La Bistriţa a fost dezvelit primul monument închinat exodului saşilor transilvăneni. Acest simbol al recunoştinţei este amplasat în centrul istoric al municipiului, lângă Turnul Dogarilor.

În urmă cu 70 de ani, 40.000 de saşi au părăsit forţat zona judeţului Bistriţa-Năsăud. Monumentul dezvelit la data de  14 septembrie, a fost finanţat în exculsivitate de Asociaţia Saşilor Bistriţeni. Deşi mulţi dintre locuitorii Bistriţei cunosc foarte puţine date despre istoria de 800 de ani a saşilor pe aceste meleaguri, membrii asociaţiei, majoritatea în vârstă de peste 70 de ani, au dorit ca ei şi înaintaşii acestora să rămână în memoria posterităţii printr-un monument sugestiv.

Dezvelirea acestui monument marchează nu doar un moment istoric de care trebuie să ne amintim tot timpul, ci şi recunoştinţa pe care acest oraş o poartă saşilor care au contribuit major la dezvoltarea sa economică, culturală şi socială.

Mulţumesc Asociaţiei Saşilor Bistriţeni şi autorităţilor locale pentru decizia de a realiza acest monument, astfel încât să nu fie uitat vreodată ceea ce s-a întâmplat atunci, şi mă gândesc mai ales la generaţiile viitoare, la faptul că România trebuie să fie o ţară a toleranţei, care îşi respectă cetăţenii, indiferent de etnia acestora.

De asemenea, acest monument este unul din simbolurile care ne va ajuta să ne amintim de contribuţia deosebită a saşilor, dar şi a altor minorităţi la consolidarea noastră ca stat, ca o societate dornică să prospere şi să se modernizeze.

Acum, în secolul XXI, trebuie să ne uităm în urmă şi să învăţăm fără rezerve din greşelile trecutului pentru a nu le repeta. Manifestările xenofobe sau rasiste, prigonirea pe criterii de sex sau religie trebuie să rămână doar în istorie.

Sunt convins că România va merge înainte, pe calea corectă, prin eforturile tuturor cetăţenilor români, indiferent de grupul etnic de care aceştia aparţin.

În încheiere aş vrea să transmit salutul meu special, domnului preşedinte al HO. Bistritz-Nosen, domnul doctor Hans Franchy, pe care l-am întâlnit la Bistriţa în 23 august, la ceremonialul de comemorare a 100 de ani de la începerea primului război mondial.

Doresc să îmi exprim regretul că agenda foarte încărcată din această perioadă nu mi-a permis să fiu alături de dumneavoastră, dar vreau să vă felicit domnule preşedinte Hans Franchy pentru tot ceea ce faceţi în sprijinul etnicilor saşi şi al comunităţii din Bistriţa.

Vă mulţumesc şi vă felicit!” a precizat Victor Ponta.

 

”Trăim un moment deosebit în istoria actuală a oraşului Bistriţa. În urmă cu câţiva ani, HOG a dorit să realizeze în Bistriţa un monument, nu se ştia atunci cum va fi, care să aducă aminte generaţiilor viitoare ce s-a întâmplat în septembrie 1944, pentru ca cei care vor veni să se ferească de a mai avea astfel de episoade triste. Au adunat bani, ei în Germania şi Austria, au comandat unui artist plastic bistriţean, Mircea Mocanu, care a aşternut pe hârtie un proiect, după care a urmat o altă parte, locul de amplasare şi felul cum îl facem. Un monument, dacă nu are şi cadrul necesar, îşi pierde mult din valoare. S-a vehiculat ideea de a-l amplasa pe zidul sau turnul Bisericii Evanghelice, totuşi am optat pentru această locaţie, una dintre cele mai vechi zone locuite. L-am rugat pe arhitectul Petre Podar să ne facă o schiţă de amplasare, iar el ne-a desenat piaţa aşa cum e acum. Aveam proiectele, a fost comandată lucrarea turnată în bronz, iar TCI, care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea pasajelor, a primit planşele modificate. N-a fost simplu să-l realizăm. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, care au pus mâna pentru realizarea lui, fie că au donat un euro în Germania, fie că au şlefuit o piatră. Dacă nu exista acest efort comun al comunităţii bistriţeni, al saşilor bistriţeni plecaţi în străinătate, n-am fi reuşit. Suntem mândri că am realizat acest monument, care înseamnă iarăşi un punct european pe harta Bistriţei.”, a spus Ovidiu Creţu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.