Circa şase miliarde de lei vechi sunt distribuiţi pe acţiuni mai mult sau mai puţin importante care au loc sau chiar nu a auzit nimeni de ele că ar fi fost desfăşurate.
Manifestări culturale cu iz de… “scumpeturi”
Dintre manifestările culturale pentru care Centru Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a repartizat sume semnificative de bani, amintim: „Din cultura popoarelor” – Festival interetnic, desfăşurat în perioada 13- 14 iunie (70.000 de lei), „De la Ispas la Năsăud” – Festival Concurs Naţional de interpretare a muzicii populare – derulat în intervalul 26-28 mai (17.000 de lei), “Zestrea satului” – Festival Concurs de interpretare cu premii în bani – ce a avut loc pe 29 martie ( 12.800 de lei), Festivalul Interjudeţean al Cântecului şi Jocului de pe Câmpie desfăşurat la Silivaşu de Câmpie în data de 28 iunie ( 7.000 de lei), Serbările Bistriţei Medievale – spectacole artistice, animaţie medievală, teatru istoric, în perioada 19-20 iunie (8.000 de lei), Spectacol muzical – coregrafic desfăşurat la Arcalia în luna iulie (10.000 de lei). De asemenea, pentru luna august a acestui an sunt programate evenimente precum „Regele Brazilor” – Festival Internaţional de Folclor pentru perioada 14-16 august la Prundu Bârgăului (4.000 de lei), Sărbătoare pe Valea Sălăuţei la Telciu ( 3.000 de lei), Sărbătoarea Păuniţelor la Sângeorz – Băi (3.000 de lei), „Transilvania Dracula Rock” – Festival Naţional de Rock (3.000 de lei), „Ceteraş – Ioan Sabadâş” la Telciu (4.000 de lei).
Evenimente „fantomă”, de mii de lei
Răsfoind programul activităţilor culturale pe anul 2009 la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud se pot observa manifestări cărora li s-au alocat anumite sume de bani, dar care fie nu au mai existat deloc în decursul acestui an, fie au fost anulate. Un exemplu este manifestarea „Iuliu Moisil – reprezentant ilustru al şcolii năsăudene (150 de ani de la naştere), care trebuia să cuprindă: Expoziţie documentară, Simpozion, Concert de muzică cultă, Lansare de carte „Poezii populare de pe Valea Someşului”. Acelaşi eveniment se presupune că ar fi fost organizat în luna iunie 2009, în colaborare cu Primăria oraşului Năsăud, Colegiul Naţional “George Coşbuc” din Năsăud şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu participarea unor oameni de cultură din judeţ şi din ţară, a Grupului Pro Opera al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, a Corului Osana al Protopopiatului Ortodox Bistriţa, a cadrelor didactice şi a Muzicii Militare a Garnizoanei Bistriţa. Pentru acest eveniment, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a alocat suma de 2.000 de lei, manifestarea neavând însă loc.
Contactat telefonic de redactorii de la Gazeta de Bistriţa, primarul oraşului Năsăud, Dumitru Mureşan, a declarat: “Nu ştiu nimic despre acest eveniment, nu cunosc să fi avut loc o astfel de manifestare. Dacă e trecută la colaboratori şi Primăria Năsăud normal că trebuia să ştiu. Nu, nu a avut loc un asemenea eveniment”.
De asemenea, în comuna Şieu, localitatea Ardan, Festivalul folcloric judeţean pastoral din Mocănime „Moştenirea mioritică”, programat pentru luna aprilie, cu un buget de 1.500 de lei, a fost anulat, justificat de această dată, din cauza vremii. „Manifestarea nu a mai avut loc atunci pentru că nu ne-a permis vremea. Ştiu de suma alocată, am purtat discuţii atunci cu cei de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi cred că suma aceea ne-au dat-o pentru un alt eveniment de la începutul lui iunie pentru că efectiv aveam mare nevoie, dar nu ştiu să vă spun exact despre ce bani ar fi vorba”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, edilul comunei Şieu, Olimpiu Iuga – Napeu.
Va urma…
Pentru perioada următoare se anunţă o nouă avalanşă de spectacole cărora Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud le-a alocat sume de bani mai mult sau mai puţin consistente. De remarcat e dacă aceste manifestări vor şi avea loc în totalitate. În luna septembrie ne aşteptăm din nou la o creştere semnificativă a evenimentelor tradiţionale, mai mult sau mai puţin culturale, având în vedere că ne apropiem de o nouă campanie electorală.
Iulia Stupinean