Clădirea de pe strada Gării nr. 2 a scăpat de demolare! După 3 ani de procese, firma din Cluj care deține imobilul și care a vrut să-l radă de pe fața pământului pentru a construi un bloc cu 10 etaje – Actor Assets SRL – a depus cerere de renunțare la judecată. Asta după ce expertiza dispusă de instanță în cauză vine și arată că imobilul nu poate fi demolat.

Când a vrut să demoleze clădirea de pe str. Gării, nr. 2, care a găzduit timp de decenii Biblioteca Județeană Bistrița, Actor Asstes SRL nu a primit acordul nici de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și nici de la Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Firma Actor Assets ar fi cerut de 7 ori aviz de demolare, după cum a dezvăluit în urmă cu ceva vreme într-o ședință de consiliu local, Floare Gaftone, pe atunci secretarul general al municipiului. Comisia zonală de monumente istorice din cadrul Primăriei Bistrița a respins solicitarea de fiecare dată, cu vot unanim.

După 3 ani de luptă, expertiza a făcut-o să renunțe

Cum nu și-a putut pune planurile în aplicare, în iunie 2021, Actors Asstes, a cerut în instanță eliberarea avizului de demolare. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Cluj, fiind chemați în judecată Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și Ministerul Culturii prin Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Recent însă, firma clujeană a fost pusă în situația în care a trebuit să accepte faptul că nu va putea demola imobilul de pe str. Gării, nr. 2, astfel că la cel de-al 22-lea termen în dosar Actors Asstes a depus o cerere pentru renunțare la judecată.

Asta după ce, expertiza dispusă în dosar de judecătorii de la Tribunalul Cluj arată că imobilul nu poate fi demolat. Deși imobilul în sine nu este catalogat monument istoric, acesta se află pe un teren situat în perimetrul ansamblului medieval urban al municipiului Bistrița și este asimilat monumentelor istorice.

Bistrițenii, împotriva unui bloc cu 10 etaje în locul unei clădiri emblematice a orașului

Clădirea de pe strada Gării nr. 2 a fost bibliotecă decenii bune, încă de prin anii `50. Imobilul a fost revendicat și recuperat în instanță, în 2006, de moștenitoarea vechilor proprietari, Laura Mocănescu.

Proprietara a avut obligația să închirieze pentru 3 ani imobilul pentru aceeași funcțiune, de bibliotecă. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud plătea o chirie lunară de 1.500 de euro, pentru a putea garanta funcționarea bibliotecii acolo. În momentul în care imobilul a fost scos la vânzare, instituția ar fi putut să-și exercite dreptul de preemțiune pentru a-l achiziționa. Însă, noua proprietară a cerut pentru clădire nu mai puțin de un milion de euro, iar președintele Consiliului Județean de atunci, Gheorghe Marinescu, a precizat la acea vreme că nu sunt fonduri pentru așa ceva, optându-se pentru plata unei chirii lunare.

În 2012, Biblioteca Județeană s-a mutat în casă nouă, în fostul sediu al BNR de pe str. Alexandru Odobescu, astfel că clădirea de pe strada Gării a fost lăsată de izbeliște. Între timp, însă, clădirea a fost achiziționată de o firmă din Cluj-Napoca: SC Anodin Assets SRL. Mai apoi, clădirea și terenul au fost întabulate pe altă firmă: Actor Assetts SRL. Cele două firme au ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară.

Planul era ca în locul clădirii care a găzduit biblioteca să fie ridicat un bloc cu 8-10 etaje. Intenția a fost făcută publică de Asociația Bistrița Civică, după ce a și depus o petiție adresată administrației locale în încercarea de a stopa proiectul.

„Printr-o adresă depusă la Primărie de actualii proprietari ai imobilului respectiv, se cere demolarea acestui minunat fost obiectiv de cultură care a modelat mii de destine prin citit. Motivul este intenția de a se cere și un PUZ și construirea unui bloc cu 8-10 etaje în imediata apropiere al celui existent tot de 10 etaje de lângă Trezorerie. Merită să încercăm să-i dăm o altă destinație acestei clădiri solide și falnice și care încă nu a suferit distrugeri majore”, au scris în petiție reprezentanții Asociației Bistrița Civică, în petiția respectivă.

Asociația a sperat să salveze clădirea prin introducerea sa pe lista monumentelor istorice. Acest lucru nu s-a întâmplat însă. Petiția a fost semnată de mai multe instituții publice și asociații din Bistrița. Printre ele se numără Inspectoratul Școlar Județean, Biblioteca Județeană, Direcția de Statistică, Complexul Muzeal, Direcția pentru Cultură și chiar Protopopiatul Ortodox.

În primăvara acestui an, mai mulți membri ai Asociației Bistrița Civică au protestat în fața clădirii, cerând autorităților să se implice și să împiedice demolarea acesteia.

„Considerăm că această casă trebuie salvată de la demolare. Este o clădire deosebit de importantă din punct de vedere istoric şi arhitectural. Este, din punct de vedere arhitectural, una dintre primele clădiri Art Nouveau construite în Bistriţa în tendinţa începutului secolului XX. În al doilea rând, eu zic că are şi o importanţă din punctul de vedere sentimental, ca români, pentru că este una dintre primele clădiri de mare valoare construite de un român, de avocatul Demetrius Ciuta. Din păcate, arată jalnic în momentul de faţă”, a spus la acea vreme Adrian Chereji, președintele Asociației Bistrița Civică.

Toto atunci, ecologistul Marius Bălan spunea că un bloc de 10 etaje ar crea „un haos de nedescris din punct de vedere urbanistic”.

„Un bloc de zece etaje va crea un haos de nedescris din punct de vedere urbanistic. La nici 15 metri de zidul cetăţii de pe latura nord-estică, nu putem accepta să apară un asemenea mastodont. Nu spune nimeni că nu suntem de acord cu investitorii, dar nu la intrarea în centrul istoric. Nici un oraş european nu îşi permite să demoleze o asemenea minune arhitecturală Art Nouveau, dar şi neoclasic românesc. Să nu uităm că anul acesta acest imobil a împlinit 120 de ani, în 1904 fiind construit. Deci, dacă suntem o ţară normală la cap, dacă ne uităm ce au făcut alţi primari, în Timişoara, Oradea, Cluj, Sighişoara, Sibiu, nu putem îndrăzni să ne gândim că vine administraţia şi eliberează vreun act cinic, criminal”, a afirmat pe atunci Marius Bălan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.