Executorul judecătoresc Dorin Valerian Andronesi a făcut încă una lată! De data aceasta în legătură cu omul de afaceri bistrițean Tino Stern, care a moștenit de la tatăl său, decedat în 2013, o firmă intrată în faliment. Deși Tino Stern are mai multe decizii definitive ale instanței care spun că executarea silită este suspendată, deși conform normelor legale ea nu poate fi pornită, deoarece titularul este decedat înainte ca aceasta să fi fost cerută în instanță, Andronesi are propriile legi după care se ghidează.
Din ecuație nu lipsesc Cristian Naghi și Alexandru Simionca, acesta din urmă fiind cumpărătorul unui imobil de pe str. Zimbrului din Bistrița, pe care Andronesi l-a vândut în contul datoriilor defunctului Stern Hermann Georg și a Reinwestfahlen SRL, fără să respecte anumite prevederi legale, vânzare consfințită de niște judecătoare binevoitoare cu Andronesi, fără să țină cont de faptul că executarea silită a fost pornită după de Stern senior a decedat și era total ilegală. Stern junior a reușit prin numeroase demersuri în instanță să suspende o vreme acțiunea lui Andronesi.
Stern jr. luptă să anuleze vânzarea imobilului de pe Zombrului, dar și anularea executării
Acum, Tino Stern se luptă în instanță să întoarcă executarea silită a imobilului de pe str. Zimbrului, dar și anularea tuturor actelor execuționale întocmite de Andronesi.
La Judecătoria Bistrița, instanța a decis pe fond faptul că există putere de lucru judecat cu privire la imobilul de pe Zimbrului, adică rămâne bun vândut mai pe scurt, fără să constate dacă nu cumva a fost încălcată legea, totuși.
Singura parte admisă de instanță lui Tino Stern este cu privire la un alt imobil din proprietatea lui Stern, un imobil de pe str. General Grigore Bălan, care face parte și el din dosarul execuțional spre a fi valorificat în contul datoriei pe care Stern sr. o avea față de Naghi, pentru care instanța Judecătoriei Bistrița a anulat toate actele execuționale întocmite de Andronesi.
Bineînțeles, s-a înaintat recurs, atât de către Stern jr, cât și de către Naghi, la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care a stabilit termen de judecată abia în luna mai a acestui an. Deci până în acest moment nu există o sentință definitivă.
Cu toate acestea, executorul Andronesi i-a trimis recent lui Tino Stern o înștiințare prin care a fost anunțat că în baza unui titlu executoriu din 2015 trebuie să predea imobilul de pe Zimbrului.
Prima sentință strâmbă
Dar să rememorăm puțin faptele.
Datoria lui Stern sr. faţă de Cristian Nagi se ridica la 124.000 de euro (din care doar 100.000 euro reprezentau banii împrumutați în realitate, 24.000 de euro fiind dobânda pretinsă de Nagi). În contul acestei datorii, Andronesi încearcă să vândă bunurile omului de afaceri la preţuri mai mult decât derizorii în raport de valoarea lor de piaţă, cum a făcut de altfel și în alte cazuri, pe care Gazeta de Bistrița le-a prezentat, de-a lungul timpului, în paginile sale.
Astfel, în urmă cu circa 7 ani, un apartament semifinisat situat în str. Zimbrului a fost evaluat din pix la doar 47.900 lei, adică cu puţin peste 10.000 de euro. În realitate, valoarea apartamentului era de aproximativ 154.000 de lei, adică 35.000 de euro. Şi asta fiindcă Andronesi a forţat mâna evaluatorului pe care practic l-a împiedicat să meargă să vadă cum arată apartamentul în realitate.
Andronesi a cerut instanţei încuviinţarea executării silite a SC Reinwestfahlen SRL, care are calitate de debitor garant ipotecar pentru SC Stern& Co, pe data de 9 mai 2014, iar câteva zile mai târziu, mai precis pe 13 mai, instanţa a admis cererea.
În decizia pronunţată la acea vreme de judecătoarea Ordog Gabriela ( pensionată anul trecut), apărea însă un element extrem de ciudat şi în acelaşi timp foarte important pentru Andronesi, care de fapt i-a deschis calea abuzurilor asupra lui Stern.
Astfel, instanţa a încuviinţat „executarea silită a PATRIMONIULUI DEBITORILOR Reinewestfahlen SRL, Stern Herman Georg, SC Stern&Co SRL, în baza contractului de împrumut autentificat (…) pentru suma de 124.000 de euro”.
Mai pe româneşte spus, lui Andronesi i-a fost deschisă calea de a pune mâna pe patrimoniile celor două companii, astfel că nimic nu l-a oprit în a subevalua valoarea bunurilor. Cât mai multe vândute la un preţ mai mic, cu atât mai bine, în condiţiile în care aşa cum a mai arătat Gazeta de Bistriţa şi în alte materiale care fac referire la executorul Andronesi, acesta avea o reţea bine pusă la punct când vine vorba de a vinde bunuri executate prin licitaţie.
De aici încolo, problema a intrat pe mâinile judecătoarei Voichiţa Vrânceanu, care i-a admis lui Cristian Naghi, cerere formulată prin avocatul său Liviu Olariu, de a numi un curator special pentru patrimoniul ce aparţinea SC Reinwestfahlen SRL şi lui Georg Herman Stern, care decedase înainte de a fi demarată executarea silită.
Și-a îndreptat privire și pe Grigore Bălan
În plus, Andronesi a demarat executarea silită și cu privire la imobilul de pe Grigore Bălan.
Drept urmare, avocaţii lui Tino Stern au formulat o nouă acţiune în instanță şi au cerut suspendarea executării silite.
Cauza a fost judecată de judecătoarea Nicoleta Laura Moldovan, care i-a admis cererea lui Tino Stern şi a suspendat provizoriu executarea silită. Motivul care a stat la baza deciziei judecătoarei a fost chiar preţul derizoriu cu care Andronesi a intenţionat să vândă apartamentul.
„Raportat la motivul invocat de contestatoare vizând preţul derizoriu la acare a pornit licitaţia publică imobiliară în dosarul execuţional (…) şi la faptul că s-a aflat în imposibilitate de a contesta acest preţ stabilit prin expertiza tehnică efectuată de expertul Pavelea Ieronim (…), instanţa consideră întemeiată cererea de suspendare a executării silite până la soluţionarea definitivă a prezentei contestaţii la executare”, arată judecătoarea Moldovan în motivare, precizând totodată că „scopul executării silite este obţinerea unui preţ real, în vederea acoperirii pe cât posibil a întregii creanţe a creditorului”.
Vrânceanu nu ţine cont de suspendarea executării! Tertipurile lui Olariu jr.&CO
Judecătoarea Moldovan a pronunțat sentinţa pe 8 august 2014. Cu toate acestea în celălalt dosar în care Stern a contestat executarea silită, dosar judecat de Voichiţa Vrâncean nu se ţine cont de acest lucru, se ajunge chiar la conexarea dosarelor, iar pe 19 decembrie, judecătoarea respinge contestaţia formulată de Stern. Cum lucrurile erau destul de complicate din cauza decizie pronunţată în favoarea lui Stern de judecătoarea Moldovan în ceea ce priveşte suspendarea la executare, Nagi, prin avocatul Liviu Olariu evident, cere o lămurire a dispozitivului deciziei respective. Însă în afara termenului. Cum i se respinge această cerere, pe data de 16 februarie 2015, practic la două luni după ce judecătoarea Vrâncean trântise contestaţia la executarea silită formulată de Stern, Naghi declară apel la Tribunalul Bistriţa.
Apelul este judecat de magistratul Florin Marica, care avea să le producă o surpriză total neplăcută lui Nagi, avocatului Olariu şi executorului Andronesi.
Astfel, Tribunalul a constatat că încheierea vizată de cerere de lămurire a dispozitivului este limpede de conţinut, fiind în deplin acord cu textul de lege aşezat la fundamentul soluţiei adoptate şi prin urmare a respins ca nefondat apelul formulat de Naghi.
Încă un proces câștigat de Stern
În 2016, Tino Stern a fost nevoit să recurgă la o nouă contestație în instanță, după ce Andronesi a intenționat iar să vândă apartamentul de pe Grigore Bălan. Și din nou avocații lui Stern au cerut suspendarea executării.
“Ca motive temeinice de suspendare, a arătat că executorul judecătoresc a început executarea silită în Dos. execuţional nr. 143/2014 deşi numitul Stern Herman Georg, la data începerii executării silite era decedat. Astfel, în conformitate cu dispoziţiile art. 687 alin.l teza I, Cod procedura civilă, care la data începerii executării silite era art. 686 alin.l teza I Cod procedura civilă, dacă debitorul moare înainte de sesizarea executorului judecătoresc, nicio executare silită nu poate fi pornită. Ori, defunctul Stern Herman Georg a decedat la dată de 04.08.2013, iar executarea silită a fost începută în luna mai 2014, la dată de 13.05.2014 fund încuviinţată începerea procedurii de executare silită, de către instanţa de executare, în Dos. nr. 4632/190/2014, al Judecătoriei Bistriţa.
Petenta a arătat că este evident că întreagă executare silită este lovită de nulitate absolută, fiind interzisă în mod expres de textul legal mai sus arătat. Aceasta, tocmai în considerarea dispoziţiilor art. 56 din Codul de procedura civilă, text legal care, în alin.l statuează că poate fi parte orice persoană care are folosinţă drepturilor civile. Din interpretarea per a contrario a textului legal, rezultă că, nu poate fi parte în procesul civil, persoană care nu are folosinţă drepturilor civile.
Pentru aceste motive, petenta a considerat că începerea executării silite împotriva unei persoane fără capacitate de folosinţă este lovită de nulitate absolută, aşa cum este prevăzută în art. 174 alin.2 Cod de procedura civilă”, au arătat avocații lui Tino Stern.
Mai mult decât atât, aceștia au precizat și faptul că la momentul în care Andronesi a demarat actele de executare, exista deja o decizie de suspendare a executării silite pronunțată de instanță încă în 2014.
Și acest dosar a fost judecat de judecătoarea Nicoleta Laura Moldovan, care din nou a suspendat executarea silită demarată de Andronesi.
Mai multe însă despre această decizie, dar și despre ultimul dosar, câștigat doar parțial pe fond de Tino Stern, în ediția viitoare.
(Va urma)