Vulcanologul islandez Armann Höskuldsson, de la Centrul Nordic de Vulcanologie din Reykjavik, a spus într-un interviu acordat publicaţiei franceze Liberation că "de câte ori vulcanul Eyjafjallajokull a intrat în activitate, a fost urmat imediat de Katla, de 5 ori mai mare".
 

 

Armann Höskuldsson studiază vulcanii din 1987 şi este specialist pe vulcanul Eyjafjallajökull. Iată o parte din interviul original:

Reporter: Cât mai durează erupţia Eyjafjallajökull?

Armann Höskuldsson
: Noi estimăm că 2-3 zile cel mult, pentru că presiunea interioară a vulcanului s-a diminuat. Îngrijorările noastre sunt altele, legate de posibilitatea ca erupţia acestui vulcan să fie urmată de cea a vulcanului Katla, acoperit parţial de gheţarul Myrdal. Istoria ne arată că de câte ori vulcanul Eyjafjallajökull a intrat în activitate, a fost urmat imediat de Katla, de 5 ori mai mare. Cea mai recentă erupţie a lui Katla, din 1918, a durat 24 de zile şi a avut efecte devastatoare. Urmărim cu atenţie activitatea acestui vulcan. De la primele semne că va erupe, ne rămân la dispoziţie între 30 de minute şi 4 ore să evacuăm populaţia.

Reporter: Guvernul din Islanda încurajează locuitorii să se protejeze cu o mască. De ce?

Armann Höskuldsson: Pe o rază de 60 de kilometri în jurul vulcanului toţi oamenii trebuie să poarte o mască, este vital să o porţi. Deja s-a depus un strat de cenuşă cu grosimea de 5-10 centimetri. O expunere îndelungată la aceste particule este periculoasă pentru ca fiind foarte fine, ele se depun pe căile respiratorii şi provoacă inflamarea acestora. Din fericire, vântul duce praful spre sud, adică spre mare. (L.A.)

Agenţia de Investigaţii Media

www.agentia.org

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.