilă anterioare – unde este cazul.
Există o clauză însă în Hotărârea Consiliului Local care precizează faptul că finanţatorul îşi asumă dreptul de a suspenda finanţarea pe o perioadă nedeterminată, în funcţie de veniturile încasate la bugetul local şi eventual de a o diminua, fără ca beneficiarul să poată emite vreo pretenţie în această situaţie, fapt care i-ar putea constrânge oarecum pe beneficiari

Se spune că proiectele sunt monitorizate

Pentru ochii lumii sau poate pentru o eventuala bună derulare a proiectelor, derularea contractelor de finanţare încheiate între beneficiari şi Consiliul Local al municipiului Bistriţa va fi monitorizată de către direcţiile şi serviciile de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa, potrivit actelor anexate la proiectul de hotărâre care a vizat finanţările nerambursabile.

Astfel, cei care se vor ocupa cu supravegherea celor cărora le-au dat banii, vor fi:
Centrul Municipal de Cultură “George Coşbuc” – acesta va monitoriza proiectele care beneficiază de finanţare de la bugetul local al municipiului Bistriţa în domeniile: cultură, culte, educaţie şi interdisciplinar.
Direcţia Municipală de Servicii Sociale – se va ocupa de monitorizarea proiectelor în domeniul social.
Direcţia Integrare Europeană – va monitoriza proiectele în domeniile relaţii internaţionale şi protecţia mediului.
Direcţia Tehnologia Informaţiei şi Comunicare – Serviciul Educaţie, Turism – în atribuţia sa va intra monitorizarea proiectelor care vor beneficia de finanţare de la bugetul local al municipiului Bistriţa în domeniile tineret şi sport.
Aceştia, conform hotărârii Consiliului Local, vor trebui să transmită lunar redacţiei publicaţiei „Primăria Bistriţa” informări cu privire la acţiunile care urmează a fi derulate în baza contractelor încheiate.

Cine primeşte şi cine nu primeşte

Pentru accesarea acestor finanţări nerambursabile acordate de la bugetul local s-au înscris persoane juridice fără scop patrimonial, asociaţii şi fundaţii, culte religioase recunoscute, precum şi de alte organizaţii neguvernamentale.

Nu au fost selecţionaţi solicitanţii aflaţi în una din situaţiile:
documentaţia prezentată a fost incompletă şi nu respecta prevederile cerute;
documentaţia nu a fost completată conform indicaţiilor;
documentaţia nu a fost depusă la termen;
au avut conturile bancare blocate la acel moment;
nu au respectat un contract de finanţare anterior, obţinut de la Consiliul Local Bistriţa-Năsăud.

Gloria Bistriţa în topul finanţărilor

Proiectul Clubului Gloria Bistriţa a primit 57% din banii publici nerambursabili pentru proiecte. Astfel se face că echipa bistriţeană de fotbal a primit mai bine de două milioane de lei (peste 20 de miliarde lei vechi) din banii publici, fotbalul primând în lista sporturilor de care este interesată administraţia publică locală.

Cele trei milioane şi jumătate de lei, bani publici de care Primăria a dispus pentru finanţările nerambursabile ale proiectelor, au aprins spiritele în Consiliul Local.
Aceşti bani publici sunt destinaţi pentru finanţarea proiectelor eligibile în învăţământ, cultură, sport, protecţia mediului, social şi interdisciplinar.
Din 115 proiecte care au cerut finanţare, mai bine de jumătate au fost respinse, iar printre norocoşii care au primit cei mai mulţi bani din bugetul local se numără clubul de fotbal Gloria Bistriţa, căruia i s-au alocat mai mult de jumătate din banii puşi la bătaie, deşi „cu o treime mai puţin decât anul trecut”, potrivit primarului Ovidiu Creţu.

Împărţeala buclucaşă

Această împărţeală a nemulţumit multe din organizaţiile care nu au primit finanţare sau care au primit mai puţin decât au solicitat.

Printre cei revoltaţi au fost şi câţiva politicieni. Astfel consilierii locali ai PD-L au declarat într-o conferinţă de presă, săptămâna trecută, că Primăria Bistriţa ar trebui să investească în baze sportive şi nu să aloce bani pentru orice proiecte, aceste afirmaţii făcând trimitere directă la suma imensă primită de Gloria Bistriţa.
De asemenea, conducerea Partidului Ecologist Român, filiala Bistriţa-Năsăud, acuză că împărţirea finanţărilor nerambursabile alocate din bugetul local al municipiului în anul 2009, efectuată de Consiliul Local Bistriţa, încalcă spiritul şi litera legii.

Dacă nu avem Filarmonică, finanţăm fotbalul

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă nu consideră suma alocată Gloriei prea mare, primarul Ovidiu Creţu a precizat: „sunt sigur că dacă am avea o filarmonică în oraş, ar merge bani şi în acea direcţie, dar dat fiind că ea nu există, investim banii în echipa de fotbal şi nu îi condiţionăm jucătorii în nici un fel. Pot să-şi distribuie banii cum vreau”.

Proiectul „Sportul de performanţă ca fenomen social sau de interes strategic local şi proiecte sportive”, finanţat cu 2.250.000 lei, include opt proiecte, cea mai mare sumă, de 2.000.000 de lei, revenind Gloriei Bistriţa. Restul de bani au fost împărţiţi între Clubul Sportiv Municipal – 147.000 lei pentru înfiinţarea unei echipe de handbal feminin, 500.000 lei pentru susţinerea halterelor, 500.000 lei pentru tenisul de masă, Centrul Schreiner a primit peste 19.000 lei şi Clubul de Karate aproape 18.000 lei.
Asociaţia Clubul Amazoanelor a primit 20.000 de lei, Asociaţia Nevăzătorilor din Bistriţa a primit 7.000 de lei, Asociaţia de Părinţi din Colegiul Naţional Andrei Mureşanu 25.000 de lei, Cercetaşii Bistriţeni 13.500, Asociaţia Folclorică Balada 45.000, Promovarea şi revigorarea muzicii de fanfara 40.000 de lei.
21 de solicitări de finanţare au venit pe domeniul culte, dintre care 17 aparţin parohiilor ortodoxe.
Ceea ce s-a putut lesne observa, este faptul că s-au triplat numărul proiectelor pentru tineret şi al celor interdisciplinare.
În acest an, Primăria Bistriţa a alocat circa 3,5 milioane de lei pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă.

Comisiile de selecţionare

Cele patru comisii care s-au ocupat de analizarea proiectelor, au fost:
Cultură, Culte, Educaţie şi Interdisciplinar.
Social. Relaţii Internaţionale şi Protecţia Mediului. Tineret, Sport.

 
Mihnea Cetaş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.