Ecologiştii bistriţeni au câteva propuneri la proiectul de hotărâre privind bugetul municipiului pe 2014, care pe 6 februarie va fi supus aprobării consilierilor municipali.
Mai precis, consilierii locali ai PER, Alexandru Toniuc şi Maxim Gagea vin cu următoarele modificări la bugetul 2014:
A) Alocarea de sume pentru atingerea urmatoarelor obiective:
1. Mutarea depozitului de deșeuri menajere existent, ( catalogat de către Primăria Bistrița ca “ provizoriu “ ) de lângă râul Bistrița, la depozitul de deșeuri de lângă Tărpiu.
2. Construirea unui teren de sport în cartierul Subcetate – cel puțin de dimensiunea unui teren de handbal cu marcaje și instalații pentru jocul de minifotbal și baschet.
3. Amenajarea unui nou părculeţ al tinerilor în zona ANL cartier Subcetate, având în vedere numărul mare de locuitori şi distanţa apreciabilă faţă de Parcul Municipal.
4. Iluminatul terenului de baschet de pe Liviu Rebreanu.
5. Alocarea de sume pentru refacerea gardului și aleilor și iluminatul cimitirului municipal.
6. Alocarea în bugetul local pentru anul 2014 a unor sume consistente pentru fondul de mediu (necesare pentru tăierea arborilor bolnavi și completarea “ perdelei verzi” cu arbori tineri, și alte lucrări având tematica de mediu etc.)
7. Finalizarea proiectarii – pistelor pentru biciclete – și organizarea licitațiilor publice pentru construirea acestora.
B) Întocmirea de studii de fezabilitate, în anul 2014 pentru:
1. Lărgirea la trei benzi a Drumului Tărpiului.
Se urmărește decongestionarea traficului în zona capelei municipiului și fluidizarea circulatiei înspre Liceul Agricol și penitenciar.
2. Iluminatul Străzii Tărpiului de la capelă şi până dincolo de Leoni.
3. Amenajarea șanțurilor betonate situate în părțile laterale ale drumului DN 17 în localitățile componente Viișoara și Unirea, prin acoperirea lor cu plăci din beton armat .
Se urmărește evitarea accidentelor de circulatie și totodata crearea unor benzi de avarie (parcare) a drumului DN 17 .
4. Amenajarea stațiilor de autobuz, existente pentru traficul intern prin construirea unor șarpante și dotarea lor cu bănci și coșuri de gunoi.
Se urmărește protejarea cetățenilor de intemperii și asigurarea unui mod civilizat de așteptare a autobuzelor.
5. Construirea a două sensuri giratorii pentru traficul auto, amplasate la intersecția str. Avram Iancu cu str. Stefan cel Mare și a străzii Ștefan cel Mare cu str. C.R.Vivu ( lângă podul spre Jelna) .
– Se urmărește fluidizarea traficului rutier intern și evitarea accidentelor de circulație.
C) Intenții privind promovarea unor HCL
1. Amenajarea urbanist-peisagistică a spațiilor verzi, urbane existente dintre blocuri, prin desfințarea totală sau parțial a celor existente , crearea unor spații verzi sistematizate (crearea unor locuri de joacă pentru copii și pentru promenadă) și colaborarea cu Asociațiile de Proprietari pentru întreținerea lor, cu participarea anuală la concursul organizat de Primăria Bistrița “ Cea mai frumoasă grădină”..
Se urmărește : – desființarea gardurilor unor “ grădini “ inființate de locatari confecționate din deșeuri metalice și nemetalice prevazute uneori cu sârma ghimpată și redarea lor în serviciul public.
– desființarea unor gradini de zarzavaturi sau grădini mixte ( flori și legume, împreună ) dintre blocuri , tăierea unor copaci cu coronament mare plantați lângă blocurile de locuințe ( care pot afecta stabilitatea fundațiilor ) de către cetățeni, care nu au respectat normele de urbanism, cu privire la spațiile verzi și replantarea unor copaci a căror creștere să aibă un coronament adecvat, prevăzuți într-un plan urbanistic unitar organizat pe cartiere , aprobat de CL Bistrița.
2. Amenajarea străzilor Codrișor și Viorelelor prin turnarea unui covor de asfalt, străzi situate între ștrandul municipal “ Codrișor” și podul “ Jelnei”.
– Se urmărește fluidizarea traficului rutier intern prin realizarea unui ”inel” de circulație pentru autoturismele care au traseul spre Jelna, str. Ghinzii , str. Mihai Viteazul , Zăvoaie și nu numai , în cazul în care se va construi podul “ Berariei” din zona Kaufland.
3. Reînfiinţarea unui obor de animale şi cereale în sprijinul micului crescător de animale si a cultivatorului. Amplasare într-unul dintre cartierele oraşului (Sigmir, Sărata, Unirea).
4. Reînfiinţarea unei pieţe cu produse strict ecologice cu certificate de producător, amplasat în Piaţa Mică cu cel puţin 10-15 mese aşa cum a mai fost odată.
5. Amplasarea de camere de supraveghere pe malurile Râului Bistriţa în punctele nevralgice unde se aruncă permanent deşeuri: puntea spital TBC, podul Jelnei, în spatele Stadionului Jean Pădureanu, Str. Victor Babeş (la intrare, zona cea mai afectată), în Zăvoaie (zona Kaufland).
6. Amplasarea unui stăvilar metalic de reţinere a deşeurilor pe Râul Bistriţa în amonte de oraş şi curăţarea periodică (de exemplu contract cu Penitenciarul Bistriţa).
7. Refacerea locaşurilor pentru arborii de aliniament pe străzile care au fost dalate şi unde prin nesupravegherea acestor lucrări au fost acoperite aceste spaţii cu dale. Achiziţionarea de arbori valoroşi ca pe Str. Odobescu.
8. Pentru cetăţeni, tineri, împătimiţi şi care cercetează bolta cerească, ne dorim cumpărarea unui telescop şi amplasarea lui într-un loc adecvat.