Vârsta candidaţilor la alegerile europarlamentare scade din ce în ce mai mult. Absolvenţii români de studii superioare încep să se gândească de la vârste din ce în ce mai fragede că pot reprezenta România în Parlamentul de la Bruxelles.
EBA are o imagine rigidă
Elena Băsescu, fiica preşedintelui României, este una dintre aceşti candidaţi. Fost manechin şi fostă “abonată” a tabloidelor, ea a luat la un moment hotărârea să se prezinte drept candidat independent la alegerile europarlamentare. A avut la un moment dat un blog în care erau notate toate momentele campaniei proprii, dar blogul a dispărut de pe internet. În schimb, campania ei a ajuns acum la un alt nivel – tânăra candidată apare acum pe afişe imense expuse în toate oraşele, îmbrăcată într-o ţinută standard, ce ne aminteşte de imaginea de campania pe care alte femei celebre ale politicii au cultivat-o. Deşi Elena Băsescu spune în interviuri că doreşte să reprezinte tinerii români pe plan european, imaginea sa de campanie este una prea matură, de-a dreptul rigidă. Apariţiile ei televizate sunt în general bine gândite şi, în pofida văditei emotivităţi a tinerei candidate, mesajul pe care Elena Băsescu îl transmite este unul bun din punct de vedere politic. Însă, candidata se simte nevoită în 90 % din timpul de emisie să se „apere”; atitudinea ei este una prea defensivă, pentru că se simte mereu nevoită să sublinieze că, deşi este fiica preşedintelui, nu a primit niciun soi de ajutor din partea acestuia din urmă şi nici din partea PD-L, formaţiune politică din care a făcut parte până de curând.
Felul în care Elena Băsescu a trecut peste atacurile care au survenit în presă, în urma celebrelor sale gafe şi bâlbe, este unul admirabil. Cu toate acestea, tocmai din pricina atitudinii sale mereu defensive, ea nu are aproape niciodată timp să explice mai pe larg programul său politic, viziunea sa despre Europa, despre soluţiile pe care le propune în vederea remedierii problemelor specifice ale tineretului român.
Negrescu, candidat la doar 24 de ani
Un alt tânăr candidat, din partea alianţei PSD-PC de data aceasta este Victor Negrescu, născut în 1985. Este un candidat foarte tânăr, care a absolvit studiile liceale în Franţa şi care a terminat până acum strălucite studii universitare la Bucureşti şi la Paris.
Militant de stânga cu idei ecologiste
Acesta este unul din paradoxurile politicii româneşti, paradox care s-a „naturalizat” perfect pe tărâmurile mioritice – anume că, membrii clasei politice de dreapta sau centru-dreapta sunt prosperi sau bogaţi, în vreme de reprezentaţii Stângii, sunt şi mai bogaţi decât precedenţii… Faptul că foarte tânărul Victor Negrescu posedă o avere deloc neglijabilă pentru vârsta sa poate, dincolo de paradoxul mai sus citat, să joace un rol pozitiv pentru actuala şi viitoarea sa carieră politică. Căci, nu-i aşa, un politician cu venituri stabile şi comode, poate reprezenta o garanţie de moralitate şi constanţă în activitatea de reprezentare pe plan european a doleanţelor grupului care l-a ales.
Felul în care Victor Negrescu iese în evidenţă în forumul civic de idei este unul mai potrivit pentru un candidat ecologist. Nimic despre inegalităţile sociale, nimic despre salariile sau pensiile de mizerie, nimic despre copiii pe care părinţii, din lipsă de bani, îi retrag de la şcoală încă din clasele mici. În schimb Victor Negrescu a dedicat spaţiul unui blog întreg problemei parcurilor (https://vremparcurileinapoi.ro) acaparate de „rechinii” imobiliarelor.
Lipsă de aderenţă la realitatea cotidiană
Nu prea există termen de comparaţie între primul şi al doilea candidat, prezentaţi mai sus. Decât poate, totala inadecvare la realităţile româneşti. Multă vreme, speranţa că o nouă generaţie de politicieni se va ridica din rândul tinerilor a fost întreţinută de mass-media şi de cercurile intelectuale româneşti.
Mihai TRIŞCAŞ