Primăria Bistriţa finanţează o excursie în oraşul Herzogenrath (Germania). Nimic nou sub soare, doar că distracţia consilierilor locali este plătită din bani publici. Este practic onorarea unei invitaţii adresate de oficialii nemţi.
Câştigătorii „excursiei” au fost aleşi la propunerea liderilor de partid. Votul a fost deschis pentru a păli orice urmă de invidie sau favor, iar cei propuşi au şi câştigat biletul spre Germania, fiind votaţi de colegii lor. Cum era şi normal, voturile au fost întoarse şi uite-aşa toată lumea s-a declarat fericită şi vor petrece patru zile pe bani publici.
Programul manifestărilor dedicate împlinirii a cinci ani de înfrăţire dintre cele două oraşe ce vor avea loc în perioada 5-9 mai 2011.
Timp de patru zile se vor organiza acţiuni sportive şi culturale, discuţii tematice cu ocazia „Săptămânii Europei”, ateliere de lucru pe tema tineretului şi voluntariatului, expoziţii şi concerte, moment festiv de reînnoire a actelor de parteneriat şi prietenie între oraşele Herzogenrath şi Bistriţa.
Municipiul Bistriţa a intrat în relaţii de prietenie şi colaborare cu cetăţeni şi reprezentanţi ai oraşului Herzogenrath la începutul anului 1990.
În toamna anului 1997 o delegaţie a oraşului Herzogenrath, condusă de domnul Gerd Zimmermann, reprezentant al oraşului, a vizitat municipiul Bistriţa, prilej cu care s-au pus bazele unor proiecte de cooperare şi asistenţă tehnică între cele două oraşe. Cu ocazia vizitei delegaţiei municipiului Bistriţa în Herzogenrath din luna aprilie 1998 s-a convenit dezvoltarea şi continuarea relaţiilor de colaborare existente, conturându-se unele domenii de interes ca: pregătirea profesională a funcţionarilor, protecţia mediului, crearea unei rampe ecologice de deşeuri, crearea unui parc tehnologic, crearea unui Centru de Relaţii Publice, dezvoltarea relaţiilor economice şi de afaceri şi multe altele.
De asemenea, la aceste manifestări au fost invitate să participe şi delegaţii ale celorlalte oraşe înfrăţite şi partenere ale oraşului Herzogenrath: Plerin din Franţa, Cookstown din Irlanda de Nord, Kerkrade din Olanda şi Maychoss din Germania.
Este de menţionat faptul că, partea germană va rambursa costurile aferente cheltuielilor cu transportul, pe baza unui proiect cu finanţare europeană. Condiţia obligatorie este ca delegaţia oficială din Bistriţa să fie compusă din 10 membri maxim. De aceea, lista oficialităţilor a fost redusă la un număr minim de cinci persoane.
Într-un final, doar patru norocoşi vor merge în Germania, un loc fiind refuzat pe rând de Mărioara Seica (PDL) şi Illyes Istvan (UDMR). În afara acestora, niciun alt consilier nu s-a îngrămădit să ocupe locul vacant.
Nimeni nu s-a împotrivit acestei comisii şi toţi cei care au luat cuvântul au lăudat iniţiativa primarului de a trimite reprezentanţi în Germania. Hotărârea a trecut în mai puţin de cinci minute, cu voturile tuturor consilierilor prezenţi.
„Nu poate decât să mă bucure această invitaţie şi consider că Bistriţa trebuie neapărat să onoreze această invitaţie. Sunt convins că membrii Consiliului Local ne vor reprezenta cu onoare la evenimentele din Herzogenrath”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.
Surprinzător, consilierul PDL Gheorghe Tuţă a mers pe-o mână cu primarul şi a susţinut public iniţiativa: „Nu pot să cred că au trecut cinci ani de la înfrăţirea cu oraşul Herzogenrath. În tot acest timp, Bistriţa a avut de câştigat în mai multe domenii de activitate şi cred că putem colabora excelent cu partea germană, în continuare”, a completat Tuţă.
Transportul delegaţiei bistriţene este gratuit, iar costurile în valoare de 4.000 de euro vor fi finanţate de Comisa Europeană. Finanţarea Uniunii Europene va fi posibilă doar dacă fac parte şi alţi cetăţeni ai municipiului – reprezentanţi ai Culturii şi artelor, echipe de fotbal, elevii Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene de Sport şi artişti. În total, 65 de persoane sunt chemate în Germania.
Impresionaţi de tenorii care au concertat la „Zilele Bistriţei”, oficialii germani se declară dispuşi să achite onorariul pentru un spectacol de operă, iar primarul Creţu a făcut lobby pentru concertul tenorilor.
2.000 de euro, preţul excursiei oferite de primărie
Deplasarea consilierilor locali în Germania depăşeşte 2.000 de euro. Suma a fost aprobată de Consiliul Local şi reprezintă cheltuielile cu întreaga delegaţie. În mod normal, valoarea transportului şi cazarea şi masa ar trebui să fie asigurată de gazde, conform înţelegerilor semnate.
Cinci persoane norocoase vor face parte din delegaţia oficială a Bistriţei, la serbările din Germania. În invitaţia trimisă de oficialii germani se precizează clar ca delegaţia locală să nu depăşească 10 persoane, pentru că altfel, Uniunea Europeană nu ar suporta cheltuielile aferente transportului. Prin vot secret, consilierii locali au întocmit lista pentru excursia din Germania.
Pe hârtie, primăria îşi justifică rapid banii cheltuiţi, în urma unor calcule fictive: cheltuieli pentru diurnă: 840 euro, cheltuieli de transport: 672 euro, cazare: 256 euro, asigurare medicală: 29 euro, cheltuieli neprevăzute: 300 euro. În total, distracţia consilierilor locali ne costă peste 2.000 de euro, iar în Joia Mare s-a întocmit lista secretă cu cei care vor reprezenta Bistriţa în Germania.
Norocoşii sunt: Camelia Tabără PSD, Constantin Rus PSD, Filip Moisil PDL şi viceprimarul Florin Găurean PNL.
Cosmin Botezat
Nu-i mai satura dumnezeu nici pe dascalasii astia nascuti sefi, alde neamtu, care moare daca nu-i un pik de director. Nu s-au afirmat prin nimic ca dascali da nu mai incapi de ei ca puliticieni.