În contextul pandemiei, toți specialiștii recomandă vaccinarea antigripală pentru a evita suprapunerea celor două infecții. Ce se întâmplă însă în cazul persoanelor care au făcut deja boala cauzată de noul coronavirus?!

Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul 2020-2021 a început și în România. Pentru sistemul de sănătate public, prioritate au persoanele care se înscriu în categoriile cu risc, cei cu boli cronice, copiii, cei în vârstă. A apărut însă o dilemă în spațiul public: cei care s-au infectat cu COVID-19 și au trecut prin boală pot să-și administreze vaccinul?

Libertatea a obținut răspunsul din partea medicului Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase la Institutul Național ”Matei Balș”.

Acesta a precizat însă că persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-Cov-2 trebuie să aștepte să iasă din cele două săptămâni active ori să aibă un test negativ înainte de a-și administra vaccinul antigripal. Apoi, ”pot să-l facă cu sufletul împăcat”, a adăugat doctorul Adrian Marinescu.

În unele cazuri pot apărea reacții adverse, după administrarea vaccinului antigripal, de genul subfebrilitate, ușoare dureri de cap, dureri musculare, senzație de greață, dar aceste simptome sunt de mică intensitate și de durată scurtă și nu au nicio legătură cu infecția cu noul coronavirus.

”Fie că ai făcut sau nu boala COVID, ca la oricare vaccinare, și la cea antigripală trebuie respectate recomandările medicului de familie”, a mai spus Marinescu.

Datele Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că în sezonul 2019-2020 au fost înregistrate 73 de decese confirmate cu virus gripal. Medicii spun că, pe lângă vaccin, măsurile de protecție împotriva noului coronavirus ne vor ajuta să ne ferim mai bine și de gripă: spălatul pe mâini, purtarea măștii și evitarea aglomerațiilor. 

Sursa: Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.