Firma clujeană EPMC Consulting a câștigat un mega-contract în valoare de peste 22 de milioane de lei, fără TVA. EPMC Consulting SRL, este patronată de Cristina și Horea Corpodea. Societatea a fost denumită anterior KVB ECONOMIC SRL și a aparținut fostului ministru Sulfina Barbu şi a fostului ofiţer Silvian Ionescu. Firma este specializată pe realizarea studiilor de fezabilitate și a caietelor de sarcini pentru licitații.

Firma clujeană EPMC Consulting a câștigat contractul ”Asistență Tehnică pentru supervizarea lucrărilor din cadrul proiectului „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE – FAZA II (2014-2020)” licitat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Valoarea lui este de 22.701.560 de lei, fără TVA.

Practic, firma clujeană va superviza un proiect de peste 800 milioane de euro în cadrul căruia plajele de pe litoralul românesc vor fi lărgite prin dislocarea din mare a 2,5 milioane de metri pătrați de nisip.

Firma clujeană va asigura serviciul de “dirigenție de șantier” pentru 11 sectoare de plaje sau faleze care, conform proiectului, au termenul de finalizare anul 2023.

Pe de altă parte, firma clujeană a trebuit să refacă o serie de documentații comandate de administrația locală pentru licitația serviciului de dezinsecție/deratizare din municipiu.

EPMC Consulting SRL, este patronată de Cristina și Horea Corpodea. Societatea a fost denumită anterior KVB ECONOMIC SRL și a aparținut fostului ministru Sulfina Barbu şi a fostului ofiţer Silvian Ionescu.

Compania “mamă”, KVB Economic SA a fost administrată de Stan Răzvan Zamfir, un fost consilier PD la Comisia de învăţământ şi unul dintre apropiaţii lui Liviu Negoiţă. În 2007, după ce au rămas fără funcţii publice, Sulfina Barbu şi Silvian Ionescu au intrat în acţionariatul firmei, alături de o serie de şefi de la Mediu. În 2009, când Barbu a devenit deputat PD-L şi Ionescu şef al Gărzii de Mediu, KVB Economic a încheiat un contract cu OMV-Petrom. Octavian Popa, unul dintre foştii şefi ai Gărzii de Mediu, a dezvăluit că această societate este suspectă de o serie de tranzacţii ilegale, iar inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au derulat o anchetă. Însă după circa jumătate de an de investigaţii, ancheta inspectorilor ANI a rămas în coadă de peşte pentru că cei doi oficiali PD-L au renunţat la acţiuni, iar KVB Economic a renunţat la contractul cu OMV-Petrom şi cazul a fost clasat.

Afaceri cu ambalaje goale

În 2015, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Metropolitan, consiliată de firma de consultanță EPMC a încheiat un parteneriat cu firma Eco Rom Ambalaje.

”Au avut loc întâlniri cu echipa care asigură asistentă tehnică pentru sprijin managerial în implementarea proiectului SMID Cluj, Asocierea EPMC Consulting-Ramboll SEE România, în vederea finalizării Studiului de oportunitate pentru fundamentarea soluției optime de delegare a serviciului de colectare și transport al deșeurilor în județul Cluj, a Regulamentului de Salubrizare, a Fișei de date, a Caietului de sarcini și a Contractului de delegare pentru serviciul de colectare și transport al deșeurilor în județul Cluj”, se arată într-o notă a administrației locale.

Atât doar că societatea respectivă a cerut intrarea în insolvență și se află în cadrul unei anchete făcute de procurorii PÎCCJ care ar fi descoperit o fraudă de peste 50 milioane de euro. Investigația durează de aproximativ trei ani și până acum dosarul nu a ajuns în instanță.

În 2015, inspectorii de la Ministerul Mediului au făcut un control la firmele care se ocupă de colectarea selectivă a deșeurilor și s-a descoperit că multe dintre firme nu au atins ţintele de colectare, motiv pentru care au fost aplicare amenzi. În cazul ECO-ROM AMBALAJE SA, sancţiunea a fost de 12 milioane euro, dar a fost contestată de companie.

Grație consilierii făcute de EPMC Consulting, serviciul de gestionare al deșeurilor a fost delegat de CJ Cluj către Asociația de dezvoltare ECO Metropolitan, ”în municipiul Cluj Napoca (prin contractul de concesiune a serviciului de salubrizare în fracția uscată, amestecate toate deșeurile reciclabile – și prin protocolul de colaborare încheiat între Primărie și ECOROM Ambalaje și în baza contractelor de parteneriat între ECOROM Ambalaje și operatorii de salubritate – pe trei fracții: hârtie/carton, sticlă, plastic și metal)”.

BOX

EPMC Consulting contractată și pentru Centrul Cultural Transilvania

Administrația locală a contractat serviciile firmei de consultanță pentru a pune la punct caietul de sarcini al licitației pentru construirea Centrului Cultural Transilvania. Potrivit documentației făcute de EPMC, durata de concesiune pentru societatea care ar fi trebuit să construiască Centrul cultural Transilvania și va exploata spațiile a fost prelungită de la 25 la 40 de ani. În urma studiului realizat, firma EPMC a propus mai multe variante de proiect: ridicarea unui hotel de 4* și a unei clădiri de birouri, a unui hotel cu un parking de 233 de locuri sau a unei clădiri de birouri cu parking de 233 de locuri. Potrivit notei de fundamentare făcută de EPMC, hotelul necesită o implicare mai mare a investitorului, dar și un profit sporit, birourile sunt mai ușor de operat, iar performanțele financiare, mai ușor de previzionat, iar parkingul este însă mai puțin rentabil, dar se recomandă concesionarea acestuia împreună cu celelalte clădiri.

Potrivit caietului de sarcini făcut în baza studiului EPMC, valoarea proiectului era cuprinsă între 349.985.052,08  si 1.425.513.366,43 de lei.

BOX

Afaceri cu fostul șef ANCPI

În 2009, firma KVB, actuala EPMC, a fost aleasă, prin negociere directă, pentru a oferi consultanţă pe probleme de mediu societăţii Apa Nova Bucureşti SA, societatea care are în concesiune serviciul de distribuire a apei potabile în Capitala, informează Jurnalul Naţional. Aceasta a semnat cu KVB Economic SRL un contract de peste 40.000 de euro pe teme de protecţia mediului, exact domeniul în care Garda de Mediu trebuie să verifice respectarea obligaţiilor de către orice societate de pe teritoriul României. Pe lângă acest aspect, documentaţiile realizate de KVB existau deja de trei ani.

De asemenea, societatea a obținut, în urma unei licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Cluj, contractul de 1,3 milioane de lei, pentru asistenţa tehnică la proiectul Centrul Integrat de Management al Deşeurilor (viitoarea groapă de gunoi a judeţului). Acest contract a fost câștigat în parteneriat cu Blom România, firmă ”legată” de Ionuţ Săvoiu, care a deţinut şi funcţia de director general adjunct în cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

BOX

1,3 milioane de lei de la CJ Cluj

În 2011, Consiliul Judeţean Cluj a atribuit o lucrare de 1,3 milioane de lei, pentru asistenţa tehnică la proiectul Centrul Integrat de Management al Deşeurilor unui consorţiu format din două firme susţinute, la nivel naţional, de contracte publice, KVB Economic şi Blom România. La licitaţia respectivă a participat şi Mott MacDonald Limited, o companie care are 14.000 de angajaţi şi proiecte în peste 50 de ţări, dar a fost respinsă pentru că a depus o ofertă mai scumpă cu circa 150.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.