Tinerii cu sindromul Down de la Centrul Şcolar „Lacrima” Unirea au arătat, că sunt cei mai buni la tenis de masă, călărie sau alergat la Olimpiada Națională Down Retezat.
„În noul an școlar 2014-2015, Centrul Școlar de Educație Incluziva „Lacrima” condus de director prof. Eniko Cupșa și Palatul Copiilor Bistrița, condus de director prof. Sever Șuteu, continuă colaborarea între aceste instituții de învățământ acest fapt contribuind la integrarea socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale și fizice, încurajând mișcarea pentru sănătate prin activități sportive și educative”, conform unui comunicat.
Cele două instituții, prin protocolul de colaborare existent, au participat la „Olimpiada Națională Down Retezat – ediția XXIII”, care s-a desfășurat la Cabanele Doruleț din Munții Retezat și Parcul de echitație și agrement ,”Andrei’ din localitatea Ostrov, județul Hunedoara, în perioada 09-12 octombrie 2014 din cadrul „Special Olympics România”.
„Elevii de la C.Ș.E.I. Lacrima, înscriși și în activitațile din cadrul Palatului Copiilor Bistrița, au avut șansa de a-și decoperi și dezvolta potențialul și calitățile sportive prin intermediul programelor de pregătire și a evenimentelor competiționale existente și cuprinse în acest program. Astfel, elevii cu C.E.S. de la C.Ș.E.I. Lacrima Unirea îndrumați de către prof. Vlașin Lidia, prof. Cupsa Eniko și prof. Avram Emanuela și cei de la Palatul Copiilor Bistrița sub îndrumarea prof. Deac Călin (cercul-tenis de masă) au avut ocazia, prin participarea la această ediție de concurs, de a deveni membrii activi ai familiei și comunității din care fac parte. Participarea elevilor la acest eveniment din cadrul Special Olympics România constituie o experiență care insuflă energie, sănatate, încredere în sine și bucuria de a trăi alături de ceilalți copii din societate”, conform aceluiași comunicat.
Elevii au fost premiați cu diplome, medalii și cupe, dar și cu o excursie, concursul desfășurându-se pe categorii de vârstă și competențe. Excursia a avut următoarele obiective: Mănăstirea Prislop, Muzeul Hațeg, Barajul Gura Apelor.
Sindromul Down este o dispunere cromozomială naturală care a făcut parte întotdeauna din condiţia umană, fiind universal prezent în toate naţiile, genurile şi mediile socio-economice, apărând aproximativ 1 la 800 de nou-născuţi, deşi există o mare variaţie a acestei incidenţe în întreaga lume. Fiecare copil cu sindrom Down este unic în felul său, la fel ca toţi ceilalţi copii. Abilităţile, caracteristicile şi interesele copilului cu sindrom Down variază foarte mult de la o persoană la alta. Sindromul Down produce diverse dizabilităţi şi probleme medicale asociate.