Procentul de promovabilitate la bacalaureat a scazut fata de anul trecut. Promovabilitate mai mica si absolventi eliminati din sala pentru ca au încercat sa copieze – acestea sunt rezultatele examenului de bacalaureat din acest an.

Niciun candidat nu a obtinut media zece la bacalaureatul în acest an. Potrivit rezultatelor afisate la centrele de testare si pe site-ul Inspectoratului Scolar, www.isjbn.ro, procentul de promovabilitate înainte de solutionarea contestatiilor este cu putin peste 70%. Doi elevi au fost eliminati în cadrul probei “D” a bacalaureatului, proba scrisa obligatorie a profilului, acestia fiind prinsi copiind la istorie si geografie.

870 de elevi nu au promovat

La examenul de bacalaureat din acest an, în Bistrita-Nasaud s-au înscris pe liste 3.051 candidati. Dintre acestia, 2.997 s-au prezentat la probele desfasurate pe parcursul a doua saptamâni. Au cazut BAC-ul 870 de elevi, cei mai multi din cauza probei scrise de limba si literatura româna. La sfârsitul saptamânii de examene s-au depus peste 700 de contestatii, majoritatea la limba si literatura româna, respectiv matematica, iar rezultatele finale au fost afisate la mijlocul saptamânii trecute, dupa ce Inspectoratul Scolar Judetean Mures a finalizat recorectarea lucrarilor contestate, ne-a spus inspectorul scolar si totodata purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Scolar Judetean Monica Buboly. Dupa afisarea rezultatelor examenului de bacalaureat, 712 liceeni au depus contestatii în scris, solicitând recorectarea lucrarilor. Cele mai multe nemultumiri au fost semnalate la matematica – 309 si la limba si literatura româna – 241, iar cele mai putine la istorie, geografie, filosofie, dupa cum reiese din situatia trimisa de purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Scolar, Monica Buboly. Comparativ cu situatia din 2007, la mult contestata editie din acest an a examenului de bacalaureat, numarul liceenilor care au cerut recorectarea lucrarilor este aproape dublu. Reamintim ca promovabilitatea la BAC pe judet este de 73,37 la suta, cu circa opt procente mai mica fata de anul trecut, când procentul de promovabilitate a fost de 78%.

Dintre cei care au depus contestatii doar 72 au reusit sa obtina media finala 6, deci circa 10% din total.

Nicio nota de 10 la bac în acest an

Dintre elevii înscrisi în acest an la bacalaureat si care au promovat, cei mai silitori elevi au fost înregistrati în Nasaud, cu rate de promovabilitate mai mari de 90 la suta. Dintre cei aproximativ 3.000 de elevi înscrisi, nici unul au luat 10 pe linie la bacalaureat, iar peste 1.000 au promovat cu note mai mari de 9. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, procentul de promovabilitate înainte de solutionarea contestatiilor din Bistrita era de 70,97 la suta, mai mic decât anul trecut, iar dupa solutionare a crescut cu circa doua procente.

Elevi eliminati si supraveghetori înlocuiti

Anul acesta, doi elevi, au fost eliminati din examen pentru ca au încercat sa copieze. Potrivit normelor Ministerului Educatiei, candidatii eliminati de la o proba vor relua examenul în sesiunea a doua. Dupa afisarea notelor, multi elevi au recunoscut ca s-a copiat la bacalaureat pe rupte si prin orice metoda: cu fitiuci, cu telefoanele mobile sau chiar direct din carti, sub ochii îngaduitori ai supraveghetorilor.

Una peste alta, putem spune ca am avut un bacalaureat ca la carte. Si asta în sensul propriu al expresiei, pentru ca sute de lucrari sunt copiate, litera cu litera, din manuale. Dascalii continua sa dezvaluie fraudele de la examenul de bacalaureat. Doi profesori corectori, care vor sa le fie protejata identitatea, au declarat ca au depistat lucrari de Limba si Literatura Româna copiate. Dezvaluirile vin la câteva zile dupa ce dascalii din Bistrita-Nasaud au dat de peste 80 de lucrari cu pasaje identice la Beclean, unde Inspectoratul Scolar Judetean a dispus înlocuirea a 12 supraveghetori de la Centrul de examinare “Petru Rares” la proba de limba si literatura româna. Cei 12 profesori supraveghetori au fost schimbati la Centrul de examen "Petru Rares" Beclean pentru ca “nu si-au facut datoria”, sustine inspectorul scolar general Mihai Muresan. Acesta a fost prezent la centrul de examen respectiv si a aflat de la presedintele comisiei de bacalaureat ca cei 12 supraveghetori i-au lasat pe elevi sa copieze.

Legat de cei 12 profesori supraveghetori înlocuiti de presedintele comisiei centrului de evaluare "Petru Rares" din Beclean, Inspectoratul Scolar Judetean a emis redactiei un comunicat în care "mentioneaza regretul pentru cele întâmplate". Semnat de inspectorul scolar general Mihai Muresan, în comunicat se precizeaza ca incidentul a fost semnalat de 16 cadre didactice care au corectat lucrarile la limba si literature româna la Centrul Zonal de Evaluare 200 – Scoala Generala "Avram Iancu" Bistrita. Acestia au trimis o sesizare scrisa Comisiei judetene de bacalaureat prin care semnalau ca exista fragmente identice în zeci de lucrari de la proba scrisa de limba si literatura româna sustinuta vineri, 27 iunie. Dupa desfacerea lucrarilor, s-a identificat centrul de examinare unde s-au înregistrat aceste nereguli, si anume "Petru Rares" Beclean. Prin urmare, s-a dispus înlocuirea profesorilor cu pricina. Dupa încheierea examenului de bacalaureat, generalul Inspectoratului Scolar Judetean, Mihai Muresan, a dat asigurari ca va numi o comisie care va cerceta cauzele care au dus la producerea faptelor de la Colegiul National Petru Rares.

Scandal national

Situatia nu este diferita nici la nivel national, la corectare fiind depistate sute de lucrari identice, rezultând ca s-a copiat în draci. Într-o singura zi, în toata tara, 98 de elevi au fost eliminati de la examenul de bacalaureat pentru ca au copiat si au fost prinsi de catre profesori.

Scandalul iscat pe tema acestui examen controversat a luat amploare zilnic, de la începerea lui. Nu a fost zi în care sa nu apara elemente noi în desfasurarea acestuia. Totul a culminat cu ancheta declansata de DNA la Sighetul Marmatiei, unde se presupune ca la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii, potrivit informatiilor primte de procurori, presedintele, vicepresedintele, un membru al comisiei de examen, precum si secretara scolii ar fi primit peste 100.000 de lei de la candidatii la Bacalaureat.

Un alt element care ar trebui sa dea de gândit diriguitorilor Învatamântului este si diferentele mari dintre notele obtinute la problele orale fata de cele scrise. Nu putine au fost cazurile în care absolventii au obtinut în oral nota maxima, iar la proba scrisa doar 5.

Evident, nici sfera politicului nu a ramas neatinsa de acest subiect fierbinte, liderii PD-L cerând capul ministrului Învatamântului, Cristian Adomnitei pentru proasta organizare a Bacalaureatului, cu atât mai mult cu cât circa 50.000 de candidati dintre cei 220.736 prezenti la examen nu au reusit sa obtina media minima de promovare, 6.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.