La început de februarie 2010, aproape trei sferturi din farmaciile din România au intrat în faliment din punct de vedere contabil, în special din cauza datoriilor acumulate către furnizorii de medicamente.
Situaţia se datorează ca urmare a unei hotărâri de guvern ce impune ca plata către farmacii prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să se facă la 180 de zile şi nu la 90 cum era anterior.
În Bistriţa –Năsăud, cele peste 60 de farmacii se află într-o situaţie extrem de dificilă, mergând treptat spre prăpastie. În mediul rural, s-a dat deja startul unităţilor care au intrat în insolvenţă.
După ce ultimele luni ale anului 2009 au fost extrem de dificile pentru farmaciile din întreaga ţară, primul semestru al acestui an se anunţă la fel de dezastruos. Unităţile farmaceutice din România au de încasat de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) plăţi restante aferente anului 2009 (din perioada iunie-decembrie) în valoare de peste două miliarde de lei vechi. Potrivit legii, CNAS are termen scadent de decontare a acestor sume către farmacii la 180 de zile de la facturarea medicamentelor, după ce termenul iniţial, de 90 de zile, a fost prelungit cu alte 60 de zile, printr-un ordin al ministrului emis în luna septembrie 2009. La finalul lunii ianuarie 2010, circa 30% din farmaciile româneşti şi-au anunţat intrarea în faliment din punct de vedere contabil, după cum a anunţat preşedintele Patronatului Farmaciştilor din România, Ioana Cacoveanu. Proprietarii farmaciilor se văd în situaţia fie de a închide, fie de a vinde.
În judeţul Bistriţa-Năsăud există în prezent 64 de farmacii care au încheiate contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS BN). Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bistriţa-Năsăud, Ionel Vasile, spune că situaţia farmaciilor din judeţul nostru este în cădere liberă, tot mai multe farmacii fiind ameninţate de faliment. Până acum o singură farmacie din mediul rural a intrat în insolvenţă iar celelalte se îndreaptă spre prăpastie.
30% din farmaciile româneşti, în faliment contabil!
La nivel naţional, aproape trei sferturi din totalul celor aproximativ 6.000 de farmacii au intrat în faliment din punct de vedere contabil. Potrivit preşedintelui Patronatului Farmaciştilor din România, Ioana Cacoveanu, farmaciile din România se văd în situaţia de a nu mai putea plăti nici cheltuielile curente de întreţinere dar nici şi datoriile către furnizori. „Vorbim de trei sferturi din farmacii în stare de faliment din punct de vedere contabil. (…). Farmaciile nu mai au încotro: fie se închid, fie afacerea este vândută”, informa Cacoveanu la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an. De asemenea, Colegiul Farmaciştilor din România a remarcat faptul că de la o zi la alta, situaţia farmaciilor româneşti este tot mai gravă. „Nu avem o statistică privind situaţia farmaciilor, dar în curând vor fi atât de puţine farmacii că le vom căuta cu lumânarea. Din păcate, aproape 30 la sută din farmacii sunt ale cârnăţarilor, mai ales în mediul rural. De unde toată lumea spunea că sunt foarte multe farmacii, acum vom vedea ce va mai fi”, este de părere vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu.
Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente vede şi ea un viitor sumbru în ceea ce priveşte rămânerea pe piaţă a farmaciilor din ţară: „Dacă nu se va interveni rapid, peste 50% dintre farmacii vor fi nevoite să tragă oblonul, în special cele din mediul rural, iar la nivel naţional vom asista la o adevărată criza”, este de părere Viorel Vasile, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România.
Farmaciile de la ţară au început să intre în insolvenţă !
La ora actuală, în judeţul Bistriţa – Năsăud există 64 de farmacii care au încheiate contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bistriţa – Năsăud, Ionel Vasile, consideră că unităţile farmaceutice din judeţul nostru sunt într-o situaţie extrem de dificilă. Cele care riscă să intre primele în faliment, sunt farmaciile din mediul rural, startul fiind deja dat. „O farmacie de undeva de la ţară, dar nu ştiu care, a intrat în insolvenţă… chiar nu ştiu care, pentru că lucrurile acestea nu se anunţă la noi la Colegiu. (…) Situaţia este destul de gravă. Să zicem că în oraş mai reuşeşti să plăteşti câte o factură, mai reuşim să îi mai ţinem aproape, dar la ţară este dezastru pentru că nu au încasări. Distribuitorii au făcut presiuni şi fac presiuni asupra farmaciilor referitor la plăţi. S-au făcut facturi de penalităţi la farmacii. Cu toate că noi, în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate nu percepem penalităţi, ei ne-au pus nouă penalităţi. Sunt somaţii care se primesc la farmacie din partea furnizorilor. Se spune plata şi dacă nu se plăteşte până în data de…, se înaintează documentaţia spre justiţie. Adică sunt presiuni destul de mari, nu ştim ce va fi. Luna plătită este iunie 2009 deocamdată, asta e ultima plată. Din iunie nu s-a mai plătit nimic. Şi e foarte greu, e foarte greu! Plus că unii din furnizori, la anumite produse cer plata pe loc, iar noi trebuie să le dăm mai departe, pentru că la ele se înscriu foarte mulţi, sunt pentru cronici, pentru cardiaci, şi noi le dăm pe reţete gratuite sau compensate cu plata la 100 – 200 şi de zile”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Ionel Vasile.
Potrivit directorului executiv al CJAS BN, Silvia Rusu, farmacia care a intrat în insolvenţă nu a fost încă declarată aici. „Pe noi nu ne-a anunţat nimeni”, a asigurat Rusu.
CJAS bagă hotărâre de guvern în faţă: „Plata se face la termen!”
La nivel naţional, CNAS are restanţe către farmacişti de circa două miliarde de lei vechi, pentru medicamentele eliberate în vară. Până acum s-a făcut plata doar până în iunie, iar în luna februarie urmează să se facă plata pentru luna iulie 2009.
Potrivit directorului executiv al CJAS BN, Silvia Rusu, în judeţul Bistriţa-Năsăud plata către farmacii se face în termen, la fel ca la nivel naţional. „Printr-o hotărâre de guvern s-a prelungit termenul prin care a fost aprobat contractul cadru pe anul 2009, până în 30 martie, şi implicit normele de aplicare ale contractului pe anul trecut. Noi am încheiat acte adiţionale cu toţi furnizorii, nu numai cu farmaciile până în data de 30 martie. Şi urmează acum să apară după 1 aprilie, noul contract cadru şi normele aferente pentru anul 2010. (…). Plata la noi în judeţ s-a făcut cum este şi la nivel naţional, în termen. Deci am plătit acum în ianuarie, jumătate din luna iunie, pentru că am prins actul normativ cu plata la 180 de zile, iar în februarie plătim luna iulie, şi în martie, plătim pentru august 2009. Deci, fondurile le avem prin bugetul aferent trimestrului I, aşa că plătim în termen”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, directorul executiv al CJAS BN, Silvia Rusu.
Tot înainte spre prăpastie …
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bistriţa –Năsăud, Ionel Vasile, consideră că 2009 – 2010 este cea mai dificilă perioada cu care se confruntă farmaciile româneşti, în general. Potrivit acestuia, măsura care trebuie luată pentru remedierea situaţiei ar fi revenirea la situaţia precedentă, respectiv cu plata la 60 de zile. Altfel, farmaciile din România vor merge cu paşi repezi spre prăpastie. „Acum am înţeles că se discută şi se vehiculează ideea cu plata la 360 de zile, deci să se mărească de la 180 la 360 de zile. Nu ştim ce va fi! Eu cel puţin din anul 1991 de când am deschisă farmacia, probleme mai mari ca în această perioadă 2009 – 2010 nu am întâlnit niciodată. (…). Singura soluţie la această situaţie ar fi, cred, să se revină la ceea ce a fost înainte de a se da hotărârea de guvern, cu amânarea plăţilor de 60 la 180 de zile, de la 30 de zile sau 45 de zile, la 90 de zile. Deci să se revină ca să ne putem plăti furnizorii că altfel mergem tot înainte spre prăpastie”, a precizat Ionel Vasile.
În ceea ce priveşte medicamentele, în prezent toate farmaciile din judeţul Bistriţa – Năsăud eliberează reţete compensate şi gratuite, atât pentru boli cronice cât şi din programele naţionale. „Da, se eliberează reţete. Acum să vedem cu fondurile cum o să fie”, a adăugat Ionel Vasile.
Dacă farmaciile din mediul rural vor continua să intre în insolvenţă, cu siguranţă vor avea de câştigat marile lanţuri farmaceutice care pot achiziţiona unităţile mici la preţuri avantajoase. Situaţia este foarte probabilă să devină aşa, întrucât farmaciile de la ţară stau prost cu încasările, iar revenirea la modul de plată anterior pare să rămână… o iluzie.
Iulia STUPINEAN