Creşterea euro în raport cu leul îi face pe importatori şi distribuitori să reducă drastic livrările către farmacii.
Dacă Guvernul nu va interveni rapid se va ajunge la o nouă criză a medicamentelor din import.

Cei care suferă sunt bolnavii care nu pot trăi fără aceste medicamente. Creşterea galopantă a monedei euro loveşte în bolnavii care au nevoie de medicamente străine.
Importatorii şi distribuitorii preferă să ţină medicamentele blocate decât să le livreze farmaciilor şi să aibă pierderi. Medicamentele au fost cumpărate pe parcursul întregului an care a trecut, iar acum pierderile sunt acut resimţite. Aceasta, deoarece euro a ajuns deja la 4,3 lei, iar distribuitorii au fost şi sunt obligaţi să vândă la valoarea de 3,63 de lei pentru un euro.

Scumpiri mari la medicamentele fără reţetă

Distribuitorii anunţă deja că se gândesc să renunţe la importul anumitor medicamente pentru boli cardiace şi neurologice, dar şi la cele pentru anumite boli cronice pe motiv că nu le aduc profit, cu pierderi uriaşe.

În schimb vor scumpi mult medicamentele care se eliberează fără reţetă şi produsele dermato-cosmetice pentru a mai acoperi din pierderi.
Distribuitorii spun că deja pierd 20% din diferenţa de curs valutar, deoarece euro a trecut demult de patru lei. Afectaţi de această problemă, însă, sunt pacienţii care riscă să rămână fără medicamente vitale pentru care nu există înlocuitori româneşti.
Diabeticii sunt cei mai afectaţi, insulina este exclusiv produs de import.
Aprovizionarea farmaciilor este aproape imposibilă. Farmaciştii se plâng că distribuitorii îi obligă să facă plata pe loc şi unii chiar condiţionează livrarea anumitor medicamente de cumpărarea altor produse de care farmacia nu are nevoie în acel moment.
Aprovizionarea se face foarte greu, distribuitorii preferând să ţină medicamentele în depozit până la modificarea cursului valutar. Condiţiile de livrare se schimbă de la o zi la alta. Se ajunge în unele situaţii până la rezilierea contractului. Termenele de livrare au fost mult scurtate. Se merge chiar până la închiderea depozitului.
Pentru medicamentele solicitate se impun alte medicamente sau alte produse, ceea ce dublează facturile.
În cursul zilei de joi, 22 ianuarie 2009, a avut loc la Bucureşti o întâlnire a patronatelor importatorilor din întreaga ţară cu ministrul Sănătăţii şi separat o întâlnire cu reprezentanţii colegiilor farmaciştilor.

Compensate şi nu prea

Nici compensarea la medicamente nu se mai respectă. Acum trei luni lista a fost din nou modificată. Doar compensarea de 50% este reală, adică bolnavul plăteşte exact jumătate din preţul medicamentului. La compensarea de 90% situaţia este cu totul alta, casele de asigurări de sănătate decontează o sumă fixă din valoarea medicamentului, diferenţa fiind suportată de pacient.
Mai multe farmacii din judeţul Bistriţa-Năsăud nu mai pot elibera medicamente pentru boli cronice. Bolnavii au de ales între două variante: fie aşteaptă până luna următoare, fie caută la alte farmacii.
În Bistriţa, situaţia este cât decât acceptabilă chiar în aceste condiţii de criză, pacienţii fiind îndrumaţi la farmaciile care mai dispun de medicamente. Aceasta se datorează bunei colaborări dintre farmacii. De regulă, acestea se află la periferia oraşului, fiind mai puţin solicitate.
De asemenea, unele farmacii din oraş fac zilnic comenzi la depozite şi sunt cazuri când au fost sunate de distribuitori.
Ionel Vasile, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bistriţa-Năsăud a explicat că la această situaţie s-a ajuns din două motive: fondurile primite au fost foarte mici şi din cauză că pacienţii vin cu reţete extrem de scumpe.
Contactată telefonic, Floarea Lup, şeful Serviciului de Contractări din cadrul Casei Naţionale de Asigurari de Sănătate Bistriţa-Năsăud afirmă că relaţiile contractuale dintre distribuitori cu farmaciile nu au de suferit, există farmacii mari, cu depozite, şi că nu este nicio farmacie care să spună că are probleme deosebite sau de nerezolvat chiar şi în condiţiile acestea de criză. Farmaciile colaborează între ele în sensul că ştiu care farmacii mai dispun de medicamente pentru a scuti pacientul măcar de alegătura de la o una la alta.O problemă ar fi cu insulina pentru diabetici.

Număr mare de afecţiuni cronice în judeţ

Numărul suferinzilor de afecţiuni cronice este din judeţ este foarte mare. Autoritatea de Sănătate Publică are în evidenţă peste 24.000 de pacienţi cu hipertensiune arterială, peste11.000 de pacienţi cu cardiopatii şi circa 2.000 de pacienţi cu accidente vasculare. Alţi 4.000 de bistriţeni suferă de ulcer, iar peste1.000 de epilepsie.

Numărul bolnavilor de diabet este de peste 4.500, al bolnavilor de cancer se apropie de 4.000, iar bolnavii mintal sunt în număr de 1.700.

Pensionarii şi medicamentele

Pensionarii vor avea acces mai uşor la medicamente. Ministerul Sănătăţii a adoptat o măsură prin care persoanele în vârstă cu venituri mai mici de 600 de lei vor putea cumpăra medicamente compensate cu 90% în limita a 100 de lei pe lună.

Măsura face parte dintr-un program social de compensare pentru pensionari şi urmează să intre în vigoare la o lună după ce Legea bugetului pe anul 2009 va fi aprobată. Programul va fi finanţat din taxa pe viciu.
O nouă strategie urmează să fie adoptată şi în ceea ce priveşte politica medicamentului, preţurile urmând să fie stabilite şi actualizate la un curs unic, anual, stabilit în lei şi corelat cu volumele achiziţionate de furnizori.
Potrivit noului ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, pentru anul 2009 respectivul curs a fost stabilit la valoarea de patru lei.
Autorităţile propun şi prescripţia generică a medicamentelor în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale de Sănătate prin generalizarea prescrierii pe baza Denumirii Comune Internaţionale, DCI, şi nu sub de numirea comercială.
Astfel, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, accesibilitatea populaţiei la medicaţia esenţială ar urma să crească.
Reprezentanţii Federaţiei Sanitas anticipează o colaborare bună cu actualul ministru al Sănătăţii, în timp ce Colegiul Medicilor din România, care l-ar fi preferat totuşi pe Florian Popa, atenţionează că sistemul nu poate funcţiona fără medici. Patronatul Farmaciştilor speră să fie şi el auzit, problemele cu medicamentele fiind foarte mari.
Ion Bazac are mai multe specializări în management sanitar, sănătate publică, programe de sănătate cu finanţare externă, dar a fost şi curtat de Parchetul Naţional Anticorupţie în anul 2005, la doar o lună după instalarea la putere a alianţei DA, nefiind pus sub învinuire în mod oficial.

Geta Bugnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.