Parohia “Bunavestire” a fost înființată de IPS Andrei și cuprinde întreaga Vale a Ghinzii, plus câteva străduțe din împrejurimi. Însoțit de un sobor de preoți, “Înaltul” Andrei a pus piatra de temelie a noi biserici în urmă cu câteva luni, chiar a doua zi de Paști. Pe parcurs, lucrurile s-au complicat, deoarece o familie din vecinătate face tot posibilul să blocheze proiectul și protestează împotriva acestui demers. Familia Dinică s-a adresat deja instanțelor și cere anularea documentațiilor privind construcția bisericii din apropierea casei lor. Aceștia susțin că drepturile le sunt grav încălcate și vor să meargă până la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), dacă instanțele din România nu le vor da dreptate și vor permite construcția bisericii în vecinătatea lor.
Preotul Florin Moldovan vrea o biserică în stil grecesc, pe Valea Ghinzii
Parohia “Bunavestire” a fost înființată de IPS Andreicuț și cuprinde aproximativ 250 de familii care locuiesc pe Valea Ghinzii și în împrejurimi. Preotul Florin Moldovan a fost numit paroh de către Mitropolitul Andrei și totodată responsabil cu construcția bisericii.
Inițial, Florin Moldovan a fost preot misionar vreme de 13 ani și în tot acest timp a participat la 7 concursuri pentru obținerea unui post de preot-paroh. Surpriza cea mare a fost când “Înaltul” Andrei l-a chemat la Cluj și i-a propus să preia noua parohie de pe Valea Ghinzii. Moldovan a acceptat misiunea ce implica în mod automat construcția unui lăcaș de cult.
O bună bucată de timp, preotul a căutat terenul unde să ridice biserica, iar într-un final parohia a achiziționat o suprafață de 7 ari. Terenul a costat 35.000 de euro și a fost plătit integral de enoriași.
Proiectul prevede construcția unei biserici în stil grecesc, de aproximativ 200 de metri pătrați, cu o singură cupolă centrală. Lăcașul de cult va fi împrejmuit de ziduri înalte de doi metri pentru a crea intimitate credincioșilor, dar și amenajarea unui părculeț. Proiectul preotului Florin Moldovan nu prevede construcția unei case parohiale în incintă.
Familia Dinică se luptă în instanță cu Biserica Ortodoxă
Timp de un an, acesta a slujit într-o cameră oferită de unul din enoriași, dar după cumpărarea terenului, credincioșii s-au mutat în noua locație, unde au ridicat o construcție provizorie, din lemn. De-aici au început conflictele cu familia Dinică. Aceștia au depus mai multe reclamații și susțin că respectiva clădire din lemn, unde acum se desfășoară slujbele religioase, este ridicată abuziv, fără autorizație de construcție.
Soții Dinică consideră că li se încalcă dreptul la intimitate și de când s-a hotărât construcția bisericii NU mai au liniște. Sunt deranjați de slujbe și de forfota produsă de enoriași.
“NU am fost de acord încă de la început cu construcția bisericii. Autoritățile vor să schimbe PUZ-ul existent și să declare zonă mixtă, astfel încât ei să poată construi în liniște. Noi ne-am ridicat casa cu mari eforturi și acum la bătrânețe să avem parte de așa ceva? Este inadmisibil să ni se încalce dreptul la intimitate. În plus de asta, valoarea proprietății mele scade, fiind amplasată lângă o biserică, deci și dacă vreau să vând sunt afectată”, a declarat Cătălina Dinică.
Reporter: Este adevărat că puneați muzică în timpul slujbelor, pentru că așa susțin enoriașii?
Dinică: “Eu la mine acasă, pe proprietatea mea pot face ce vreau, mă pot relaxa. Suntem o familie de intelectuali, ascultăm Abba, Bee Gees sau Rock FM pentru că asta îi place soțului meu. Nu cred că deranjez pe nimeni cât timp sunt la mine pe teren. A, poate nu le convine unor credincioși? Asta se poate, dar ce, mie îmi convine să aud în fiecare seară cântările lor? Ei acum țin slujbele într-o clădire din lemn, construită fără autorizație de construcție și nimeni nu face nimic. Este ilegal ce se întâmplă, dar sunt protejați. Primarul Crețu, care e fiu de preot ortodox le ține parte. Eu nu am nimic împotrivă, să facă biserica, dar în altă parte, nu să-mi afecteze mie viața”.
Consilierii au votat PUZ-ul. Următoarea etapă: autorizația de construcție
Pentru construcția bisericii s-a întocmit un Plan Urbanistic Zonal, care a fost expus pe holurile Primăriei Bistrița mai bine de 6 luni, deoarece un aviz de la Mediu a blocat intrarea în ședințele de Consiliu Local. În tot acest timp, credincioșii au slujit în anexa construită pe terenul respectiv.
Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat în ultima ședință de Consiliu Local și va sta la baza autorizației de construcție a bisericii de pe Valea Ghinzii. Dinică a fost prezent la ședința de Consiliu Local și s-a plâns primarului despre inițiativa Bisericii Ortodoxe. Cu toate astea, consilierii locali au aprobat PUZ-ul și au dat undă verde acestui proiect. Revoltat, Dinică a părăsit sala de ședințe aplaudând ironic.
Situația e delicată în continuare, iar familia Dinică amenință că va apela la CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului) pentru că instituțiile din Bistrița le-ar fi încălcat drepturile și nu au ținut cont de acceptul lor, în calitate de proprietari ai unei case în vecinătatea bisericii.
Preotul Florin Moldovan, slujitorul parohiei susține că sunt respectate legile ce țin de Urbanism și în baza acestor legi se va obține autorizația de construcție:
“Biserica se va construi pentru că își doresc credincioșii să fie așa. Sunt peste 200 de familii care se bucură de acest lucru. Eu am fost numit de Mitropolit și fac ascultare. Nădăjduiesc în Dumnezeu, iar legat de familia Dinică o iau ca pe o încercare de la Dumnezeu. Eu îmi fac doar misiunea încredințată de Mitropolit, aceea de a-mi sluji enoriașii”, susține preotul paroh.
Cosmin Botezat