Comunitatea săsească din municipiul Bistriţa a comemorat, vineri după-amiază, în prezenţa saşilor veniţi din străinătate şi a autorităţilor locale, împlinirea a 80 de ani de la exodul saşilor din Transilvania de Nord, conform G4Media.
Evenimentul a avut loc la monumentul memorial inaugurat în urmă cu 10 ani în Piaţa Dominicană din Bistriţa, iar printre cei prezenţi s-au numărat preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania, Martin Bottesch, preşedintele Asociaţiei saşilor bistriţeni din Germania şi Austria, Hans Franchy, primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, viceprimarul Sorin Hangan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Bistriţa, Cristian Roth-Gross, precum şi conducerea Bisericii Evanghelice din municipiu.
Momentul istoric din septembrie 1944, când aproximativ 35.000 de saşi au luat drumul pribegiei, a fost evocat de către Martin Bottesch, care a făcut apel la înţelegerea tuturor împrejurărilor care au dus la evacuarea saşilor.
„Evacuarea saşilor din Transilvania de Nord din faţa Armatei Roşii a schimbat destinele multor mii de oameni într-un mod de neînchipuit până atunci, iar pentru ţinutul pe care l-au părăsit a însemnat o pierdere. Trebuie şi vrem să ne amintim de această evacuare, deoarece face parte din istoria populaţiei săseşti şi din istoria României. (…) Evacuarea de acum 80 de ani a avut loc în condiţiile unei dictaturi. Nu ar fi corect să îi condamnăm pe cei implicaţi, nici să găsim scuze şi nici să reducem discuţia la victimizarea lor. Corect este să încercăm a înţelege cauzele şi constrângerile sub care au acţionat şi să ne aplecăm în faţa suferinţei de care nu au avut scăpare, să privim fără prejudecăţi evenimentul istoric, dar cu respectul cuvenit generaţiei de atunci, ea merită respectul nostru”, a spus Bottesch.
Vineri seara, comunitatea săsească s-a reunit la Biserica Evanghelică din centrul istoric al Bistriţei, devenită simbolul oraşului, pentru un concert simfonic susţinut de Noua Orchestră Transilvană şi Corul Filarmonicii Transilvania.
Manifestările vor continua sâmbătă cu o slujbă festivă, în cadrul căreia va fi instalat noul preot al Bisericii Evanghelice din Bistriţa, Andreas Hartig, urmată în cursul după-amiezii de o expoziţie fotografică, un concert de orgă şi un recital cameral.