EsthetiQ Line din Cluj-Napoca este un centru specializat în tratamentele moderne antiaging (medicina impotriva imbatranirii) – chirurgie plastica si reparatorie, chirurgie estetica, dermatologie si dermatocosmetologie dar si centru de laser si lumina intens pulsata, tehnologii noi care trateaza o multitudine de afectiuni. Pentru a afla mai multe amanunte despre cele mai moderne tratamente medicale de înfrumusetare si nu numai, care acum se pot face si la Cluj la Centrul EsthetiQ Line, situat pe str. Regele Ferdinant, nr. 12/15, continuam discutia cu doctor Adrian Avram, medic specialist chirurgie plastica si reparatorie.

Gazeta: Care sunt solutiile pe care le oferiti împotriva ridurilor?

Dr. Adrian Avram: Ridurile se pot trata printr-o serie de metode în functie de localizarea ridurilor, profunzimea lor dar si de modul de producere – daca sunt statice sau dinamice. Ridurile dinamice sunt produse prin contractii repetate ale musculaturii fetei, aceastea aparând pe pielea de desupra acestor muschi ai mimici – care realizeaaa expresia fetei. Ridurile dinamice se trateaza cu toxina botulinica (Botox, Dysport, ect) care de fapt este o proteina care injectata într-un muschi nu face altceva decât sa reduca activitatea muschiului respectiv. Asta înseamna ca muschiul nu se mai contracta ca la inceput, facand ca ridurile care sunt pe tegumentul de deasupra acestui muschi sa se aplatizeaze si chiar sa capate un aspect cosmetic mult îmbunatatit. Cu alte cuvinte, reducerea acestei contractii musculare a muschilor fetei protejeaza pielea de deasupra acestor muschi împotriva ridurilor. Unele riduri sunt foarte profunde, asta înseamna ca lipseste colagenul, care este o substanta fundamentala a pielii. În tratarea acestor riduri trebuie completat si acest colagen care lipseste, injectând o substanta (cel mai adesea acidul hialuronic).

Gazeta: Este o interventie dureroasa?

Dr. Adrian Avram: De fapt cu asta ar fi trebuit sa încep. În zona aceasta de medicina împotriva îmbatrânirii lumea renunta din ce în ce mai mult la interventiile mari, dureroase, cu timp de recuperare lung sau foarte lung, în care stai o saptamâna sau doua ascuns de ochii lumii si apeleaza la aceste manopere minim-invazive, injectari cu botox, cu acid hialuronic, mezoterapie cu ace, pentru ca timpul de recuperare este foarte rapid, sunt nedureroase, cu un disconfort minim, iar zilele urmatoare, aspectul zonei tratate apare mult îmbunatatit, colegii sau lumea din jurul tau remarca aceste lucru – o întinerire evidenta însa fara urme de tratament medical.

Gazeta: Dupa ce perioada trebuie reluat aceste tratament si practic cât dureaza?

Dr. Adrian Avram: Singurul dezavantaj al acestor metode este ca este un tratament temporar. În general, la primele injectari, acest interval este mai scurt, în cazul Botoxului, de 3 luni si jumatate, sau 4-5 luni. Dar de la a doua injectare, acest interval este crescut si poate ajunge pâna la 6 luni. În cazul acidului hialuronic perioada este mult mai mare de 6 – 9 luni pentru majoritatea produselor. Însa secretul tratamentului împotriva semnelor îmbatrânirii, respectiv a ridurilor este o combinatie a mai multor metode care se potenteaza unele pe altele si se obtin rezultate mult mai bune pe intervale de timp mult mai lungi. Botox, filleri si uneori tehnologie laser care poate stimula colagenul propiu din piele.

Gazeta: Un alt serviciu extrem de cerut pe piata este epilarea definitiva. Putem vorbi de epilare definitiva sau de disparitia parului într-o oarecare proportie si care sunt solutiile?

Dr. Adrian Avram: Noi am introdus aceasta metoda în cabinetul nostru din doua motive. Primul este ca aceasta platforma de laser si lumina pulsata face acest lucru si în al doilea rând ca epilarea definitiva sau mai corect spus reducerea definitiva a parului nedorit o consideram într-un fel o metoda de tratament mai medicala. Într-adevar aceasta tehnologie, si ma refer la laser si lumina pulsata a câstigat foarte mult pe piata în ultimii ani. Sistemul pe care îl avem este unul performant, care are rezultate, dovedite prin studii clinice. Trebuie stiut ca nimeni dintre cei care un astfel de dispozitiv cu laser sau lumina pulsata nu poate sa afirme ca poate realiza o epilare definitiva a tuturor firelor de par (100%). Rezultatele se exprima procentual, depind în foarte mare masura de sistemul pe care îl au cei care ofera astfel de servicii, pe piata fiind unele platforme laser-IPL (lumina intens pulsata) foarte performante, documentate cu studii clinice, cu fotografii înainte si dupa procedura. Eu îi sfatuiesc pe aceia care vor sa-si faca o astfel de procedura, în momentul în care apeleaza la un astfel de serviciu, sa ceara câteva informatii despre performanta aparaturii, procentul în care se realizeaza aceasta epilare, numarul de sedinte necesare, complicatiile care pot aparea precum si fotografii cu rezultatete acelui sistem.

Gazeta: Dar poate sa ajunga pâna la 90%, din câte am înteles.

Dr. Adrian Avram: Da, pentru un anumit tip de piele (mai deschisa la culoare) si de par (mai pigmentat), procentul poate sa ajunga pâna la 90% sau chiar peste, însa media este undeva mai jos. Oricum de la peste 80% de reducere a parului într-o anumita zona este un rezultat foarte bun.

Gazeta: Si trebuie revenit, dupa o perioada?

Dr. Adrian Avram: Se fac un numar de sedinte spatiate la un anumit interval de timp care difera în functie de zona tratata. În esenta firul de par are un ciclu de crestere cu o faza activa si una inactiva, spatierea acestor tratamente si numarul de sedinte trebuie facuta astfel încât toate firele de par din acea arie sa fie suprinse de tratament în faza activa. Pot sa apara foliculi pilosi la distanta însa se mai pot face sedinte de lumina intens pulsata suplimentare pentru a distruge si foliculii restanti. Oricum pe tema reducerii permanente a parului nedorit se poate discuta mult mai mult însa la aceasta discutie ar trebui invitat dermatologul care este mult mai competent în aceasta problema.

Gazeta: Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se adreseaza domnii si care sunt solutiile la problemele lor?

Dr. Adrian Avram: Domnii poate se adreseaza mai mult cu probleme de ordin patologic decât cu probleme care tin de aceasta medicina estetica minim-invaziva estetica dar si pe acest segment adresabilitatea este în crestere. Ei apeleaza cu probleme de ordin patologic pentru ca noi aici rezolvam o serie de probleme pe zona de chirurgie plastica si reparatorie, flebologie dar si dermatologie iar in aceasta sfera cererea acestora este foarte mare. În zona de chirurgie plastica si reparatorie exista o adresabilitate foarte mare cu tumori de parti moi, benigne sau maligne, diferite leziuni ale tegumentului, care unele necesita interventii chirurgicale, de exemplu nervii pigmentari cu probleme sau alte formatiuni ale pielii care trebuie excizate chirurgical. Pomenind de acest lucru trebuie sa precizez ca de fapt folosim o tehnologie foarte noua de excizie a acestor tumori de parti moi, tehnologia Ellman si anume chirurgia cu unde radio în care se foloseste o tehnologie de unde radio pentru excizia acestor formatiuni de parti moi. Folosind aceasta tehnologie, practic, avem o serie de avantaje, ea nu lezeaza tesuturile, nu foloseste energie termica, ca urmare vindecarea este mult mai rapida, timpul operator este mult mai scurt, fara sângerare. Cu alte cuvinte recuperarea pacientului este mult mai rapida decât prin metodele clasice de folosire a electrocauterului in aceste interventii asupra patologiei pielii..

Gazeta: În privinta costurilor acestor solutii pe care dvs. le oferiti, ce ati putea sa ne spuneti, raportat si la calitatea pe care o oferiti?

Dr. Adrian Avram: Costurile sunt rezonabile. Însa haideti sa ne gândim de exemplu la cea mai simpla procedura, la reducerea permanenta a parului; este o procedura care investeste o anumita suma de bani, dar aceasta suma chiar daca la prima vedere pare foarte mare, o investesti periodic pentru ca acest tratament nu este unul singur ci el se spatializeaza pe o perioada uneori de câteva luni. Însa privind în perspectiva, dupa aceste luni în care ai investit aceasta suma, ani de zile nu mai apelezi la metodele clasice, sa zicem, de reducerea parului cu ceara, cu alte disozitive care sunt dureroase, cu care consumi foarte mult timp si daca îti faci un calcul financiar pe termen lung o sa vezi ca la un moment dat, ajungi tot la aceasta suma, ba chiar mai mult, s-ar putea sa o depasesti. Sunt anumite proceduri care la prima vedere par scumpe dar privind în perspectiva ele îsi justifica foarte mult costurile si confortul de dupa tratament. Un alt lucru care trebuie precizat si care este un mare avantaj al medicinii private este ca serviciile sunt mult superioare, pacientul poate urma un tratament intr-un singur loc de unde primeste tot (medicatie, ingrijiri, controale la distanta) ceea ce nu se intampla in medicina de stat in multe locuri, pacientii cheltuiesc la fel de mult, trebuie sa-si caute ei insasi anumite medicamente si pierd foarte mult timp si uneori disconfort pana isi rezolva problema medicala.

Gazeta: Deci, pretul, raportat la calitate, este cât se poate de justificat? Ati putea face o comparatie între preturile pe care le practicati dvs. si cele care sunt practicate în strainatate?

Dr. Adrian Avram: Da, colegii din strainatate au aceleasi aparate ca si noi , va dau numai un exemplu – aceasta platforma de lumina pulsata si lasera a unui brand american, foarte puternic în aceasta bransa care realizeaza o multitudine de tratamente cu rezultate foarte bune, preturile noastre sunt de aprozimativ 4-5 ori mai mici decat in alte tari europene. De aceea poate se va dezvolta asa numitul turism medical. Multi pacienti din tarile vecine vor veni sa faca tratamente aici in Romania si cu mare probabilitate vom merge spre o crestere treptata a acestor preturi pana la egalizarea lor cu tarile europene in timp sub presiunea cererii si ofertei medicale.

Gazeta: Din punct de vedere profesional, care ar fi urmatorul pas al dvs. si al echipei dvs?

Dr. Adrian Avram: Noi ne dezvoltam încet dar sigur, am adus foarte multa experienta din strainatate, în marea majoritate a procedurilor, acest training l-am facut în strainatate. Noi dorim în viitorul apropiat sa înfiintam o filiala antiaging a Asociatiei de Antiaging din România si sa facem prin aceasta filiala o serie de work-shop-uri pentru medici dar si pentru pacienti, având deja statutul de centru de training pentru anumite proceduri cum ar fi , laser, lumina pulsata, microdermoabraziune, chiar mezoterapie fara ace. Aceasta zona de antiaging este deschisa tuturor specialitatilor, chiar si medicilor de familie..

(Gazeta)

Gazeta: Care sunt principalii dusmani ai unui ten frumos, sanatos si care nu îmbatrâneste foarte repede si cu probleme?

Dr. Adrian Avram: Cred ca raspunsurile le gasiti în mai toata mass-media sau în revistele care se ocupa de frumusete si de prevenirea îmbatrânirii. Exista îmbatrânirea aceasta interna sau intrinseca, cum îi spunem noi si care depinde de programul genetic si foarte mult de hormoni. De altfel, doamnele de la un anumit moment, cel al menopauzei, încep o îmbatrânire foarte accelerata. Si în conceptele noi antiaging intra în discutie si aceasta terapie cu hormoni. Foarte mult depindem de factorul genetic si trebuie sa ne uitam un pic la parintii nostri si la rude si cumva putem anticipa procesul de îmbatrânire. Însa cred ca ceea ce este foarte important si este mult mai mediatizat sunt factorii externi, pe care îi putem controla: de la fumat, alcool, ritmul de somn, nutritie, exercitiile fizice si am lasat la urma cel mai important lucru, care este soarele. Acesta este unul dintre cei mai agresivi asupra pielii, multa lume îl pune pe locul 1 ca agresivitate si de aceea trebuie sa avem în vedere câteva masuri simple de a ne ascunde de agresivitatea razelor solare cum ar fi folosirea unei creme cu factor de protectie solara separat sau în cadrul cremelor pe care le folosim în mod obisnuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.