Primăria Bistriţa a scos la licitaţie contractul pentru executarea de lucrări aferente proiectului de reabilitare şi modernizare a sediului Centrului Comunitar pentru Tineret.
După ce a cheltuit peste o sută de mii de lei doar pentru întocmirea proiectului tehnic, lucrările de reabilitare şi modernizare sunt estimate la circa două milioane lei.
În 2013, Primăria Bistriţa a primit undă verde pentru finanţarea contractului ce vizează reabilitarea sediului Centrului Comunitar de Tineret – CETIN – situat pe Pietonalul Liviu Rebreanu, nr. 18. Lucrările sunt programate să se finalizeze în octombrie anul acesta.
Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbană. Sub-domeniul: Centre urbane”.
Valoarea totală a proiectului este de 2.596.809,89 lei, din care: valoare totală eligibilă a proiectului: 2.001.367,00 lei. Din această sumă contribuţia FEDR este de 1.608.098,38 lei; contribuţia bugetului naţional – 353.241,28 lei; contribuţia beneficiarului – 40.027,34 lei; valoarea TVA aferente cheltuielilor eligibile – 472.361,73 lei; valoarea neeligibilă inclusiv TVA aferente acesteia – 123.081,16 lei.
Obiectivul proiectului vizează îmbunătăţirea serviciilor sociale oferite de Autoritatea Publică Locală a Municipiului Bistriţa, prin reabilitarea şi modernizarea centrului pentru tineret, în vederea creşterii calităţii capitalului uman din municipiu, ceea ce determină dezvoltarea socială şi creşterea economică a municipiului şi a regiunii Nord-Vest, şi implicit dezvoltarea durabilă a centrului urban al municipiului Bistriţa.
Până în 2013, Creţu a rămas doar cu autograful Elenei Udrea
Imobilul în care îşi are sediul Centrul Comunitar pentru Tineret (CETIN) de pe Pietonalul Liviu Rebreanu are toate şansele să intre anul acesta în reabilitare. Primăria Bistriţa a lansat, la începutul acestei luni, licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări în vederea reabilitării şi modernizării Centrului. Valoarea contractului este de peste 1,9 milioane lei, bani proveniţi din fonduri europene.
Proiectul ce are în vedere reabilitarea şi modernizarea sediului CETIN a primit undă verde încă din 2011, când ministrul Dezvoltării Regionale de la acea vreme – Elena Udrea – a fost prezentă la Bistriţa.
Practic, prin pixul Elenei Udrea municipalitatea s-a ales doar cu nişte semnături care dădeau bine în ochii electoratului şi pentru o parte şi pentru alta, dar cam atât, fiindcă în cele din urmă Ministerul Dezvoltării a refuzat finanţarea. Drept urmare, municipalitatea bistriţeană a acţionat în instanţă decizia celor de la Bucureşti, însă au pierdut. Fiindcă nu se putea renunţa la proiect, a urmat o nouă fază de documentaţii şi obţinere de avize pentru demararea proiectului dar municipalitatea s-a cam încurcat prin hârtii, care au mai înghiţit nişte bani de la buget.
O nouă aprobare pentru finanţarea proiectului de reabilitare a sediului CETIN a venit abia doi ani mai târziu, adică anul trecut, când şi-a făcut apariţia la Bistriţa vicepremierul Liviu Dragnea.
Proiect tehnic de peste 110.000 lei. Proiectantul, un mai vechi colaborator al municipalităţii
Drept urmare, municipalitatea a fost nevoită, încă o dată, să actualizeze proiectul tehnic, motiv pentru care a cheltuit încă 31.500 lei, pe lângă cei aproape 86.000 lei cât a costat iniţial documentaţia.
Proiectul tehnic, dar şi reactualizarea acestuia, a fost întocmit de SC Pro Arcad Grup SRL din Cluj-Napoca, firmă care este o colaboratoare mai veche a municipalităţii bistriţene.
În 2010, Pro Arcad Grup SRL a mai câştigat o licitaţie organizată de Primăria Bistriţa – Managementul proiectului „Consolidarea şi modernizarea internatului Colegiului Tehnic Infoel”, în valoare de 85.940 lei, fără TVA.
Tot în 2010, firma clujeană a mai primit un contract asemănător de la municipalitatea bistriţeană, în valoare de 56.630 lei, fără TVA. Este vorba de managementul proiectului „Ateliere Şcoală Grup Şcolar Forestier”.
SC Pro Arcad Grup SRL este deţinută de Ciobota Bogdan şi Breban Zaharia şi administrată tot de cei doi. Ciobota Bogdan este bistriţean şi deţine şi SC Arcos HbysSRL, societate care are ca obiect „activităţi ale bazelor sportive”. Această firmă a obţinut, în 2011, de la Primăria Bistriţa, cu aprobarea Consiliului Local, închirierea unui teren în suprafaţă de o mie de metri pătraţi, situat în incinta Grupului Şcolar „Grigore Moisil”, în vederea amenajării unui teren de sport cu gazon artificial şi iluminat nocturn.
Lucrări estimate la peste 1,9 milioane lei
La începutul acestei luni, Primăria Bistriţa a lansat licitaţia pentru execuţia lucrărilor de reabilitare şi modernizare a sediului CETIN. Valoarea contractului de lucrări este estimat la 1.951.108 lei, din care circa 3.880 lei sunt bani alocaţi lucrărilor diverse şi neprevăzute. Din această sumă totală, se vor îmbunătăţi condiţiile funcţionale privitoare la utilizarea construcţiei; va fi reabilitată structura de rezistenţa a clădirii, se va diminua fenomenul de igrasie, se va reabilita tâmplăria, vor fi reabilitate elementele de finisaj, precum şi învelitoarea, şi vor fi reparate jgheaburile şi burlanele. Totodată vor fi efectuate o serie de lucrări de reparaţii capitale la instalaţiile electrice, de încălzire, de apă şi canalizare, conform cu necesităţile funcţionale şi arhitecturale ale clădirii.
Firmele care vor dori să participe la această licitaţie vor trebui să dovedească faptul că în ultimii trei ani au avut o cifră medie globală de afaceri mai mare sau egală cu trei milioane lei şi să prezinte o listă a lucrărilor executate în ultimii cinci ani care să fie însoţite de certificări de bună execuţie; în plus ofertanţii trebuie să prezinte lucrări similare(lucrări de reparaţii generale şi de renovare) executate în baza unui număr maxim de trei contracte, a căror valoare/valoare cumulată, să fie cel puţin egală cu valoarea de 1.800.000 lei fără TVA.