Daca sunteti bolnav si medicul v-a prescris o reteta compensata sau gratuita, puteti sta linistiti. Chiar daca Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud (CJAS BN) are datorii mari inca de anul trecut fata de farmacii, acestea elibereaza medicamente in regim gratuit sau compensat.
Cu toate ca la finele lunii martie toate farmaciile din judet au sistat eliberarea medicamentelor pentru diabet si boli oncologice, nemaifiind dispuse sa faca concesii ca anii trecuti, cand continuau sa elibereze in ideea ca statul le va inapoia banii ulterior, situatia a revenit la normal la 1 aprilie, cand au fost alocate noi fonduri.

Vasile Ionel, presedintele Colegiului Farmacistilor Bistrita – Nasaud, a declarat ca deocamdata nu sunt probleme la niciuna dintre farmaciile din judet, toate eliberand medicamente gratuite si compensate. Insa nu se stie cat va dura „minunea”…
Pe de alta parte, conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud spune ca datoriile pe care le are fata de farmacii ajung la suma de 7.000.000 de lei, insa plata lor se face lunar, din fondurile disponibile.

CJAS BN, datoare vanduta

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud a intrat in 2011 cu datorii mari fata de farmaciile si spitalele din judet, acumulate in decursul anului trecut. Acestea se ridica la ora actuala la suma de 11.600.000 de lei.
Vilhelm Szekely, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud, a declarat pentru Gazeta de Bistrita ca datoriile fata de farmaciile si spitalele din judet sunt foarte mari. Practic CJAS BN mai are de achitat mai bine de jumatate din suma datorata in 2010.
„Avem datorii mari fata de farmacii si spitale, de aproape 11.600.000 de lei. Din acesti bani, circa 7.000.000 avem de platit farmaciilor pentru medicamentele compensate sau gratuite acordate pe parcursul anului 2010, iar diferenta reprezinta datoriile pe care le avem fata de spitale”, a spus Szekely.
Directorul CJAS BN a mai precizat ca institutia pe care o conduce primeste lunar o anumita suma de bani de la stat, bani din care sunt platite si datoriile pe cate o luna a anului trecut.
„Lunar primim bani de la stat, iar o parte din ei ii folosim pentru plata restantelor la furnizorii de medicamente si servicii medicale. De curand am platit datoriile pentru luna iunie a anului 2010, precum si o parte pentru cele din iulie. Banii sunt putini, asa ca ne descurcam cum putem”, a afirmat Vilhelm Szekely, directorul CJAS BN.

Totusi, farmaciile elibereaza medicamente

In ciuda datoriilor pe care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud le are fata de ei, proprietarii farmaciilor din judet au decis sa elibereze in continuare medicamente in regim compensat si gratuit.
Vasile Ionel, presedintele Colegiului Farmacistilor Bistrita – Nasaud spune ca deocamdata nu sunt probleme.
„La ora actuala nu sunt probleme la niciuna dintre cele 69 de farmacii din judet care au contrat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Toate elibereaza medicamente gratuite si compensate deoarece deocamdata sunt fonduri in acest sens. Au fost intr-adevar probleme in ultimul an, dar in momentul de fata situatia este buna. Si stocul de care dispun farmaciile este in regula deocamdata”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Vasile Ionel.
Cele spuse de Vasile Ionel sunt confirmate si de farmacistii bistriteni. „In momentul de fata eliberam medicamente gratuite si compensate, asa ca oamenii nu au de ce sa se teama. CJAS BN ne-a platit o parte din datoriile restante si din cate am inteles vor continua sa faca acest lucru lunar”, ne-a explicat o angajata care lucreaza la una dintre farmaciile din zona centrala a orasului.
O alta farmacista din municipiu ne-a spus ca „nu exista probleme deocamdata. Avem medicamente (pentru diabet, boli cardiovasculare, pentru cei care au suferit un transplant, etc.) pe stoc, fonduri sunt, astfel ca situatia este sub control”.
Potrivit statisticilor Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud (DSP BN), la ora actuala, in judetul nostru exista peste 6.700 de persoane bolnave de diabet. De asemenea, in sfera bolilor cardiovasculare, exista in evidente peste 28.000 de hipertensivi, circa 13.500 de cazuri de cardiopatie ischemica si peste 600 de cazuri cu cord pulmonar cronic.

Romanii vor primi mai putine medicamente compensate

Printre efectele noului acord semnat intre Fondul Monetar International (FMI) si statul roman se numara si reducerea numarului de medicamente compensate si inlocuirea celor scumpe cu unele ieftine.
Conform presei centrale, cel mai probabil va fi modificata lista C2 de medicamente compensate. Este vorba de peste 2.600 de medicamente care sunt compensate de stat in proportie de 100% si sunt prescrise romanilor care au HIV, SIDA, cancer, diabet sau boli de nutritie.
Desi de-a lungul timpului s-a vehiculat ideea ca romanii sunt mari consumatori de medicamente, studiile efectuate de Consiliul Concurentei dovedesc altceva. In tara noastra consumul de medicamente este de 104 euro/an/persoana, jumatate din suma fiind alocata de la bugetul de stat. Tarile din centrul si estul Europei – Ungaria, Cehia, Polonia – au un consum in jur de 250 euro/an/persoana, iar in statele vechi membre ale Uniunii Europene consumul ajunge si la 600 euro/an/persoana.
In judetul nostru exista in momentul de fata 69 de farmacii care au contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud, dintre care 31 isi desfasoara activitatea in municipiu. In Sangeorz-Bai exista cinci farmacii, in Beclean patru, iar la Nasaud trei.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.