Fără să organizeze o licitație publică, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a oferit un contract în valoare de peste 7,7 milioane de euro firmei Datanet Systems. Companie are o subsidiară în Cluj Napoca cu sediul în Tetarom I. Compania, care furnizează diverse servicii din domeniul informațiilor și tehnologiei face parte din lista scurtă a companiilor care încheie preferenția contracte cu instituțiile publice din sfera Serviciilor. Firma a fost fondată de Gabriel Marin, unul dintre martorii denunțători din dosarul de corupție Microsoft.
Serviciul de Telecomunicații Speciale a semnat un acord cadru cu firma Datanet Systems în valoare de 7.709.880 euro, fără TVA. Obiectul contractului este furnizarea unor echipamente de tip switch. Este vorba de minim 522 bucăți și maxim 2779 bucăți. Potrivit acordului, ”se estimează că se vor atribui 6 (șase) contracte subsecvente, astfel: două contracte subsecvente în anul 2022, trei contracte subsecvente în anul 2023 și un contract subsecvent în anul 2024.
Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent, determinată pe baza cantităților maxime estimate a fi achiziționate, specificate mai sus, este de 1.972.606,40 euro fără TVA.
Cantităţi estimate de echipamente ce pot face obiectul celui mai mare contract subsecvent: max. 692 bucăți”, arată documentația de atribuire a contractului.
Cu alte cuvinte, după contractul de 7,7 milioane vor mai urma și altele.
Contractul a fost atribuit fără organizarea unei licitații, prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială. Cu alte cuvinte, cei de la STS i-au chemat pe cei de la Datanet System la o negociere și le-au dat contractul.
Negociere este impropriu spus. Dacă valoarea contractuală a fost estimată la 7.726.768 euro, fără TVA, înțelegerea a fost parafată pentru suma menționată anterior.
”Autoritatea contractantă a derulat procedura de achiziție a unor ECHIPAMENTE DE TIP SWITCH prin procedura de ”negociere cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, în conformitate cu prevederile art. 55 și art. 72 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, cu modificările şi completările ulterioare.
În etapa a II-a a procedurii de achiziție toate ofertele depuse au fost declarate inacceptabile și neconforme de către comisia de evaluare, fapt pentru care procedura a fost anulată, în conformitate cu prevederile art. 181, alin.1, lit.a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011.
Având în vedere necesitatea de achiziționare a ECHIPAMENTELOR DE TIP SWITCH, s-a impus inițierea unei noi proceduri de atribuire în conformitate cu prevederile art. 102 lit.b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, respectiv negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, arată explicația celor de la STS pentru faptul că nu s-a organizat o licitație pentru atribuirea contractului.
Omul din umbră îmbrâncit de procurorii DNA într-un mega dosar de corupție
SC Datanet Systems SRL este înfiinţată în 1998 şi a fost formată din asocierea dintre General Communications Gmbh din Austria reprezentată de Gabriel Marin de la Omnilogic care deţine şi SC Frontal Communication SRL.
Gabriel Marin ar fi martorul denunțător din dosarul Microsoft care a enumerat off-shore-urile prin care s-au dat mitele în această afacere. Una dintre surse spune că Marin ar fi băiatul lui Ionel Marin, general SRI înlăturat din sistem în urmă cu mai mulți ani, dar și prieten cu Dumitru Zamfir – zis „nea Titi” – unchiul lui Sebastian Ghiță.
”Deconspirarea” lui Marin a fost făcută de una dintre gafele procurorilor DNA care s-au ocupat de acest dosar: pseudonimul ales de procurori pentru denunțătorul cu identitate protejată – care i-a turnat la DNA pe capii afacerii Microsoft – era același cu numele omului de afaceri.
Chiar dacă numele lui Marin a fost conectat la acest dosar, el a declarat că nu a avut nicio legătură cu dosarul Microsoft.
”Nu, categoric nu! Nu am fost niciodată solicitat să dau declarații, nici măcar ca martor, despre afacerea licențelor Microsoft. Informațiile și nivelul de detaliere din acest denunț public, nu aveau cum să fie cunoscute decât de cineva care a lucrat în poziții de decizie, fie la Microsoft, fie la Fujitsu Siemens și care a fost implicat direct sau chiar a coordonat aceste tranzacții”, susținea Marin.
Revenind la afacerile firmei Datanet systems SRL este de menționat un contract încheiat cu Romatsa. Clauzele acordului sunt făcute astfel încât cei de la Datanet ”jonglează” cu o problemă de siguranță națională. Ori, un astfel de contract poate fi lăsat doar pe umeri care poartă, pe ascuns, epoleți.
Este vorba despre contractul “Modernizare Sistem de Telecomunicaţii ROMATSA (STCR) – APP/TWR şi obiective distante CE/CR”” în valoare de 3.380.000 de lei. Printre specificaţiile tehnice şi cerinţele caietului de sarcini erau prevederi care să nu dădeau vreo șansă altui competitor în afara Datanet System S.R.L.. Potrivit caietului de sarcini, staţiile de monitorizare PMECT trebuiau modificate şi reconfigurate în vederea integrării noilor sisteme. În documentație era prevăzut că “aplicaţia de monitorizare PMECT este produs al firmei Datanet Systems S.R.L.”. Pentru ca staţiile respective să poată fi înlocuite, câştigătorul licitaţiei avea nevoie de acordul proprietarului aplicaţiei pentru a o modifica. Iar proprietarul, adică SC Datanet Systems, nu a semnat cu niciunul dintre competitori vreun acord de utilizare sau de proprietate aplicaţiei de monitorizare PMECT, fără de care nu se putea participa la licitaţie.
Conform datelor ONRC, compania are ca asociaţi: Soitron Group As (Slovacia) – 51% (aport la capitalul social în sumă de 6.893.160 RON, din noiembrie 2009), Velicu Daniela Clementina, Stroescu Dragos, Musat Gabriel, Velicu Vasile – fiecare dintre ultimii patru deţin câte 12,25% din părţile sociale (ceea ce reprezintă echivalentul unui aport la capitalul social de câte 1.655.710 RON).
Printre clienţii importanţi ai DatanetSystem S.R.L. , pe lîngă diverse bănci (inclusive Banca Naţională a României) şi companii private importante (Petrom, Rompetrol, etc) se numără Tarom, Camera de Comerţ a României, dar şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Afaceri de 121 milioane lei
Anul trecut firma Datanet systems a declarat o cifră de afaceri de peste 121 milioane lei și un profit de 6,6 milioane lei. Asociații minoritari ai firmei sunt Velicu Daniela Clementina, Musat Gabriel și Stroescu Dragos, asociatul majoritar, cu peste 50% din acțiuni, este o firmă din Slovacia denumită Soitron Grup. firma și-a deschis o subsidiară în Cluj Napoca după ce a cumpărat compania locală Red Dot.
Pentru cine toacă banii STS-ul
Telecomunicațiile speciale reprezintă transmisii, emisii sau recepții de semne, semnale, scrieri, imagini, sunete sau informații de orice natură prin fir, radio, sistem optic sau prin alte sisteme electromagnetice pentru utilizatori aprobați prin lege. Autoritățile publice ale statului în folosul cărora funcționează telecomunicațiile speciale sunt Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, instituțiile care desfășoară activități în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice, administrația publică centrală și locală, organele de conducere din cadrul organismelor guvernamentale și al unor organisme neguvernamentale de interes național, Curtea Supremă de Justiție, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Constituțională.