La sfârșitul lunii ianuarie 2015, în Lowicz, Polonia s-a desfășurat a V-a reuniune a proiectului Comenius Multilateral „Combining Europe with a Cultural Rope: let us make a musical” (EU-ROPE).
Au participat de la Palatul Copiilor Bistrița, Iulia Istrate, coordonatoarea proiectului și Sever Șuteu, directorul instituției, alături de o echipă de 6 elevi.
Pe parcursul întâlnirii elevii au participat la work-shopuri, lecții demonstrative de limba engleză, germană, cursuri de dans, concursuri muzicale și activități în aer liber.
„Programul a cuprins un work-shop inedit la muzeul de etnografie din Lowicz, unde sunt expuse costume natțonale, haine de lână, broderii, pânză manuală și modele de prelucrare artistică a lemnului și a hârtiei datate din secolele 19 si 20. A urmat Catedrala din Lowicz, vizitată și de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1999, piața centrală din Lowicz (unul din cele mai vechi orașe din Polonia), centrul istoric, Palatul Regal și Universitatea din Varșovia”, potrivit prof. coordonator Iulia Istrate.
Reprezentanți ai delegațiilor din țările participante au fost invitați la întâlniri de lucru cu oficiali ai educației, viceprimarul și primarul orașului Lowicz. S-au purtat discuții privind importanța implicării instituțiilor de învățământ în proiecte comune europene, impactul acestor schimburi culturale asupra întregii comunități.
„Momentul culminant al întâlnirii a fost susținerea spectacolului realizat de elevii din toate țările partenere, având ca tematică prietenia europeană. Imnul proiectului a fost interpretat atât în limba engleză (limba de comunicare în cadrul parteneriatului european), cât și în cele șase limbi ale colaboratorilor de proiect. Echipa din România a prezentat un show inedit, în care Muzica (elevele Diana Porca și Raluca Boyte), Dansul (eleva Ștefana Dumbrăvean), Pictura (Loredana Moronka), Teatru (Alexandra Bălan) și Poezia (Ioana Ilinca Moldovan) dezvăluie frumusețea artelor și propune prietenilor europeni să cânte, să danseze, să picteze, să interpreteze roluri și să compună poezii împreună. Colegii europeni din Germania, Polonia, Spania, Turcia și Portugalia s-au implicat cu entuziasm în realizarea momentului artistic propus de elevii bistrițeni, rezultând un spectacol total de muzică, ritm și culoare.
Astfel, pentru o săptămână, Lowicz a fost orașul prieteniei europene”, mai adaugă prof. coordonator Iulia Istrate.