Elevii bistriţeni sunt îngrijoraţi de numărul accidentelor de circulaţie care au avut loc pe trecerile de pietoni. Micuţii au trimis primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, câteva scrisori, prin intermediul cărora îi solicitau să ia măsuri cât mai grabnice pentru reducerea riscului de accidentare în aceste zone.
Elevii clasei a II-a de la Şcoala Generală nr 3 i-au trimis primarului municipiului Bistriţa numeroase scrisori prin care solicitau luarea de măsuri pentru limitarea pe trecerea de pietoni. Una dintre scrisorile trimise aparţinea chiar unui elev care a fost accidentat de oglinda unei maşini care mergea cu viteză mare: „Vrem siguranţă pe şoselele oraşului Bistriţa. Eu am fost accidentat de oglinda unei maşini care mergea în viteză foarte mare. M-a lovit în piept!”, acesta a venit şi cu o soluţie în acest sens: „ Ar trebui să puneţi piedici la trecerile de pietoni ca să nu mai sufere altcineva! Ar fi bine dacă aţi pune poliţişti şi la ora 12:00”, a declarat în scris Matei.
Matei a fost lovit de maşină în urmă cu o săptămână, chiar pe trecerea de pietoni din faţa şcolii. La urechile consilierilor municipali şi a primarului a ajuns povestea copilului, spusă chiar de tatăl său – consilierul Filip Moisil.
Primarul a promis că va rezolva problema
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, s-a angajat să viziteze în curând elevii de la Şcoala Generală nr.3 pentru a discuta împreună cu ei pe această temă. Ovidiu Creţu a adăugat că prezenţa poliţiştilor comunitari este obligatorie în apropierea şcolilor şi în jurul orelor când elevii ies de la şcoală, nu numai dimineaţa. Totuşi, a asigurat că le va solicita poliţiştilor comunitari să fie mai aproape de elevi şi la ieşirea de la ore, deoarece chiar elevii au sugerat lipsa acestora.
Vorbe mari spuse de copii mici
Doleanţele copiilor din clasa a II de la Şcoala Generală, Avram Iancu, au mai fost legate de faptul că şoferii sunt neatenţi şi circulă cu viteză mare, nerespectând regulile de circulaţie. Astfel, din declaraţiile elevului Andrei B. şi colegii săi amintim: „ În urma incidentului petrecut cu puţin timp în urmă, când un coleg a fost atins de oglinda unei maşini pe trecerea de pietoni din faţa şcolii, vă rugăm să luaţi măsuri împotriva şoferilor neatenţi şi vitezomani, să puneţi poliţişti la ora 12:00 în faţa şi în spatele şcolii şi să amplasaţi mai multe radare în oraş. Cât despre noi, colegii, am fost foarte îngrijoraţi să nu fi păţit ceva prietenul nostru. Am dori să nu plătească nimeni cu viaţa din neatenţia şoferilor care încalcă legea, care sunt grăbiţi şi nepăsători”.
Inconştienţă sau teribilism
Cauza multor accidente rutiere, viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară, neacordarea priorităţii de trecere a pietonilor şi vehiculelor, precum şi depăşirea vitezei legale.
Gravitatea unui accident rutier constă în faptul că rar se întâmplă să existe o singură victimă şi dacă se întâmplă aşa, trebuie să ne amintim de el ca fiind un caz fericit al accidentelor rutiere.
2.947 de români şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere în 2008
Anul 2008 a fost unul negru în statisticile poliţiştilor rutieri. Circa 3.000 de români mor în fiecare an în accidente rutiere. Numărul de accidente rutiere produse în 2008 a crescut cu 23% faţă de 2007. 10.291 alte accidente rutiere întregesc statistica neagră a accidentelor produse în 2008 pe şoselele României. Aproape 3.000 de morţi şi peste 9.000 de răniţi.
România se află printre cele 17 ţări, din 27 ale UE, care nu au reuşit să ţină sub control sau să reducă numărul de morţi în urma accidentelor rutiere. Ţara noastră este la mijlocul clasamentului care arată ritmul de creştere a numărului de decese în accidente de maşină – 6,8% la noi, faţă de 34% în Danemarca – prima din acest top.
Delia Hriţuleac