Mai multe ilegalităţi apar în contractul dintre SC Impact şi Consiliul Local. Anumite persoane pică pe capete, iar urmăritul penal Liviu Marius Niţă a fost înlăturat de la şefia Consiliului de Administraţie a SC Lomb şi apoi înlăturat cu totul din societatea Impact. Problema principală este că anumite clauze din contractul cu primăria au fost negociate în dezvantajul Consiliului Local şi în avantajul Impact.

Elena Udrea a solicitat în mod expres în raportul de uz intern modificarea legislaţiei datorită repetatelor falsuri în documentaţia de urbanism prezentată de Impact. Liviu Marius Niţă şi-a dat demisia din conducerea SC Lomb, dar şi din interiorul Impact. Funcţia de director executiv al unei firme listate la bursă implică transparenţă, însă acest lucru nu s-a întâmplat şi la Impact. Ioana Balaureea a ieşit la pensie din funcţia de arhitect şef al municipiului Bucureşti. O eventuală trimitere în judecată ar obliga o să-şi suspende activitatea şi evident situaţia ar fi foarte jenantă pentru fosta cumnată a lui Andrei Chiliman.
Radu Moisin aduce o documentaţie de bun simţ subliniind că o firmă aflată în insolvenţă, chiar dacă s-a suspendat temporar nu poate fi creditată cu cele 265 de hectare de teren nefiind teoretic în capacitatea de a finanţa proiectul. Dacă studiem contractul cadru care a fost impus de Liviu Niţă şi unde există obligaţii pe partea consiliului şi drepturi din partea impactului vedem că dezvoltatorul ar trebui să realizeze PUZ pentru întreaga suprafaţă de teren. Probabil a fost singurul lucru care s-a făcut. Se mai prevede construcţia din fonduri proprii în cel mult 24 de luni. Există o cronologie a obligaţiilor. Pentru că trebuie să construiască din fonduri proprii trebuie să li se pună la dispozitie  terenul. Dacă Impactul şi-a impus punctul 1 şi a reuşit să realizeze PUZ-ul automat consiliul local ar trebui să verse terenul la SC Impact. Contractul prevede că investitorul să asigure finanţarea şi nu să facă dovadă că poate finanţa proiectul înainte ca şi consiliul să pună la dispoziţie terenul.
Clauze discutabile
O clauza este să asigure finanţarea, iar cu totul altceva să poţi finanţa. Este una dintre culpele de negociere. Puteau să introducă în contractul cadru sub forma unei garanţii de execuţie sau sub forma unei clauze ca investitorul să ofere o garanţie bancară înainte ca terenul să fie vărsat de către consiliu. Cu alte cuvinte, urmăritul penal Liviu Niţă i-a impus premierului Emil Boc şi actualului primar Sorin Apostu toate clauzele favorabile infractorului. Dacă discutăm numai despre clauzele când consiliul nu îşi indeplineşte obligaţiile, nu putem să omitem faptul că nu există nicio clauză în care investitorul intră în insolvenţă. Ar fi trebuit să fie o clauză în cazul în care investitorul intră temporar sau definitiv în insolvenţa, însă nu este.
 
“Lucrul acesta arată că Radu Moisin nu poate denunţa contractul atât timp cât nu există această clauză. Contractul este o ruşine pentru departamentul juridic al Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Dacă investitorul intra în insolvenţa trebuia să se rezilieze automat. Dacă Liviu Niţă dicta clauzele nu s-a putut face acest lucru. Impactul dacă câştiga procesul pe daune cu facturile umflate îi vor obliga la o rezoluţie”, declară o sursă.
 
Toate lucrările trebuiau făcute de Impact cu acordul reprezentatului consiliului local. Dacă l-au făcut fără semnătura lui poate fi şi caz penal.
 
“Toate lucrurile ar fi trebuit supervizate de Adrian Inceu şi de cei care i-au dat mandate: Emil Boc, Sorin Apostu şi Radu Moisin. Puteau să-l întrebe ce se întâmplă în firma aia mai ales că “cică” Consiliul Local era acţionar majoritar. Este totuşi un proiect de 600 de milioane de euro. Consiliul Local a asigurat finanţarea de circa 2 milioane de euro” , spunea sursa menţionată.
Corpul de control la ISC
În ansamblul Greenfield, cartier dezvoltat de Impact în Bucureşti, proiectantul general s-a trezit că SC Impact a construit cele 9 blocuri neconforme autorizaţiei care prevedea o cu totul altă soluţie a fundaţiilor pe baza unor dispozitii  de şantier. S-a dat o adresă prin care Andrei Chiliman le permite să modifice toate fundaţiile fără să schimbe autorizaţia doar pe baza dispoziţiei de şantier. Dispoziţiile de şantier şi lucrările corespunzătoare sunt datate în 17.05.2007, iar adresa primarului este din 28.09.2007, data la care lucrările legale erau terminate. E un vid de 5 luni din momentul în care s-a construit şi până Chiliman a dat hârtia aia pentru că oricum era o bătaie de joc. În aceste condiţii Inspectoratul de Stat în Construcţii era obligat să sancţioneze contravenţional Impact. Evident că nu s-a făcut pentru că problema principala problemă de politică internă a ISC peste tot în ţară este că recomandă investitorilor persoane de încredere în natura diriginţilor de şantier şi responsabili cu calitatea pentru ca să nu existe “disfuncţionalităţi”.
 
În cazul Impact, responsabilii privind calitatea erau inginerul Tiţă Veniam, fost inspector şef teritorial Bucureşti adică fostul şef al celui care vine sa inspecteze şi Roman Ioan, care este tot fost funcţionar ISC. Amândoi sunt buni prieteni cu actualul inspector şef, Petru Cost. “ISC nu putea să aplice niciun fel de măsuri contravenţionale”, susţin surse din aproprierea ISC. Şeful de santier Costel Popa este viitorul cumnat al lui Dan Ioan Popp.
În momentul de faţă, în urma articolelor din Gazeta de Cluj, un corp de control al Ministerului Dezvoltării cercetează situaţiile de la ISC. Anumite scaune se clatină la ISC.
Modelul ilegalităţilor, preluat de la Bucureşti
“O altă ilegalitate în cazul cartierului Greenfield este că au dus gazul pe unde le-a trecut capul fără niciun proiect şi fără nicio autorizaţie nimic. Practic niciunul din vecini nu poate să aibe garanţia că nu i-a fost încalcată proprietatea sau nu. Obligaţia ISC este să sancţioneze contravenţional indiferent de gradul de rudenie. Ei constată că nu este în ordine, dar nu sancţionează pe cine trebuie. Directia silvică a contestat acest abuz şi a obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă împotriva celor de la Impact. Daca direcţia silvică ar pune în aplicare toate proiectele pe care se bazează acest drum sunt lovite de nulitate absolută. Problema este că direcţia silvică refuză să puna în aplicare o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Proiectul Greenfield ar putea avea acelaşi curs ca şi SC Lomb”, explică o sursă din apropierea Impact.
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.