Planeta noastra a ajuns la un grad de ocupare ce depașește posibilitațile unui trai in condiții normale, suprapopularea atragand dupa ea un consum exacerbat de resurse. In urma acestui consum, din punctul de vedere eco, raman doar gunoaiele și nu ne referim aici la gunoaiele umane, sensul figurativ il lasasm pentru o tratație ulterioara. Gunoaiele sau resturile consumului a aproape șapte miliarde de oameni ingroapa aceasta planeta devenita din ce in ce mai fragila.

In momentul de fața traim o era a informaticii, venita dupa un spectaculos secol al vitezei, era plina de tehnologie și informație, de la nivel macro la cel nano. Durata de viața a unor aparate precum telefoanele mobile, calculatoarele personale sau orice alta invenție digitala este foarte redusa, noile modele aparand pe piața larga de consum cu o viteza foarte mare. Ce ramane insa in urma sunt gunoaiele. Acestea nu se mai pot arde precum faceau bunicii noștri pe camp (obișnuința inca practicata atat in mediul rural cat și in cel urban), poluarea fiind problema uriașa a ecositemului in care traim. Din punctul de vedere ecologic al evoluției, tehnica și informația actuala ne pune la dispoziție o serie de alternative pentru toate aceste deșeuri, de la colectarea selectiva a acestora, reciclarea lor și reintrocucerea in același circuit de producție și consum. Gropile ecologice de gunoi sunt o alternativa in acest sens și ajuta aceasta planeta ticsita sa respire. Guvernele lumii au inceput, ce-i drept cam de multișor, sa ia in considerare aceasta problematica introducand diferite norme privitoare la colectarea și depozitarea deșeurilor. Marea familie europeana in care ne-am intergrat, in unele aspecte mai mult cu hei-rup-ul, a intins o mana de ajutor Romaniei prin programele ISPA pentru domeniile transporturilor și a protectiei mediului, primul proiect de acest gen din Romania fiind inițiat de Consiliul Județean Bistrița-Nasaud.
Planul Regional de Management al Deșeurilor
Propunandu-și realizarea unor investiții de importanța majora pentru protecția mediului și gestionarea deșeurilor in județul nostru, proiectul „Ssitem de management integrat al deșeurilor solide in județul Bistrița-Nasaud” este cel mai ambițios și complex proiect inițiat de Consiliul Județean. Pregatirea proiectului a inceput in 2006, procedurile fiind finanțate prin fonduri ISPA (Instrumentul pentru politici structurale de pre-aderare), incepandu-se prin intocmirea unui Masterplan pentru Managementul Deșeurilor Solide pentru județul Bistrița-Nasaud, urmat de realizarea unui Studiu de Fezabilitate și a unei Cereri de Finanțare aprobata de Comisia Europeana in anul 2009. Valoarea totala a proiectului, fara TVA, este de 155.083.030 lei din care doar 2% reprezinta contribuția beneficiarului (Consiliul Județean Bistrița-Nasaud) din bugetul propriu.
Obiectivele și componentele proiectului
Ca orice lucrare de asemenea anvergura, proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor solide” are ca principale obiective asigurarea unui grad de acoperire a colectarii deșeurilor de 100% in zonele urbane și 90% in cele rurale, asigurarea conformarii cu legislația Uniunii Europene in ceea ce privește depozitarea deșeurilor biodegradabile și colectarea deșeurilor din ambalaje in scopul reciclarii prin construirea de stații de transfer și compostare a deșeurilor, realizarea unei depozitari eficiente și conforme din punct de vedere ecologic prin construirea centrului de management integrat la Tarpiu, comuna Dumitra, precum și minimizarea impactului depozitelor rurale și urbane existente in județul nostru. Proiectul este structurat pe cinci componente, menite sa cuprinda atat circuitul deșeurilor de la generare, transfer, depozitare și reciclare sau procesare acolo unde este cazul, ecologizarea zonelor și inchiderea depozitelor neconforme, pana la asigurarea asistenței tehnice, informare publica și conștientizarea populației in ceea ce privește protecția mediului și beneficiile proiectului.
Un bilanț la inceput de primavara
In conformitate cu prevederile Contractului de Finanțare nr.80504 din 25 mai 2009, termenul de finanțare al proiectului este de 30 de luni de la semnarea contractului, respectiv 24 noiembrie 2011. Prin amabilitatea domnului Bogdan Rusu, consilier al Președintelui Consiliului Județean și responsabil imagine și relație cu presa, suntem in masura sa prezentam un bilanț al lucrarilor efectuate pana la data de 1 martie 2011. Astfel, in cadrul Contractului de Lucrari nr.336/25.01.2010 (CL-1) privind „Construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, Stație de Sortare și Stație de Compost in județul Bistrița-Nasaud” al carui antreprenor este consorțiul de firme IRIDEX, pana la data de 1 martie 2011 au fost executate lucrari de amenajare a terenului prin degajare de corpuri straine și decopertare strat vegetal, realizarea utilitaților necesare obiectivului constand in pozare țeava polietilena pentru alimentarea cu apa, proiectare stație de epurare levigat, executarea de excavații și terasamente platforma, terasamente drum de acces, cladire administrativa și adiacente, stație PECO, sapaturi și umpluturi, compactari, turnare și armare fundații pentru cabina poarta, cladire administrativa, hala sortare și atelier auto, decopertare strat vegetal, umplutura și compactare pentru Depozit ecologic celula 1, achiziție echipament tehnologic pentru stația de epurare, precum și organizarea de șantier pentru drumul de acces „Dumitra deal”. In cadrul Contractului de Lucrari „Reabilitarea și inchiderea Depozitelor de Deșeuri urbane precum și a celor rurale neconforme” (CL-2) cu antrepenor BILFINGER BERGER, s-au exectuat modulele de proiectare in proporție de 76,49%, inchiderea depozitului de deșeuri urbane Sangeorz-Bai (10,17%), curațarea și inchiderea spațiilor de depozitare a deșeurilor din mediul rural in proporție de 52,38%, inchiderea folosind metoda simplificata a spațiilor de depozitare a deșeurilor din mediul rural (60,08%), precum și organizarea de șantier la nivelul a 28,41%. De asemenea s-au realizat lucrari la construcțiile celor 5 stații de transfer precum și a celor 5 centre de colectare din Bistrița (Valea Boilor, Viișoara și Narciselor), Nasaud, Beclean, Sangeorz-Bai și Galații Bistriței, constand in lucrari de terasamente, platforme betonate și drumuri de acces, montari ale structurilor metalice și a panourilor de gard la imprejmuire, aplicarea hidroizolațiilor la pereții platformelor precum și la fundații și diafragme, lucrari de instalații electrice ingropate și alte lucrari adiacente.
Odata cu finalizarea lucrarilor la acest proiect, județul nostru va intra in linia dreapta a curațeniei și ecologizarii alaturanu-se astfel unui mers normal al lucruilor din toate punctele de vedere, inculsiv cel ecologic. Raman doar mentalitațile noastre sa intre intr-un auto management integrat, unul al civilizației europene in care ne tot zbatem sa ne aliniem. Atata timp cat autoritațile ne creaza platforme ale civilizației, nu ne ramane decat sa le folosim cu raspundere civica, cuvinte uitate sau ingropate intr-un mental ignorant.
Cristian S. Barna

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.