„În spatele fortelor politice au fost anumite grupuri de interese care au dezvoltat anumite disensiuni în functionarea consiliului local” , spune Mihai Groza. La finalul lunii ianuarie democratii vor face un sondaj de opinie în urma caruia se va desemna candidatul la primarie. Infrastructura si descongestionarea traficului sunt unele din prioritatile primarului interimar Mihai Groza. „Sper ca undeva la finalul anului 2010 vom reusi sa terminam tot ce înseamna apa, canal si asfaltare în Oradea”.

Gazeta: Domnule Groza ati ajuns primar interimar dupa o lupta acerba cu doamna viceprimar Rozalia Biro. Cum functioneaza primaria în acest moment? Este liniste? Doamna Biro s-a resemnat?

Mihai Groza: Batalia nu a fost de fapt cu doamna Biro, eu am aceleasi principii si nu voi abdica de la ele. Eu ma înteleg bine cu toata lumea si cu toate fortele politice doar ca în spatele acestor forte politice au fost anumite grupuri de interese care au dezvoltat anumite disensiuni în functionarea consiliului local. Cei care sunt trimisi de electorat în consiliul local la masa ovala din sala mare a primariei trebuia sa-si aduca de juramântul pe care l-au facut în anul 2004 „jur sa fac bine tuturor locuitorilor municipiului Oradea asa sa-mi ajute bunul Dumnezeu”. E un paragraf de la care trebuiau sa plece. Ne amintim ca noul consilier local Ioan Judea, validat în ultima sedinta extraordinara, dupa ce a depus juramântul pe Biblie a votat cu totul altfel dupa cum i-a dictat anumite grupuri si nu constiinta.

Gazeta: Partidele pot sa spuna ca nu avem de-a face cu consilieri veniti de undeva din neant, sunt consilieri alesi pe liste de partid.

Mihai Groza: Sunt doua subiecte diferite. Consilierii ar trebui sa stie ca au în spate electoratul care i-a propulsat acolo si reprezinta interesul cetatenilor nu anumite grupuri de interese.

Gazeta: Ma gândesc ca nu doriti sa nominalizati aceste grupuri de interese, presa a scris despre impilicarea Fratilor Micula.

Mihai Groza: Nu, nu doresc sa le nominalizez.

Gazeta: Cum credeti ca va functiona în continuare primaria, aveti nevoie de o majoritate în consiliul local.

Mihai Groza: Vreau sa precizez faptul ca de la data depunerii demisiei domnului ex-primar Petru Filip, actual europarlamentar, pe data de 30 noiembrie si pâna la data alegerii primarului interimar – 11 decembrie, institutia primariei a functionat fara probleme. Avem o calaborare cu directiile din primarie, cu serviciile descentralizate si cu regiile. Eu spun ca lucrurile se aseaza din mers. Doresc liniste, sa evaluam situatia pentru fiecare compartiment de munca si sa-i determinam pe toti sa lucreze în slujba cetateanului din primul minut când intra pe usa institutiei.

Gazeta: Veti avea ezitari daca o sa constatati anumite defectiuni?

Mihai Groza: Ezitari în niciun caz, consider ca întotdeauna e loc de mai bine si consider ca activitatea fiecaruia se poate îmbunatatii.

Gazeta: Trebuie sa se teama directorii din primarie de anumite schimbari?

Mihai Groza: Va dau chiar exemplul meu personal. Prima mea zi de munca în stagiatura la 1 septembrie 1984, mi-am propus, fara sa îmi spuna cineva, ca trebuie sa respect programul de lucru si sarcinile de serviciu. De atunci si pâna astazi am respectat aceste lucruri. Consider ca fiecare trebuie sa-si respecte locul de munca mai ales în primarie unde se afla în slujba cetateanului.

Gazeta: Acum dumneavoastra sunteti si primar interimar si viceprimar. Cum va descurcati? Nu va doriti un consilier care sa mai preia din atributiile dumneavoastra de viceprimar? Se vorbea chiar de doamna Silvia Suciu.

Mihai Groza: Da, am o dubla activitate, o activitate sustinuta, intensa, dar nu ma plâng. Legea prevede faptul ca consiliul poate sa adopte decizia sa delege anumite atributii catre un consiler. Este un post neretribuit, munca voluntara. M-asi bucura sa vina cineva lânga mine, iar pentru ca ati pomenit-o pe doamna Suciu vreau sa-i multumesc public pentru ce a facut. A facut un act de demnitate publica, a votat cum i-a dictat constiinta, asa cum a jurat la început de mandat.

 

Gazeta: Va trebui sa vorbiti si cu PSD-ul daca doriti sa o nominalizati pe doamna Suciu pentru functia de viceprimar. Daca PSD o exclude pe Silvia suciu degeaba o mai puneti dumneavoastra viceprimar.

Mihai Groza: PSD are anumite probleme si trebuie sa le rezolve e problema lor interna. La un moment dat organizatia municipala a decis ca va vota în favoarea candidatului PD, dupa care a venit organizatia judeteana si a spus altceva. Exista o scindare clara în PSD, iar rezultatele obtinute la alegerile europarlamentare indica faptul ca lucrurile nu merg bine pentru ei.

Gazeta: În interiorul PD se da o lupta pentru desemnarea candidatului la Primaria Oradea pentru alegerile locale de anul viitor. Ne puteti da mai multe detalii despre modul în care se va stabili candidatul?

Mihai Groza: Am avut discutii saptamâna trecuta la Bucuresti cu presedintele executiv Adrian Videanu si cu secretarul general Vasile Blaga. Anul viitor la finalul lunii ianuarie PD va initia un sondaj profesional facut de institute cu renume din tara în marile minicipii. Candidatul care în urma sondajului va obtine cele mai mari procente va fi desemnat candidat.

Gazeta: Care sunt principalele provocari cu care va confruntati ca si primar interimar?

Mihai Groza: Proiectele privind infrastructura trebuie sa continue. Ma gândesc la o a doua etapa de extindere a retelei de apa si canal, extinderea retelei de gaze naturale, iar dupa ce se vor termina aceste etape urmeaza asfaltarea acestor strazi. Eu sper ca undeva la finalul anului 2010 vom reusi sa terminam tot ce înseamna apa, canal si asfaltare în Oradea. Dupa ce vom termina aceste lucrari vom putea vorbi si de un oras mai curat.

Gazeta: Pe lânga proiecte ce tin de infrastructura ce alte planur mai aveti?

Mihai Groza: Este loc de mai bine, recunosc. Ne gândim la o fluidiraze a traficului rutier. Oradea este sufocata pentru ca a crescut foarte mult parcul de masini. Noi suntem chemati sa gasim anumite solutii. Trebuie o descongestionare a traficului rutier. Speram ca proiectul privind centura sa se materializeze, cel care a taitat panglica în urma cu o luna (Ludovic Orban – n. red.) a ramas un pic fara carnet de conducere si nu va mai putea veni la finalizarea lucrarilor. Centura se va face cu doua benzi pe sens. Proiectul prevede si realizarea unui nou pod peste Crisul Repede lânga podul Densuseanul pentru ca acesta nu se poate extinde din punct de vedere tehnic la doua benzi. Avem în vedere realizarea unor sensuri giratorii acolo unde se pot executa. Am o colaborare buna cu politia rutiera care vin la sedintele noastre. Doresc sa initiez un studiu de fezabilitate pentru un nou pod care sa descarce circulatia în zona strazii Facliei si toata partea de deal.

Gazeta: Cum stam cu parcarile din municipiu?

Mihai Groza: Sunt doua obiective în Piata Cetate si în Piata Independentei, una cu parcare subterana si altul cu parcare supraterana. Anul viitor speram sa fie gata parcarea din Piata Cetate.

Gazeta: Din punct de vedere politic nu va este teama de o izolare a PD pe modelul din plan national? Cu ocazia alegerii primarului interimar s-a realizat o coalitie UDMR-PNL-PSD.

Mihai Groza: Nu cred ca poate fi vorba de asa ceva. Sunt convins ca toti consilierii constientizeaza sau vor constientiza ca ceea ce vor vota ca proiecte majore va fi pentru oras nu pentru grupuri. Daca proiectele nu vor trece din cauza unui grup de consilieri de la un partid, respectivul partid îsi va lua responsabilitatea de a veni în fata propriului electorat si a explica de ce acele proiecte nu s-au votat. Totusi cred ca atunci când este vorba de proiecte mari pentru toti locuitorii municipiului vor realiza importanta si impactul acestor proiecte si le vor vota. Politicul nu trebuie sa fie pus în fata administratiei.

Gazeta: Ca si presedinte executiv al PD Oradea cum ati primit fuziunea cu PLD-ul?

Mihai Groza: Este o chestie fireasca, momentul putea sa fie acesta sau putea sa fie peste o luna. S-a luat în considerare procentul bun pe care PLD-ul l-a înregistrat la alegerile europarlamentare si a fost necesara coagularea celor doua forte politice care au aceleasi principii democratice si liberale

Gazeta: Va schimbat personal în vreun fel faptul ca ati devenit primar?

Mihai Groza: Eu încerc sa ramân acelas om care sta aproape de cetateani. Functiile niciodata nu mi l-am dorit, au venit ele… nu ca nu mi-am dorit, nu am crezut, nu am visat, nici pe cea de viceprimar, nici pe cea de primar. Functiile sunt trecatoare, important este sa stim sa lasam în urma noastra ceva si sa lasam faptele sa vorbeasca.

Gazeta: Daca veti fi anul viitor candidatul PD pentru Primaria Oradea o sa aveti emotii în fata lui Ilie Bolojan, Traian Bodea, Calin Raita sau Dan Matei?

Mihai Groza: În niciun caz, este o competitie deschisa. Pe aceasta cale doresc sa multumesc public pentru sprijinul declarativ pe care l-a avut domnul Dan Matei de la PSD pentru candidatura mea la postura de primar interimar. Este deja un punct bun.

Daniel Meze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.