Primăria Bistrița vrea să cumpere clădirea de pe Șincai, situată în vecinătatea sediului Patrimoniu. Toate acestea după ce clădirea a fost distrusă în timpul execuției sediului direcției Primăriei Bistrița. Proprietarul s-a judecat cu municipalitatea ani buni pentru a o obliga să îi plătească daune pentru nefolosirea clădirii și să o aducă la stadiul inițial. În anul în care Primăria Bistrița pierde definitiv procesul, Turc decide să o cumpere și să stingă astfel datoriile instituției.
Problemele au început în anul 2011, când o clădire de pe Șincai era pusă la pământ să fac loc noului sediu al Serviciului Patrimoniu. De lucrări s-a ocupat Imobil Dan, pentru 3,6 milioane de lei, fără TVA.
În timpul lucrărilor, mai exact în timpul execuției fundației, cei de la Imobil Dan și-au dat seama că este afectată și clădirea din vecinătate, care deja avea fisuri oblice importante la primul etaj, dar și la fațada posterioară și laterală dreapta a imobilului.
Constructorul înștiințează Primăria Bistrița despre cele constatate și cere o schimbare a soluției pentru consolidarea clădirii afectate. Primăria Bistrița vorbește cu experții și cu proprietarul clădirii, Cafe Bar Select, care avea planuri mari cu acea clădire, și se decide demolarea parțială a sa.
Municipalitatea se angaja să refacă porțiunea demolată. Bineînțeles acest lucru nu se întâmplă nici după finalizarea sediului Patrimoniu, în 2013, astfel că, proprietarul își caută dreptatea în instanță.
Aproape 10 ani s-a judecat proprietarul cu Primăria Bistrița
Cafe Bar Select a înregistrat primul dosar în care cerea refacerea clădirii afectate și daune pentru perioada în care imobilul n-a fost folosit în 2012. Abia după 5 ani de la debutul procesului, Cafe Bar Select a câștigat prima bătălie, la Judecătoria Bistrița.
„Prin adresa nr. 466/11.08.2011, pârâta Municipiul Bistrița a solicitat reclamantei acordul pentru demolarea pereților de zidărie de cărămidă de la etajul 1 de pe fațada posterioară și laterală dreapta a imobilului proprietatea acesteia, deoarece prezintă fisuri oblice mari și prezintă un pericol ridicat de surpare. După lucrările de demolare, constructorul a solicitat beneficiarei lucrărilor, pârâtei municipiul Bistrița, stabilirea exactă a lucrărilor ce se vor efectua pentru readucerea clădirii învecinate (proprietatea reclamantei) la forma anterioară. În concret, demolarea a două încăperi situate deasupra gangului dintre cele două proprietăți s-a efectuat la data de 17.08.2011, în baza dispoziției nr. 2/16.08.2011, semnată de dirigintele de șantier”, nota instanța.
Experții au confirmat în instanță faptul că clădirea a fost afectată și ca structură de lucrările de la sediul Patrimoniu. Judecătorii de la Judecătoria Bistrița dau dreptate proprietarului și obligă municipalitatea să refacă clădirea. Primăria Bistrița nu se lasă și atacă hotărârea la Tribunalul Bistrița-Năsăud și mai apoi la Curtea de Apel Cluj. Decizia rămâne definitivă în 2019.
În paralel, proprietarul clădirii cere, într-un alt proces și daune materiale pentru perioada în care n-a putut folosi clădirea. Procesul a fost deschis în 2014, iar victoria cu sentința definitivă din 2019 nu a făcut altceva decât să sprijine și această acțiune.
Judecătoria Bistrița admite cererea și dispune ca pentru spațiul de la parter unde a funcționat Banca Transilvania, Primăria Bistrița și Imobil Dan să plătească 1.296 de euro pe lună pentru perioada 09.2013-12.2019. Municipalitatea atacă și această decizie, dosarul ajungând la Tribunalul Bistrița-Năsăud, iar mai apoi la Curtea de Apel Cluj.
Judecătorii clujeni hotărăsc ca Primăria Bistrița, în solidar cu Imobil Dan, să plătească proprietarului, Cafe Bar Select aproape 150.000 de euro.
Primăria Bistrița hotărăști să stingă conflictul cumpărând clădirea
Cu două procese pierdute și o datorie de aproape 150.000 de euro, plus obligativitatea de reconstruire a clădirii, Primăria Bistrița vine cu o soluție inedită. Se hotărăște să cumpere clădirea. Vrea să o renoveze și să mute acolo o parte din birourile administrației locale.
Prețul pentru care s-a bătut palma este 1,5 milioane de lei, adică puțin peste 300.000 de euro. Asta deși proprietarul a cerut în prima fază peste două milioane de lei, bazându-se pe raportul unui evaluator autorizat. A mai scăzut din preț faptul că imobilul nu este înregistrat în lista monumentelor istorice.
Se pare că negocierea pentru achiziția imobilului au început încă din vara acestui an. Plata se va face eșalonat, prima tranșă de 329.000 de lei urmând a fi achitată până în 31 decembrie anul acesta, iar diferența, pe parcursul anului 2022.
„În vederea stingerii litigiilor soluționate prin sentințele civile nr. 1895/19.06.2017 a Judecătoriei Bistrița, rămasă definitivă în toate căile de atac și nr. 3623/2019 a Judecătoriei Bistrița rămasă definitivă, precum și pentru reglementarea situației juridice a întregului imobil din strada Gheorghe Șincai nr. 2, pe care este identificat și imobilul proprietatea publică a Municipiului Bistrița a fost inițiată procedura de achiziție a spațiilor aflate în proprietatea societății Cafe Bar Select SRL Bistrița”, se arată în proiectul de hotărâre aflat pe masa consilierilor locali.
Aparatul de specialitate al primarului se mută în clădire după reabilitare
Primăria Bistrița intenționează să reabiliteze și modernizeze clădirea și practic să extindă Direcția Patrimoniu: „în vederea amenajării unei clădiri de birouri în care să se desfășoare doar activități ale serviciilor publice municipale și ale direcțiilor din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Bistrița”.
„Odată cu achiziționarea spațiilor proprietatea societății, imobilul, construcție și teren aferent din strada Gheorghe Șincai nr. 2 vor aparține integral proprietății publice a Municipiului Bistrița și vor putea face obiectul unor investiții pentru realizarea obiectivului de uz și interes public local anterior menționat”, se mai arată în proiectul de hotărâre.
Imobilul are în prezent trei spații cu diferite destinații: spațiu comercial compus dintr-o sală de vânzare, o boxă la parter, trei magazii, două toalete la etaj, în total 172 de metri pătrați. Se adaugă și un apartament compus din etaj: două camere, bucătărie, cămară, baie, balcon, casa scărilor și toaletă și magazie la parter, în total 165 de metri pătrați.
Curtea imobilului nu este nici ea de lepădat, suprafața totală a acesteia fiind de 871 de metri pătrați. Aceasta este deținută de Cafe Bar Select, coproprietar fiind statul român, dar și alte două persoane fizice, care au acces la construcție din strada Lupeni.
„La această dată, construcția prezintă un anumit stadiu de degradare datorită lipsei de întreținere a acoperișului și jgheaburilor și burlanelor, iar fațada principală oferă un aspect inestetic întregului front construit”, se mai notează în proiectul de hotărâre.
Pai cu ce juriști are primăria și cu un amețit de director și încă unul adjunct cum naiba să câștige?
Acolo mai toți își pe pile.
Din păcate primarul Turc I tot cu ăștia defilează, nu și casca ochii, ăștia îl fac din toate pozițiile.
Văi de ea primărie.