Având în vedere dezbaterile pe tema reducerii CAS, precum și discuțiile între președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor Ioana Petrescu, din ultima perioadă cei de la PNL şi-au exprimat dorinţa de a susţine reducerea CAS.
„Ca politică fiscală așteptată de mediul de afaceri, care reclamă de multă vreme presiunea impozitării excesive a muncii, reducerea CAS trebuia tratată de cei mai înalți reprezentanți ai statului cu seriozitate și responsabilitate. Este regretabil faptul că această temă a fost dusă în derizoriu în mijlocul disputei președinte – premier. Obiectivul liberalilor, care au fost inițiatorii reducerii CAS încă din 2013, a fost și rămâne acela de a oferi soluții la problema locurilor de muncă, prima dintre acestea fiind relaxarea fiscală. Susținem, ca întotdeauna, măsura reducerii CAS, dar credem că nu trebuie folosită în interes electoral și că trebuie însoțită de garanții că nu va fi urmată de alte creșteri de taxe și impozite. De asemenea, solicităm guvernului ca până la data de 31 august să prezinte un document oficial, cu date concrete, din care să avem garanția predictibilității și stabilității în economia românească, astfel încât acest document să poată fi luat în calcul la reexaminarea legii”, a declarat deputatul PNL, Eugen Nicolăescu.
Proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, prin care va fi modificat Codul fiscal, a fost adoptat în 2 iulie 2014, de Camera Deputaţilor, prin vot final, asta după ce Senatul a aprobat iniţiativa legislativă la finele lunii iunie. Potrivit proiectului de act normativ, scăderea cotelor CAS, care se va aplica din 1 octombrie, se va realiza indiferent de condiţiile de muncă. În plus, pentru a compensa pierderile la buget produse de această măsură, Fiscul va intensifica controalele la persoanele fizice cu averi mari.