Nu mai puţin de 800.000 lei a împărţi Primăria Bistriţa, zilele trecute, bisericilor de pe raza municipiului. Ca de obicei, felia cea mai consistentă a revenit bisericilor ortodoxe, care au fost cadorisite în total cu 650.000 lei. Per total, fiecare unitate de cult a primit de la municipalitate cam cât a solicitat. În 2015, Primăria Bistriţa a fost cu mult mai zgârcită în ceea ce priveşte fondurile repartizate bisericilor din Bistriţa, cuantumul ridicându-se la doar circa un sfert din suma alocată anul acesta. Numai că, să nu uităm, 2016 este an electoral.

 

Repartizarea unor sume de bani de la bugetele locale sau judeţene sau chiar din cel naţional, unităţilor de cult din România, a devenit o obişnuinţă. Sumele de bani nu sunt însă de neglijat, în condiţiile în care enoriaşii au contribuţiile lor personale către acestea, iar ONG-urile nu se lasă nici ele mai prejos.

Bisericile din Bistriţa care au cerut anul acesta, Primăriei Bistriţa,alocări financiaresunt în număr de 9.

Banii primiţi vor fi, cel puţin teoretic, utilizaţi pentru diferite lucrări de construire sau amenajare pe care bisericile respective le derulează în momentul de faţă.

Dacă în 2015 municipalitatea a alocat 260.000 lei pentru 9 unităţi de cult din Bistriţa, anul acesta se dovedeşte mult mai generoasă. Zilele trecute, aleşii locali au aprobat repartizarea a nu mai puţin de 800.000 lei, tot pentru 9 unităţi de cult din municipiu. Unele dintre aceste 9 biserici, dintre care 5 sunt ortodoxe, s-au regăsit şi anul trecut pe listă. Evident, cele mai avantajate sunt cele de rit ortodox. Acesta au primit, în 2015, un total de 170.000 lei, iar anul acesta 560.000 lei.

 

Majoritarii au prioritate

Este de la sine înţeles că cel care a solicitat bani în numele şi pentru bisericile ortodoxe din Bistriţa, este ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului li mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Motivul invocat în adresele înaintate primăriei de ÎPS Andreicuţ este acelaşi ca şi anul trecut, şi anume că pe raza municipiului „sunt în construcţie 8 biserici şi edificii bisericeşti în diferite faze, de la fundaţie până la pictură”.

„De la an la an, costurile mari ale acestor lucrări sunt acoperite în bună parte prin efortul credincioşilor, iar pe de altă parte, prin contribuţia generoasă a Consiliului Local, care de fiecare dată a dat dovadă de multă înţelegere în condiţiile de criză ale economiei româneşti”, a mai scris ÎPS Andrei Andreicuţ, Primăriei Bistriţa, textul fiind identic cu cel scris anul trecut în cererile de finanţare a bisericilor din Bistriţa, adresate municipalităţii

Astfel, Protopopiatul român Ortodox – Biserica de la „Coroana”, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, unde slujeşte părintele protopop Alexandru Vidican, a primit de la Primăria Bistriţa nu mai puţin de 500.000 lei, aceasta fiind de altfel cea mai mare sumă alocată anul acesta unei unităţi de cult. Potrivit cererii de finanţare semnată de ÎPS Andrei Andreicuţ, banii sunt necesari pentru începerea lucrărilor de restaurare şi conservare a bisericii.

biserica-coroana

Potrivit avizului eliberat de Ministerul Culturii în 2014, aviz semnat de secretarul de stat de la acea vreme, Hegheduş Csilla, pentru Biserica de la „Coroana” sunt prevăzute „lucrări de desfacere, înlocuire şi consolidare ale elementelor şarpantei, înlocuire a învelitorii, revizuire sistemului de jgheaburi şi burlane, conservarea finisajelor exterioare şi refacerea trotuarului perimetral”.

În 2013, aceeaşi biserică a beneficiat de alocări financiare de la bugetul local al Primăriei Bistriţa, în sumă de 160.000 lei.

Alţi 35.000 lei au fost repartizaţi de municipalitate, Bisericii Ortodoxe „Sf. Ioan Botezătorul”, pentru continuarea lucrărilor de construire a lăcaşului de cult de pe str. Mărăşeşti, fiind vorba mai precis despre lucrări de construire a cupolei, învelitoare şi acoperiş de lemn, clopote şi cruci. Anul trecut, aceeaşi biserică a primit de la municipalitate suma de 40.000 lei.

Toto 35.000 lei a primit anul acesta şi Parohia Ortodoxă Română„Sfântul. Mucenic Gheorghe” de pe Calea Moldovei, motivul fiind acelaşi – continuarea lucrărilor de construire, lucrări de finisaje interioare şi exterioare. În 2015, bisericii de pe Calea Moldovei i-a fost alocată suma de 40.000 lei.

După ce anul trecut a primit de la bugetul local 40.000 lei, Parohia Ortodoxă Române „Buna Vestire” din Ghinda a primit anul acesta o sumă mult mai mare, mai precis 60.000 lei, pentru lucrări de construcţii.

Alţi 20.000 lei i-au fost repartizaţi Bisericii Ortodoxe „Tuturor Sfinţilor” din Subcetate, pentru continuarea lucrărilor de construire – lucrări de finisaje interioare, sculptură, catapeteasmă. În 2015, acelaşi locaş de cult a primit o sumă identică.

 

Evreii, luaţi în seamă anul acesta

Dacă anul trecut a fost „sărit”, Cultul Mozaic din Bistriţa reprezentat de Comunitatea evreilor Bistriţa-Năsăud, a luat parte la împărţeala de anul acesta şi a primit 45.000 lei. Banii sunt necesari pentru continuarea lucrărilor de construire a unei anexe la Sinagogă.

În 2015, Comunitatea Evreilor Bistriţa-Năsăud a depus de asemenea o solicitare Primăriei Bistriţa în vederea alocării de fonduri financiare de la bugetul local, însă potrivit menţiunilor din anexa la raportul întocmit de direcţiile de specialitate din cadrul municipalităţii, dosarul a fost incomplet în acest caz, motiv pentru care nu a fost inclusă atunci în propunerea pentru finanţare.

 

Greco-catolicii, cu rândul

Bisericile de rit greco-catolic fac cu rândul în ceea ce priveşte alocările financiare de la Primăria Bistriţa. Dacă în 2015, municipalitatea a alocat 30.000 lei Bisericii Greco – Catolice „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” de pe str. Mihai Viteazu, anul acesta a primit bani, 40.000 lei, Biserica Greco-Catolică „Buna Vestire” de pe str. Gării din Bistriţa. Banii sunt necesari pentru finalizarea finisajelor interioare, tâmplărie PVC şi aluminiu exterioară.

Acelaşi locaş de cult a primit în anii 2008, 2010, 2011, 2012 şi 2014 per total suma de 164.000 lei.

 

Penticostalii şi reformaţii şi-au primit şi ei feliile

Biserica Penticostală „Sfânta Treime” din Bistriţa a primit anul acesta de la bugetul local suma de 40.000 lei, bani necesari pentru lucrări de instalaţii interioare, executare termoizolaţie tavan, renovarea intrării în demisol cu 2 uşi de acces, dar şi renovarea grupurilor sanitare. În 2014, aceeaşi biserică a primit de la municipalitate suma de 30.000 lei.

Anul acesta a primit alocări financiare de la bugetul local şi Biserica Reformată de pe str. G. Coşbuc din Bistriţa, în sumă de 25.000 lei. Banii sunt necesari pentru lucrări de reparaţii ale lăcaşului de cult – finisaje exterioare şi împrejmuire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.