Gata cu vacanta! De saptamâna trecuta toata lumea s-a întors la munca, iar elevii la scoala. În perioada urmatoare, pe ei îi asteapta examenele nationale. Tot saptamâna trecuta au început si tezele cu subiect unic, iar luna viitoare, absolventii de liceu vor sustine bacalaureatul. Marti, 6 mai, au început tezele cu subiect unic, cu proba la limba si literatura materna. Pe data de 9 mai, elevii de clasa a VIII-a au sustinut teza cu subiect unic la istorie sau geografie, pentru ca în 13, respectiv 16 mai, sa aiba loc teza la limba româna si cea la matematica, atât pentru elevii de clasa a VII-a, cât si pentru cei de clasa a VIII-a.  La sfârsitul acestei luni elevii vor avea posibilitatea sa depuna contestatii, în cazul în care nu sunt multumiti de rezultatele pe care le-au obtinut.

În perioada 6 – 16 mai 2008 se desfasoara tezele cu subiect unic, conform calendarului de desfasurare a acestora aprobat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. La sustinerea acestora, participa aproximativ 7.000 de elevi din clasele a -VII-a si a -VIII-a din judetul Bistrita-Nasaud. Media de la tezele cu subiect unic si media de absolvire a claselor V-VIII reprezinta media de admitere, pe baza careia elevii se pot înscrie în licee sau scoli de arte si meserii.
Deoarece se apropie si bacalaureatul, saptamâna aceasta au loc înscrierile, iar la mijlocul lunii viitoare se vor încheia cursurile pentru elevii claselor a XII-a. Bacalaureatul se va sustine în perioada 23 iunie-3 iulie. Reprezentantii Ministerului Educatiei au publicat pe site subiectele la probele scrise, dar si modele de subiecte pentru probele orale ale examenului de bacalaureat din acest an.

Costul bacalaureatului

În cheltuielile examenului de bacalaureat intra taxele elevilor, plata profesorilor din comisii, a supraveghetorilor si a corectorilor. În vara acestui an ar trebui sa intre în examen aproximativ 10.000 de elevi înscrisi în clasa a XII-a la stat, precum si cei din seriile anterioare, care doresc sa promoveze examenul. Taxa pe care o platesc elevii din scolile private pentru a intra în bacalaureat este de 205 lei, mai mare cu aproximativ 20 de lei fata de anul trecut. Aceeasi taxa o platesc si candidatii de la stat care au ratat examenele din cele doua sesiuni ale anului trecut. Rata anuala a elevilor care pica Bacul este de 15-20% dintre cei aproximativ 12.000 de elevi care se prezinta la examen. Astfel, elevii trebuie sa-si plateasca cel putin o proba din bacalaureat, care costa a sasea parte din taxa de 205 lei, rezultând o medie de 35 de lei. În total vor fi strânsi minimum 100.000 de lei, însa suma definitiva se va cunoaste dupa încheierea perioadei de înscriere.

Si „fabricarea“ subiectelor va fi platita

Munca profesorilor pentru elaborarea, editarea si corectarea variantelor pentru bacalaureat si a testelor nationale a început în prima zi a lunii septembrie 2007. De atunci si pâna la publicarea variantelor s-au cheltuit peste 150.000 de lei, informeaza Ministerul Educatiei. 100.000 de lei din aceasta suma s-au consumat numai pentru cei 24 de experti ai ministerului, angajati permanent, 25.000 lei pentru alti sapte noi experti nou angajati si 30.000 de lei pentru orele lor suplimentare. Pentru cele 12.200 de variante de subiecte, Centrul National de Evaluare si Examinare a colaborat cu 900 de cadre didactice. Un profesor care elaboreaza subiecte pentru Bac câstiga cam noua lei pe ora. Totalul cheltuielilor aferente muncii celor 900 de profesori se ridica la 337.500 de lei, dintre care 225.000 de lei au fost alocati pentru elaborarea subiectelor si 112.500 de lei pentru editarea si corectarea acestora. Fondurile au fost alocate din bugetul MECT. În aceasta luna urmeaza ca ministerul sa stabileasca si sumele pe care le va primi personalul didactic ce va fi implicat în supravegherea examenului de bacalaureat. Astfel, presedintele unei comisii de bacalaureat de pâna la 300 de candidati va fi platit cu minimum 1.000 de lei. Vicepresedintele va câstiga 650 de lei, iar secretarul si un simplu membru, câte 525 de lei. Un profesor examinator de la proba orala sau practica va lua cel putin 3,75 lei pe candidat, supraveghetorii, câte 55 de lei pe zi, iar profesorii evaluatori, câte 6 lei pentru fiecare lucrare corectata. Pentru toate comisiile de examinare, suma cheltuita pe salariile presedintilor, vicepresedintilor, secretarilor si membrilor va fi astfel de peste 2.400.000 de lei, iar pentru o comisie de evaluare, de 648.000 de lei. Numarul de profesori examinatori se va stabili astfel încât fiecare sa corecteze, de regula, câte 100 de lucrari.
Daca vor intra în examen 10.000 de elevi, atunci, pentru o disciplina, va fi nevoie de cel putin 200 de profesori evaluatori, care vor primi 6 lei pe lucrare. În fiecare sala de examene, sunt aproximativ 15 elevi care sunt supravegheati de câte doi asistenti. Anul acesta ar urma ca supraveghetorii sa fie platiti cu 55 de lei pe zi.

Costuri suplimentare

În luna aprilie, Ministerul Educatiei a publicat subiectele definitive si rezolvarile la disciplinele matematica, fizica, chimie si informatica. Urmeaza ca în perioada urmatoare sa distribuie la inspectorate DVD-uri cu aceste subiecte si rezolvari care ar trebui sa ajunga la toti elevii care dau bacalaureatul. Pentru sesiunea din vara se pregatesc si foile tip pe care elevii vor rezolva subiectele. La capitolul cheltuieli neoficiale se adauga si culegerile cu rezolvari si comentarii, care costa în medie 20 de lei bucata, sau meditatiile la disciplinele la care elevii au ales sa dea Bacul.

Discipline la alegere

Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului a lansat site-ul unde sunt publicate subiectele pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat din acest an. În cadrul celor patru sau, dupa caz, cinci probe de examen pentru elevii care au studiat în limbile minoritatilor, numarul disciplinelor la care se poate sustinute bacalaureatul este de 145. Pentru fiecare disciplina au fost elaborate 300 de subiecte, împartite în 100 pentru fiecare dintre cele trei categorii: subiectul I, subiectul II si subiectul III, rezultând 43.500 de subiecte.

Subiecte dificile la mate

Nu este exclus ca liceenii sa rateze pe capete anul bacalaureatul si asta din cauza ca subiectele sunt si acum foarte complicate. Cel putin aceasta este parerea Asociatiei Profesionale pentru Educatie si Cercetare – EDU CER. Acestia sustin ca subiectele pentru Bacalaureatul 2008 au fost concepute pe o structura noua si atât de dificile, încât încurca pâna si o parte dintre profesori. Recenta modificare a subiectelor reduce cu cel mult 10-15% gradul de dificultate al acestora. De asemenea, asociatia considera ca foarte multi tineri nu vor trece proba de matematica: "Punerea subiectelor în dezbatere publica, cu doar doua luni înainte de examen, face ca orice posibile schimbari sa ramâna fara efect, nemaifiind timp de studiu a celor 1.800 de itemi propusi, doar la disciplina matematica", se subliniaza în comunicat.

Religia da sau ba

Nu în cele din urma, precizam ca reprezentantii Ministerului Educatiei au anuntat ca religia va fi mentinuta în trunchiul comun al programei pentru liceu, parintii si elevii urmând sa hotarasca daca vor sa învete aceasta materie si ce confesiune aleg pentru odraslele lor. Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului îsi asuma obligativitatea sa le ofere elevilor posibilitatea de a studia religia în liceu, asa cum a fost si pâna acum. Dar parintele va hotarî, pâna când copilul lui împlineste 16 ani, ce tip de confesiune alege sau daca nu vrea sa-si lase copilul sa studieze singur religia. Dupa vârsta de 16 ani, scolarul decide daca vrea sau nu sa învete religia la liceu, reiese dintr-un comunicat MECT. Minoritatile religioase si ateii trebuie sa formeze grupe de cel putin 12 elevi pentru a putea obtine un profesor. Religia ramâne optionala din clasa I pâna într-a XII-a, dupa ce Ministerul Educatiei a respins atât propunerile de obligativitate, cât si pe cele de eliminare a materiei. Totusi, materia ramâne în trunchiul comun, astfel ca elevii care nu vor sa vina la ore sau opteaza pentru alta religie decât cea ortodoxa trebuie sa faca o cerere în acest sens.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.