Femeile din ţările membre ale Uniunii Europene câştigă semnificativ mai puţin decât bărbaţii pentru aceeaşi muncă prestată, diferenţa medie între salariile lor fiind de 13%, exact ca anul trecut, a anunţat Comisia Europeană miercuri, cu ocazia Zilei europene a plăţii egale, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Astfel, la fiecare 1 euro plătit unui bărbat, o femeie primeşte 87 de cenţi, arată raportul executivului UE.
În acest an nu s-a înregistrat niciun progres în direcţia egalizării nivelului de remunerare între bărbaţi şi femei, au declarat vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, şi comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli.
Raportul CE subliniază importanţa transparenţei cu privire la salarii, astfel încât femeile să poată combată discriminarea legată de remunerare.
În luna iunie a acestui an a intrat în vigoare directiva europeană privind transparenţa remunerării şi acest lucru înseamnă că, în viitor, angajatorii vor trebui să le comunice angajaţilor cât de mult câştigă alte persoane, în medie, pentru a face aceeaşi muncă sau o muncă echivalentă.
Ţările membre UE vor trebui să transpună directiva în legislaţiile lor naţionale până cel mai târziu în iunie 2026.
Diferențele salariale între femei și bărbați pentru aceeași muncă, o problemă globală
Diferențele salariale între femei și bărbați pentru aceeași muncă reprezintă o problemă persistentă la nivel global, evidențiind inegalități în sistemul de remunerare. Statisticile arată că, în multe țări, femeile câștigă, în medie, mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă echivalentă. Această discrepanță salarială, cunoscută și sub numele de „gender pay gap”, reflectă unele din provocările cu care se confruntă societatea în privința egalității de gen, scrie sitiridiaspora.ro.
Cauzele acestor diferențe pot include discriminarea directă, stereotipurile de gen, lipsa transparenței salariale și obstacolele în avansarea profesională pentru femei. Uneori, alegerea carierei și presiunea socială pot influența deciziile privind remunerarea. O abordare amplă și proactivă, care include măsuri legislative, promovarea culturii organizaționale incluzive și stimularea transparenței în privința salariilor, este esențială pentru reducerea acestor diferențe și promovarea unei societăți mai echitabile din punct de vedere salarial.