Home Politică Eliminarea taxelor, un proces benefic, dar până unde? Opiniile politicienilor bistriţeni despre...

Eliminarea taxelor, un proces benefic, dar până unde? Opiniile politicienilor bistriţeni despre Legea lui Dragnea

Cu aproximativ două luni înainte de alegerile parlamentare, proiectul de lege ce prevedea eliminarea a aproximativ 100 de taxe a primit votul final. Chiar dacă inițial liberalii și-au exprimat serioase rețineri, criticând anumite prevederi ale inițiativei, la vot, Legea lui Dragnea a trecut cu unanimitate.

 

Modul în care a fost dezbătut și votat proiectul PSD, cunoscut sub numele de Legea lui Dragnea, de eliminare a 102 de taxe nefiscale, se cunoaște deja. Criticat de liberali, proiectul de lege a fost votat apoi în unanimitate de către Camera Deputaților, for decizional.

Despre semnificația eliminării acestor taxe, Gazeta de Bistrița a încercat să afle punctul de vedere al reprezentanților județeni ai principalelor partide, candidați sau parlamentari.

 

Ioan Turc: „Demagogia e o armă electorală, care se poate întoarce împotrivă”

Proiectul de lege prin care liderul PSD, Liviu Dragnea, propune eliminarea a 102 taxe nefiscale a bătut recordul de rapiditate în procesul de validare, dezbatere și vot din Parlament. În doar două săptămâni de la introducerea sa spre votare, proiectul PSD a devenit aproape lege, urmând să fie trimis spre promulgare președintelui Iohannis. Acesta a anunțat însă că va întoarce Legea în Parlament.

„Eliminarea taxelor e un proces benefic. Cu o singură condiție. Să se facă după o analiză atentă, după o consultare cu toate instituțiile abilitate pe domeniile respective. Nu să se facă, așa cum s-a întâmplat, pompieristic, demagogic, ca și temă de campanie electorală. Demagogia e o armă electorală, care se poate întoarce împotrivă”, a comentat liderul PNL Bistrița, Ioan Turc, candidat pentru Senat. Liberalul mai spune că acesta este „stilul” PSD, care produce efecte mai degrabă negative, datorită factorului electoral.

„Sunt o serie de taxe eliminate, cum sunt de exemplu taxele de Registru, sau cum s-a vrut eliminarea taxei radio-tv. Acolo au înțeles până și cei de la PSD că nu se poate renunța la această taxă, perturbând astfel activitatea unor instituții”, a mai spus Ioan Turc.

El a mai declarat că nu este împotriva eliminării ori diminuării unor taxe, dar totul trebuie făcut fundamentat, împreună cu specialiștii și cu reprezentanții instituțiilor statului, în așa fel încât eliminările sau micșorările de taxe să aibă efectul scontat.

 

Promisiuni electorale și gesturi șocante

Liderul PNL este de părere că PSD este de fapt un campion al introducerii de taxe. El a reamintit că niciun partid nu poate susține politici sociale sau proiecte de infrastructură şi nici funcționarea corectă a statului în absența unor fonduri care să alimenteze bugetul consolidat al statului.

„Cu siguranță că PSD, în situația în care va ajunge la guvernare, va veni cu alte taxe. Nu am niciun fel de îndoială cu privire la adevărata intenție a PSD, aceea de a amăgi cu promisiuni electorale și cu gesturi șocante, pentru ca ulterior să vină și să corecteze ceea ce au făcut prin taxe mai multe și mai mari”, a mai declarat, pentru Gazeta de Bistriţa, Ioan Turc.

IOAN TINTEAN

De unde iei ceva, trebuie să pui altceva în loc

Finanţist de profesie şi vicepreşedinte al CJ BN, candidatul ALDE pentru Camera Deputaților ALDE, Ioan Țintean, reaminteşte o regulă de bază într-o construcție bugetară: când se ia ceva dintr-un buget consolidat odată votat, trebuie pus altceva în loc.

După estimările lui Ţintean, impactul pe care îl are scoaterea celor 102 taxe ar fi undeva la 0.2% din buget, ceea ce nu este mult, dar nu este nici de neluat în seamă.

„Luat din alt punct de vedere, faptul că unele taxe nu sunt necesare, cum ar fi cele de la certificatul fiscal sau de la Registrul Comerțului, ori taxele cu înregistrarea mașinilor, timbrul de mediu, toate acestea trebuie studiate fiecare în parte, pentru că au repercusiuni fiecare asupra constituirii unui fond, cum ar fi fondul de mediu de exemplu”, explică preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud.

Cea mai disputată taxă a fost cea pentru radio și televiziune. Tocmai aceasta, este de părere Ioan Ţintean, a născut şi reacţia preşedintelui Klaus Iohannis de respingere a Legii.

„Reacția președintelui cred că se bazează mai mult pe influența pe care o au asupra lui conducătorii instituțiilor, cei de la Societatea Română de Radio și Televiziune. Altminteri nu cred că ar fi apelat la nepromulgarea legii”, spune liderul ALDE.

 

O taxă „enervantă”

Impactul celorlalte taxe nu este considerat atât de mare încât să nu poată fi înlocuite cu alte resurse care să se constituie în venituri suplimentare la bugetul de stat sau la bugetul consolidat.

Cu privire la taxa radio-tv, Ioan Ţintean consideră că responsabilitatea este a tuturor cetățenilor, pentru a putea exista o televiziune sau un post de radio național.

„Taxa aceasta și pe mine mă enerva pe vremea când aveam firmă, pentru că trebuia să plătesc taxe chiar dacă nu aveam radio ori televizor. Dar dacă vrem să rămână instituțiile acestea în funcțiune trebuie să ne gândim ce punem în loc. Pe de altă parte nu este chiar corect pentru că este vorba și de concurență. Ori într-o economie concurențială, cu piață liberă, presa care este cu capital privat își face rost de fonduri doar prin formele cunoscute, de reclamă, publicitate ş.a.m.d. Dacă taxa de radio și tv se plătește ar trebui să nu mai avem publicitate, pentru că nu ar fi un sistem concurențial corect. De aceea cred că ar trebui să ne gândim foarte serios, dacă admitem existența unei astfel de taxe atunci ce facem cu publicitatea. Altminteri, cred că taxa aceasta ar trebui să fie reluată în discuție”, a explicat Ioan Ţintean, candidat pentru Camera Deputaţilor din partea ALDE.

 

În locul taxelor, venituri din creșterea economică

Doina Pană, deputat PSD și candidat la alegerile pentru Camera Deputaților din 11 decembrie, este chiar mai optimistă în ceea ce priveşte impactul bugetar după eliminarea celor peste 100 de taxe. După estimările PSD, impactul negativ este de 0,07 procente. Ea a reamintit că în anul 2014, Guvernul Ponta a mai eliminat 92 de taxe.

„Trebuia să continuăm anul acesta cu alte 102. Guvernul Cioloș și le-a asumat inițial dar nu a făcut nimic în sensul acesta. Pentru ca să nu așteptăm viitorul guvern de anul viitor noi am promovat această lege”, a explicat Doina Pană.

Deputatul spune că PSD a venit și cu explicațiile de unde vor fi înlocuiți acești bani în buget: prin creștere economică.

„Noi, în programul de guvernare cu care am venit, am prins reducerea acestor taxe, împreună cu alte măsuri de reducere a fiscalității. La tot ce propunem ca reducere de fiscalitate, prin măsurile cu care venim și cum se oglindesc ele în încasările de la PIB, avem un plus care este chiar mai mare, și asta fără să fie afectate investițiile”, spune Doina Pană.

 

Taxa radio-tv, „un fel de iobăgie”

În ceea ce privește taxa radio-tv, ea este de părere că PSD „chiar merge pe cifre”. Calculul pornește de la faptul că din taxa radio-tv instituțiile direct beneficiare nu își acopereau nici jumătate din cheltuieli, după care mergeau la negocieri la Guvern pentru suplimentarea bugetului. Dacă o persoană are o firmă, plătește și ca firmă și ca persoana juridică. Dacă are mai multe locuințe, dar folosește numai una, plătește din mai multe locuri. Taxa vine pe factura de energie electrică.

„E un fel de iobăgie asta. Calculul nostru a fost așa: bugetele radioului și televiziunii să fie prevăzute prin legea bugetului. Dacă s-ar prinde echivalentul a 21 de lei pentru fiecare cetățean român pentru radio și 34 de lei pentru televiziune, ca cifră de calcul, nu ca impozit către cetățean, suma ar fi poate dublă decât încasau până acum, dar suma asta e predictibilă. Dacă nu au un management performant, atunci problema e la ei. Sigur că trebuie să vorbim de modul în care se face numirea conducerii. Pentru a avea o conducere neafiliată politic, ar trebui să fie specialiști care să aibă un management corespunzător și să fie capabili să se încadreze în bugetul respectiv”, a declarat Doina Pană.

În cazul în care legea votată se va întoarce din nou la Parlament, în urma nepromulgării de către președintele Klaus Iohannis, deputatul PSD spune că ea oricum va trece din nou, nemodificată, dând exemplul Codului Silvic, de anul trecut. Singura consecință care ar rezulta din nepromulgare ar fi că nu vor mai putea fi prinse modificările legislative pentru bugetul  de stat de anul viitor. Pentru aceasta Legea lui Dragnea ar trebui să fie promulgată în timp util și nu respinsă de Președinție.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version