Botis, dator vandut Uniunii Europene cu 600.000 de euro

Ioan Nelu Botis este cunoscut mai mult pentru demisia de la Ministerul Muncii, decât pentru legile pe care le-a schimbat cât a fost la cârma acestei instituţii. Afacerea familiei Botiș, Asociația Parteneriat Euractiv, ar fi primit două milioane de lei din fondurile europene din ministerul condus chiar de „Nelu” printr-un business cusut cu ață albă dacă nu ar fi fost organele de ancheta care să cerceteze neregulile.
Gazeta de Bistrita vă prezintă în exclusivitate ilegalitățile comise de clanul Botis, conform raportului organismelor de anchetă. Contracte intermediate între un angajat al Asociatiei Parteneriat Euractiv și o societate pe care tot acesta o deține, false ordine de deplasare și CV-uri mincinoase sunt doare câteva dintre neregulile care apar în concluzia organelor de ancheta. Nesimțirea vine din partea asociației care cere reluarea proiectului pe fonduri europene și acordarea a încă 1,4 milioane de euro. Botiș e dator vândut cu 600.000 de euro.

Majoritatea persoanelor implicate în proiectul European intitulat sugestiv „Sansa la demnitate” lucrau și la Ministerul Mediului, organism care a intermediat acordarea de fonduri europene pentru același proiect. Incompatibilitatea a fost lăsată deoparte, iar Directia Natională Anticoruptie (DNA) o cercetează în aceste moment într-un dosar ținut mai mult la secret. Demnitatea a fost mai mult în viziunea platonică, pentru că niciunul dintre angajați nu s-au supărat când au primit banii europeni de la apropiatul lor, la acea vreme ministrul Muncii.

Avansul intai, demisia dupa

Nevasta lui Nelu Botis, Ligia Botis, s-a retras din proiectul „Sansa la demnitate” după ce s-a iscat scandalul public. Aceasta nu a plecat din afara societății fără să își ia un ultim bonus de la ciolanul acordat de către soțul ei. Ligia Botis si-a luat avans, pe data de 15 aprilie, în valoare de 4.000 de lei, care reprezintă jumătate din valoarea sumei pe care aceasta o primea de obicei. Cu doar câteva zile înainte să-și dea demisia din cadrul proiectului.

Adresă fictivă

Nici una dintre adresele de implementare a proiectului nu este valabilă. Deși unul dintre locurile de desfășurare a proiectului european este trecut în proiect ca fiind str. Closca nr 3A, această adresă nu există. Conform unei adrese oficiale primită de organele de anchetă de la Primăria municipiului Bistrita, se arată foarte clar că toate amplasamentele și casele înscrise în cartea funciară, de la numere 1 până la 3 de pe strada Cloșca, sunt proprietatea familiei Botis, dar și a fostei firme deținute de Ligia Botiș.

Incompatibilitate la Linuxship

Proprietarul şi administratorul societăţii Linuxship, Csaba Bartha, este și unul dintre angajații de la proiectul european al Asociaţiei Euractiv. Desigur că Csaba Bartha a preferat ca principalul contract de servicii să fie încheiat cu societatea sa, născându-se astfel o crasă incompetenţă. Printre contractele încheiate sunt cele cu privire la 150 de bucăţi de memory stick, în valoare de 7.440 lei, şi a încă 150 de memory stickuri cu sigla UE şi sigla Euroactiv, acestea fiind în valoare de 6.000 de lei.

Asociația Parteneriat Euroactiv Bistrița a solicitat în temeiul art. 15 (1) al Legii 554/2004 a Contenciosului administrativ suspendarea Deciziei nr. 5098/08.08.2011, emisă de Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Nord-VEST (OIPOSDRU) până la soluționarea definitivă pe fond a acțiunii referitoare la anularea acestei decizii.

Concluziile raportului

Specialiştii au concluzionat în urma controlului că „există neconcordanţă între rapoartele de activitate ale membrilor echipei de implementare şi ordinele de deplasare de unde rezultă în unele cazuri dublarea numărului de ore sau suprapunerea numărului de ore. Există diferenţe între CV-urile membrilor echipei de finanţare în etapa de contractare în octombrie 2010 şi CV-urile actualizate depuse la solicitarea OIRPOSDRU pe 20.04.2011. Bartha Csaba are ore nejustificate. Nejustificarea orelor prestate de consilierul juridic Deneş Paul Daniel”, se arată în raportul OIRPOSDRU.

Incompatibilitatea Ligiei Botiş cu UE

Cea mai importantă informaţie din acest raport este incompatibilitatea lui Botiş. „Existenţa unui posibil conflict de interes ale doamnei Botiş Ligia şi interesele economice ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte implementarea activităţilor proiectului. Numărul administrativ 3 nu există”, arată oficialii corpului de control.
Un alt lucru ciudat este că pe bani europeni, soţii Botiş au încheiat un contract de internet şi telefonie fixă pentru a avea aceste servicii acasă.

Ce se face Botis cand ajunge mare: traseist politic

Botiș are în palmares deja trei partide, PER fiind rampa de intrare în scena politică, PSD poarta de accedere în funcţia de viceprimar, iar PDL colacul de salvare pentru a ajunge deputat, vis care i-a fost îndeplinit. Dacă nu ar fi făcut acea greșeală cu fondurile europene, Botiș ar fi fost una dintre persoanele care erau în carti să candideze împotriva lui Ovidiu Cretu la alegerile pentru Primăria municipiului Bistrita, dar în acest context șansele sale au scăzut simțitor.

Vizita la Parchetul General

Ioan Nelu Botis, fostul ministru al Muncii, a făcut în urma năzbâtiei sale pe fonduri europene chiar și o vizită la Parchetul General, unde a adus mai multe documente. Botiş a depus acte solicitate de un fost angajat al său într-un dosar înregistrat la Parchetul instanţei supreme, în cauză făcându-se cercetări cu privire la chestiuni legate de legislaţia muncii.
Surse judiciare spun că pe rolul Parchetului General nu există nici o plângere sau dosar penal în care să se facă cercetări cu privire la fostul ministru.
Datorită tuturor acestor ilegalități, familia Botis trebuie să plătească înapoi statului român și Uniunii Europene o sumă care se ridică la valoarea de 639.267 de euro. În schimb, oficialii societății cer în instanță reintrarea în drepturile proiectului cu fonduri europene, crezând probabil că acest conflict s-a stins de când Ioan Botiș nu mai este ministru al Muncii. Dosarul se judecă de către magistraţii Curtii de Apel Cluj, deoarece acesta a fost restituit acestei instanțe de către oficialii Tribunalului Cluj. Primul termen al acestui proces este pe 31 ianuarie.

Citat: „Cariera mea este terminata, dar as fi apreciat daca subiectul ar fi fost abordat corect”, a declarat Botis dupa demisia sa de la sșefia Ministrului Muncii.

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.