Aquabis este în implementare cu o nouă etapă a MasterPlanului de Apă și Canal, urmând să facă investiții masive atât la Stația de Epurare de la Bistrița, cât și la celelalte din județ. În memoriul depus la APM, Aquabis precizează că experții JASPERS i-au solicitat să aducă dovezi că noile lucrări din MasterPlanul de Apă și Canalizare nu afectează mediul.
Întrucât MasterPlanul de Apă și Canal desfășurat de Aquabis a intrat într-o nouă etapă, compania a venit în fața Agenției pentru Protecția Mediului cu un nou memoriu de prezentare pentru modificările aduse proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată.
„Prezentul memoriu nu aduce modificări ale soluțiilor prezentate în documentațiile care au stat la baza emiterii deciziei etapei de încadrare din 14 noiembrie 2023 și a deciziei de încadrare din 16.08.2022, astfel, nu generează un impact suplimentar față de cel identificat și analizat în momentul emiterii acordului de mediu din 30.10.2019”, precizează operatorul de apă și canal.
În aria de operare sunt incluse 54 de unități administrativ teritoriale ale județului: municipiul Bistrița, trei orașe și 50 de comune. Numărul total de locuitori din aria de operare este de 268.277 de locuitori, iar investițiile propuse vizează 134 de localități. Aria proiectului acoperă circa 89,88% din populația județului.
În memoriul respectiv, Aquabis precizează că încearcă să se limiteze la terenurile private când vine vorba despre lucrările desfășurate de firmele contractate și că, potrivit documentațiilor urbanistice, terenurile ocupate de elementele proiectului nu sunt înscrise pe lista monumentelor istorice sau în zona de protecție a acestora și nu sunt sub interdicție temporară de construire.
Experții JASPERS au cerut clarificări, în chestiuni de mediu!
Aquabis precizează în memoriul respectiv că acesta vine să detalieze aspecte de mediu, pentru care experții JASPERS au cerut clarificări și dovezi suplimentare, în vederea conformării proiectului cu directiva EIM și Directiva Habitate. Este vorba în principal de chestiuni ce țin de protecția mediului.
„Completările aduse proiectului nu generează un impact suplimentar față de cel identificat și analizat la momentul emiterii acordului de mediu nr. 3 din 30.10.2019, ci constau doar în prezentarea mai detaliată a evaluării impactului asupra mediului, pentru a se asigura conformitatea cu Directiva EIM și Directiva Habitate. Proiectul propus intră sub incidența prevederilor OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și a faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare. În acest sens au fost completate tabelele addendum cu impactul asupra obiectivelor specifice de conservare/măsurilor minime de conservare. De asemenea, concluzia analizei obiectivelor specifice de conservare a fost că proiectul nu determină un impact semnificativ asupra siturilor Natura 2000”, precizează Aquabis.
Siturile Natura 2000 care se suprapun cu proiectul parțial sau integral sunt Cușma, Someșul Mare Superior, Someșul Mare, Șieu-Budac, care include rezervația naturală Masivul de sare de Sărățel.
Aquabis pregătește investiții importante pentru noua etapă a proiectului
Furnizorul de apă și canalizare din Bistrița-Năsăud pregătește investiții importante pentru noua etapă a proiectului, care abia a început. Prin prezentul proiect se vor face investiții la nivelul a 23 de sisteme de alimentare cu apă, dintre care 18 sisteme de alimentare cu apă existente și 5 sisteme nou înființate.
Se propun a fi înființate sisteme de alimentare cu apa la Zagra, Aluniș, Bichigiu, Lunca Leșului. Se va reabilita și extinde sursa de apă de la Cușma, se va reabilita captarea de suprafață de la Beclean situată pe Someșul Mare, la Rebra se vor consolida malurile și se vor înlocui echipamentele și utilajele degradate. La Sângeorz-Băi vor fi realizate 9 foraje de medie adâncime pentru a se ajunge la debitul necesar de captat, puțurile vor fi complet echipate cu electro-pompe submersibile, sisteme de automatizare și va fi realizat un sistem de conducere automată a procesului tehnologic.
La Anieș vor fi reabilitate lucrările civile degradate și vor fi aduse la standarde actuale de siguranță și confort și vor fi reabilitate instalațiile hidraulice și vor fi utilate cu echipamente necesare funcționării corespunzătoare a captării. La Runcu Salvei în pârâul Idieci sunt semnalate o serie de deficiente care conduc la imposibilitatea tratării apei brute, astfel se propune captarea unei noi surse de apă cu asigurarea zonei de protecție sanitară.
La Stația de Epurare de la Bistrița se vor reabilita 8 rezervoare de înmagazinare a apei și va fi realizat un rezervor metalic nou în zona RAAL. Vor fi realizate rezervoare de înmagazinare la Lechința, la Fântânița, Măgurele sau Strugureni.
De asemenea, stația de epurare de la Bistrița va fi dotată cu instalații de dezodorizare și se iau în calcul investiții masive pentru gestionarea nămolului rezultat.
Aquabis vrea să instaleze la stația de epurare de la Bistrița o linie de uscare și paletizare a nămolurilor și transformarea acestora în materie primă secundară, adică îngrășământ stabilizat cu destinația agricultură sau utilizarea pentru închiderea depozitelor de deșeuri.
Linia de uscare și paletizare a nămolurilor va fi concepută să poată fi extinsă cu o linie de valorificare termică a peleților. Se pare că Aquabis a încheiat deja acorduri de principiu cu mai mulți agricultori interesați.
„Sistemul de uscare propus este alcătuit dintr-o linie de uscare, operare 24 h/zi, cu o capacitate de evaporare de 555,0 kg apă/h. Încălzirea nămolului se realizează cu aer cald încălzit într-un arzător dual pe gaz metan cu o capacitate de 92 mc/h ( o cantitate din gazul necesar se va obține din biogaz produs la fermentarea anaerobă a nămolului). Pentru răcirea uscătorului se va utiliza efluent epurat pompat de la stația de pompare apa de serviciu uscător. Condensul și apa de răcire sunt direcționate pe linia de epurare a apei pentru a fi epurate simultan cu apa uzată. Produsul final (nămolul uscat cu conținut de solide de circa 90%) este evacuat și stocat în silozuri, ce asigură o perioadă de stocare de 7 zile”, se mai arată în memoriul Aquabisului.
De asemenea, va fi construit un depozit de nămol deshidratat în zona adiacentă instalației de deshidratare existentă. Va fi amenajată și o platformă pentru spălarea utilajelor de transport și manipulare a nămolului.