Judecătoria Beclean se chinuie cu o singură sală de judecată de ani de zile, asta în condițiile în care în urmă cu mai bine de un deceniu, Ministerul Justiției a alocat peste 11 milioane de lei pentru un nou sediu. Într-un deceniu, sediul a fost realizat în proporție de doar 34%, iar instituția a luat hotărârea să recepționeze lucrările așa cum sunt și să reia licitația.

La Judecătoria Beclean lucrează 15 oameni: 4 judecători, 8 grefieri, dintre care doi sunt grefieri arhivari, un agent procedural, un aprod și un îngrijitor.  Dintre toate instanțele de judecată din județ, Judecătoria Beclean stă cel mai prost. Cei 4 judecători de la Judecătoria  Beclean își desfășoară activitatea într-o clădire retrocedată, cu spații insudiciente și în condiții improprii.

„Dacă restul instanțelor beneficiază de săli de judecată, birouri, arhive suficiente și corespunzătoare, la Beclean activitatea se desfășoară în condiții cu totul improprii. Clădirea se află în prezent în proprietatea unității administrativ teritoriale, însă este revendicată și din cauza unor inadvertențe privind înscrierișe în care funcțiară, notificarea este departe de a fi soluționată. Dat fiind acest statut, investițiile locale în construcție nu pot fi solicitate”, se arată în cel mai nou raport al Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Cei 4 judecători trebuie să se mulțumească cu o singură sală de judecată, unde se fixează termene atât pentru cauzele civile, cât și pentru cele penale. Astfel, dacă apar cauze urgente de natură penală, cum ar fi propunerea de arestare preventivă, ședințele de judecată stabilite anterior trebuie suspendate, pentru a se putea derula cauza penală.

Un sediu nou gândit din 2007 și nefinalizat nici în 2022

Ministerul Justiției s-a gândit la nou nou sediu încă din 2007, când a început primele demersuri. Proiectul tehnic și detaliile de execuție au fost gata în 2009, iar lucrările au început în toamna anului 2011.

De lucrări s-a ocupat Record Bistrița, valoarea totală a contractului ajungând la 11,7 milioane de lei. Culmea, lucrările de construire a noului sediu al Judecătoriei Bistrița trebuiau finalizate în 30 de luni de la data contractului adică pe la mijlocul anului 2013. Acest lucru, însă nu s-a întâmplat, clădirea nefiind gata nici în 2022, adică 10 ani mai târziu.

„Pe parcursul derulării contractului au apărut numeroase probleme, inclusiv necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare, neincluse în contractul inițial, determinate de constatarea că, la adâncimea prevăzută de proiect, terenul nu era corespunzător din punct de vedere geotehnic, impunându-se adâncirea săpăturii și realizarea unei perne de balast”, se arată în cel mai nou raport al Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Nu doar aceste probleme au frânat lucrările la noul sediu al Judecătoriei Beclean, ci și neînțelegerile între proiectant și executant, dar și lipsa fondurilor bugetare, care a oprit efectiv lucrările temporar pe mai multe perioade de timp. Din lipsa fondurilor bugetare, în total, lucrările au fost întrerupte 490 de zile.

Constructorul a primit peste un milion de euro până acum

La finalul anului 2021, stadiul fizic al investiției era realizat în proporție de 34%. Ministerul Justiției investind deja 5,3 milioane de lei, deși sediul Judecătoriei Beclean este departe de a fi finalizat.

Ministerul Justiției, responsabil de această investiție, a luat hotărârea în primăvara anului trecut să recepționeze lucrările și să reia procedura de achiziție și astfel să caute un nou constructor:

„S-a procedat la expertizarea sediului nou al Judecătoriei Beclean, pentru stabilirea gradului de conservare a lucrărilor efectuate în vederea recepționării clădirii de către Tribunalul Bistrița-Năsăud precum și pentru stabilirea lucrărilor care trebuie revizuite sau reproiectate, achiziție în valoare de 49.291 de lei. Abia la finalul anului 2021 s-au definitivat toate rapoartele de expertiză”, se mai arată în raportul Tribunalului Bistrița-Năsăud, aferent anului trecut.

Tot de anul trecut, instituția a făcut demersuri pentru achiziționarea serviciilor de revizuire și actualizare a proiectului tehnic în vederea continuării lucrărilor. La licitația de anul trecut nicio firmă nu a depus vreo ofertă, astfel că anul acesta a fost reluată procedura de achiziție.

Ministerul Justiției, dispus să închirieze o clădire până la finalizarea sediului

Până una alta, Ministerul Justiției încearcă să rezolve problemele de natură funciară ale vechiului sediu, pentru a-l putea repara până la finalizarea lucrărilor la noua clădire. Mai mult, se ia în calcul inclusiv închirierea unei clădiri unde să poată funcționa Judecătoria perioada următoare:

„În paralel, s-au făcut demersuri pentru actualizarea datelor din cartea funciară referitoare la sediul vechi al Judecătoriei Beclean, sens în care s-a realizat o documentație topografică, situația clară de carte funciară permițând apoi extertizarea structurii de rezistență a clădirii, în ideea solicitării de fonduri pentru lucrările de reparații. S-a analizat chiar și varianta închirierii unei clădiri care să permită desfășurarea activității în bune condiții, însă în orașul Beclean până în prezent nu a fost identificată o locație care să corespundă nevoilor instanței”.

Totuși, clădirea în care funcționează Judecătoria Beclean a fost dotată cu 9 camere de supraveghere interioare, 4 exterioare și dispozitive de monitorizare, înregistrare și stocare date, în valoare de 21.797 de lei. Judecătoria Beclean a mai primit 9 imprimante și o multifuncțională anul trecut.

În ultimii ani au fost înlocuite și calculatoarele instanțelor. Cele mai vechi calculatoare care mai funcționează momentan sunt din perioada 2002-2007 și urmează să fie înlocuite. La Beclean a ajuns un singur calculator din fondurile alocate de Ministerul Justiției în toamna anului trecut.

Anul trecut, la Judecătoria Beclean au fost înregistrate 2915 dosare pe civil și 781 de dosare pe penal, în total 3696. La acestea se mai adaugă peste 2.200 rămase de anii precedenți, judecătorii din Beclean având pe mână anul trecut, în total aproape 6000 de dosare. Dintre acestea, au fost soluționate  3.892. La final de 2021, a rămas un stoc de peste 2000 de dosare.

Anul trecut, Judecătoria Beclean s-a pronunțat în 3892 de dosare, 393 dintre acestea fiind atacate anul trecut (în jur de 10%). Din totalul hotărârilor atacate, 97 au fost desființate sau modificate de către instanțelor superioare. 2,49% au fost casate. Cele mai multe hotărâri atacate au fost pe civil.

În 2015, a crescut brusc volumul de activitate din cadrul Judecătoriei Beclean, după ce comunele Șieu-Măgheruș, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Budești, Silivașu de Câmpie și Urmeniș ( în total 20 de localități componente) din circumscripția Judecătoriei Bistrița trec în circumscripția Judecătoriei Beclean. În aceste condiții încă din 2020, președintele Judecătoriei Beclean a solicitat extinderea schemei de personal cu două posturi de judecător, două de grefier, un post de grefier-registrator și unul de șofer. Acest lucru nu s-a întâmplat nici acum.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.