După zece luni de cercetări, poliţiştii antidrog din cadrul Brigăzii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud au reuşit, săptămâna trecută, să anihileze o grupare infracţională, ai cărei membri sunt suspecţi de trafic de droguri.
În urma a 12 percheziţii efectuate pe 19 aprilie, au fost reţinuţi opt membri ai reţelei, dintre care şase au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Doi dintre aceştia sunt elevi ai Colegiului Tehnic Infoel Bistriţa.

Opt membri ai unei reţele de traficanţi de droguri, din care făceau parte şi doi elevi de clasa a XII-a din Bistriţa, au fost prinşi, la începutul săptămânii trecute, de poliţişti, şase dintre suspecţi fiind arestaţi preventiv. Ancheta în acest caz a durat zece luni, poliţiştii antidrog din cadrul Brigăzii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud reuşind, în cele din urmă, să anihileze o grupare infracţională ai cărei membri sunt suspectaţi de trafic de droguri de risc aduse din Spania şi distribuite în judeţul Bistriţa-Năsăud şi municipiul Cluj-Napoca.

Şase dintre suspecţi, arestaţi preventiv

În urma a 12 percheziţii efectuate pe 19 aprilie, au fost reţinuţi opt membri ai reţelei, dintre care şase au fost ulterior arestaţi preventiv. Din grupare fac parte suspecţii L. Alexandru, B. Vlad, G. Gheorghe, P. Alexandru, G. Horaţiu, C. Claudiu, B. Anghel, S. S., cu vârste cuprinse între 17 şi 28 de ani, toţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, se precizează într-un comunicat al IGPR.
Potrivit documentului, în 19 aprilie în baza autorizaţiilor emise de către Tribunalele Bistriţa-Năsăud şi Cluj, poliţiştii antidrog au efectuat 12 percheziţii domiciliare, din care zece în municipiul Bistriţa, una în localitatea Şintereag (judeţul Bistriţa-Năsăud) şi una în municipiul Brăila, la locuinţele suspecţilor, unde au descoperit mai multe ţiple conţinând urme vegetale, ghivece cu plante ce par a fi cannabis şi diverse obiecte ce prezintă urme vegetale, precum şi mai multe hard-disk-uri.
Cercetările au scos la iveală faptul că, în toamna anului 2009, Alexandru P. a primit din Spania 500 de grame de cannabis, iar unii dintre membrii reţelei s-au ocupat de distribuirea drogurilor pe piaţa bistriţeană şi în municipiul Cluj-Napoca. Până în prezent, poliţiştii au reuşit identificarea a 45 de consumatori suspectaţi că au achiziţionat droguri de la membrii grupării.
În cursul zilei de 20 aprilie, în baza probatoriului administrat în cauză de poliţişti, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a celor opt suspecţi, şase dintre ei fiind ulterior arestaţi preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc, fără drept şi deţinere de droguri de risc, fără drept pentru consum propriu, fapte prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
Oamenii legii continuă cercetările în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Doi sunt elevi la Infoel

Printre cei arestaţi sunt şi doi elevi de clasa a XII-a de la Colegiul Tehnic Infoel din municipiul Bistriţa – Horaţiu G. şi Alexandru P. Situaţia şcolară a celor doi tineri va fi lămurită, la începutul acestei săptămâni, mai precis pe 27 aprilie, când directorul instituţiei de învăţământ, Alina Puţura, a convocat întrunirea Consiliului profesoral. Cu toate acestea, luarea unei decizii săptămâna aceasta este dificilă, cu atât mai mult cu cât conducerea instituţiei de învăţământ ia în considerare, cum este şi normal, prezumţia de nevinovăţie. După toate probabilităţile, se va aştepta o soluţionarea cazului pentru a fi luată o decizie finală.
Săptămâna trecută, cei doi elevi din clasa a XII-a trebuiau să susţină proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de Bacalaureat.

Ministerul a dat ok-ul pentru susţinerea examenului de competenţe digitale

Vasile Marc, inspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că inspectoratul a remis o cerere Ministerului Educaţiei o cerere pentru ca cei doi elevi ai Colegiului Tehnic Infoel să îşi poată susţine proba de evaluare a competenţelor digitale, cerere care a fost acceptată. Potrivit inspectorului general, şi părinţii au depus o cerere în acest sens. Astfel, cei doi elevi vor avea posibilitatea ca, pe 27 aprilie, ultima zi de examinare, să îşi susţină proba din cadrul examenului de bacalaureat, evident sub supravegherea organelor competente.
„În consiliul profesoral se va lua o măsură, dar deocamdată nu se poate lua o măsură capitală împotriva elevilor, întrucât nu există în acest moment o sentinţă a instanţei”, a opinat Vasile Marc. Cât priveşte exmatricularea din cauza absenţelor pe care băieţii le vor acumula în perioada cât se vor afla în arest preventiv, inspectorul general susţine că acestea nu constituie un motiv, din cauză că nu absentează de la cursuri în mod voit. „Dacă sentinţa le va fi favorabilă, atunci ei îşi vor putea susţine şi celelalte probe de bacalaureat”, a mai adăugat Vasile Marc.

Cazuri precedente

În luna martie 2008, Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj a realizat un flagrant pentru dealerii unei reţele de traficanţi de droguri care a fost urmat de descinderi şi percheziţii domiciliare la locuinţele acestora. La acea vreme au fost identificaţi cinci dealeri, care erau şi consumatori, plus alţi 40 de consumatori, 30 dintre ei fiind elevi de liceu şi studenţi din Cluj. Cei cinci dealeri (patru bistriţeni şi unul din Bucureşti) vânduseră cannabis, haşiş şi ecstasy pe piaţa drogurilor din Cluj şi Bistriţa.
Tot în 2008 au mai fost prinşi în flagrant alţi doi bistriţeni asupra cărora s-au descoperit peste jumătate de kilogram de rezină de cannabis (haşiş) sub formă de capsule.
De asemenea, anul trecut alţi doi bistriţeni care făceau parte dintr-un grup infracţional specializat în traficul şi consumul ilicit de droguri de risc şi mare risc, respectiv cannabis, rezină de cannabis şi cocaină, au fost arestaţi în urma unui flagrant pe raza municipiului Turda. Drogurile provenea în principal din Spania.

Liana Mureşan

Legat de consumul de substanţe halucinogene şi mai ales a celor etnobotanice, printre elevii de la Infoel se vorbeşte că nu este o situaţie nouă. Copiii spun că sunt unii elevi care consumă astfel de substanţe chiar în timpul în care ei se află la cursuri, locul loc preferat fiind grupurile sanitare. Fenomenul, spun ei, a luat amploare în special la sfârşitul anului 2009.
Tot elevii mai vorbesc şi despre faptul că, odată cu Horaţiu şi Alexandru, ar mai fi fost „săltat” de oamenii legii şi un al treilea elev, din clasa a X-a, care se pare că este unul dintre consumatori, client al celor doi băieţi arestaţi.

Arestarea celor doi elevi a produs un adevărat şoc în rândul cadrelor didactice care predau la Colegiul Tehnic Infoel, mai ales în ceea ce îl priveşte pe Horaţiu G., despre care se spune că are o situaţie bună la învăţătură. Nici celălalt tânăr, Alexandru, fiul unui cadru didactic din Lechinţa, nu era un elev problemă, deşi se pare că situaţia la învăţătură era una ceva mai slabă decât a lui Horaţiu. În ultima lună însă, la unele materii, Alexandru a acumulat destul de multe absenţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.