Home Societate Dupa 15 ani de asteptare, Dumitru Creta mosteneste parohia tatalui sau

Dupa 15 ani de asteptare, Dumitru Creta mosteneste parohia tatalui sau

Preotul Dumitru Creţa a aşteptat un deceniu şi jumătate să fie hirotonit, după ce tot atâţia ani a slujit ca şi diacon.
Faptul că a preluat aceeaşi parohie în care a slujit chiar tatăl său ca preot, a stârnit multe controverse în rândul preoţimii bistriţene şi nu numai.

De curând, Dumitru Creţa a fost hirotonit preot de către episcopul vicar Irineu Pop Bistriţeanul, în cadrul unei ceremonii fastuoase la care au fost prezenţi câteva mii de bistriţeni. Cu mari emoţii şi cu lacrimi în ochi, Simion Creţa şi-a văzut fiul hirotonit de episcopul care a sfinţit şi biserica.
Primele veşminte preoţeşti au fost donate de o credincioasă, iar pentru acest gest Creţa i-a mulţumit public la finalul ceremoniei de hirotonie, care a avut loc în 3 aprilie.
Deputaţii PSD şi PDL au fost nelipsiţi de la eveniment, dar s-au evitat reciproc.
Ioan Oltean a stat doar câteva minute în văzul mulţimii, după care s-a retras discret. În tot acest timp, preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu a urmărit hirotonia de la intrare, deşi a fost chemat insistent de către Simion Creţa să stea în faţă, unde se afla şi Radu Moldovan, deputatul PSD şi rivalul său de pe scena politicii.

Creţa este acuzat că a tras sfori să ia locul tatălui

O parte din colegii de breaslă ai părintelui Creţa se declară nemulţumiţi de statutul special al acestuia, prin care a fost hirotonit, imediat după pensionarea tatălui sau care a şi ctitorit biserica. La concursul organizat pentru ocuparea parohiei Sfântul Dumitru a participat doar diaconul Creţa. În faţa comisiei de la Cluj, acesta a susţinut două probe, una scrisă şi una orală şi a luat cu brio examenul. De menţionat că Dumitru Creţa a fost diacon (treaptă inferioară preoţiei) vreme de 15 ani.
În anul 1995 când Dumitru Creţa a fost numit diacon, câţiva preoţi din Bistriţa s-ar fi opus acestui demers şi au înaintat nemulţumirile lor în scris. Hârtia a ajuns târziu la Cluj, iar între timp, Mitropolitul Bartolomeu a aprobat solicitarea prin care Dumitru Creţa a fost hirotonit. Acesta ar fi începutul invidiei după cum destăinuieşte preotul Dumitru Creţa.

A vrut să renunţe la hainele sfinte şi să se ocupe de justiţie

Dumitru Creţa studiază dreptul şi a vrut să renunţe la haina diaconească şi să se reprofileze. Asta se datorează presiunilor la care a fost supus de-a lungul vremii, dar mai ales datorită refuzului de a fi sfinţit ca preot.
Regretatul mitropolit Bartolomeu Anania a refuzat în mai multe rânduri să-l hirotonească pe diaconul Creţa, motivând că s-ar crea un precedent în întreaga Mitropolie şi ulterior o serie de diaconi ar solicita să devină preoţi.
„În calitate de diacon sunt limitat oarecum, adică nu am voie să săvârşesc Sfintele Taine, să spovedesc, să împărtăşesc, mă rog ai alte atribuţii şi nu puteam să mă ocup cu adevărat de credincioşi, cum aş fi vrut. Era frustrant, după 15 ani să te afli în aceeaşi postură”, susţine Creţa.
Biserica ce poartă hramul „Sfântul Dumitru” a fost construită în anii 1994 -1997 din banii credincioşilor şi cu un important ajutor din partea mai multor firme. A fost pictată în anul 1997 şi sfinţită trei ani mai târziu de către episcopul Irineu Bistriţeanul, cel care l-a şi hirotonit pe Dumitru Creţa. Cu toate că la intrarea în biserică, scrie pe unul din pereţi că a fost sfinţită de Mitropolitul Bartolomeu Anania, acesta a lipsit de la ceremonie, delegându-l în ultimul moment pe adjunctul său pe scara ierarhică.

Preot într-o săptămână

Deşi vreme de 10 ani i-a fost refuzată solicitarea de a fi urcat în treapta preoţească, Dumitru Creţa a reuşit în numai o săptămână să fie uns ca preot.
După decesul IPS Bartolomeu Anania, frâiele au fost preluate de Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, ca şi locţiitor al Mitropoliei din care face parte şi Bistriţa. Prilej favorabil pentru tatăl Simion Creţa de a-şi vedea fiul devenit preot şi a pune capăt acestei lungi aşteptări. După 15 ani, solicitarea a fost aprobată de Patriarhul României, iar postul va fi ocupat prin concurs.
Pe 21 februarie a fost înştiinţat Protopopiatul din Bistriţa, iar în 2 martie Dumitru Creţa s-a prezentat în faţa comisiei de examinare pentru postul de preot paroh la Parohia Sfântul Dumitru din Bistriţa. De menţionat că nimeni în afara diaconului nu a îndrăznit să concureze pentru parohia vacantă, lucru perfect moral în opinia protopopului Vidican.
„Din punct de vedere moral, diaconul Creţa era îndreptăţit să ocupe acest post, pentru că de mic a participat la construcţia bisericii şi este un tânăr iubit de credincioşi. Repet, doar moral vorbind, pentru că oricine avea dreptul să participe la concurs”, susţine protopopul.

Dumitru Creţa ştie că anumiţi preoţi „îi poartă sâmbetele”

„Ştiu că sunt invidiat, dar în cazul meu lucrurile sunt puţin mai speciale: la aceasta biserică am pus primele cărămizi, alături de tatăl meu, am o relaţie aparte cu enoriaşii, care mă cunosc de atâta vreme, sunt licenţiat în teologie, am vechime deci nu se pune problema din punct de vedere profesional. Iar postul s-a ocupat în 10 zile, pentru că aşa a decis Patriarhului Daniel, în calitate de locţiitor de Mitropolit. M-am prezentat, am susţinut cele două probe scris şi oral şi am fost investit ca preot în 3 aprilie. Eu ştiu că sunt alţi colegi de breaslă care ar fi vrut să păstorească o parohie cum e asta cu biserică şi casă parohială, dar eu zic că Dumnezeu le-a rânduit aşa cum trebuie”, susţine Dumitru Creţa.

Tatăl s-a pensionat să facă loc fiului

Simion Creţa s-a pensionat în 1 martie, cu numai o zi înainte ca fiul să susţină examenul de preot, şi pe care îl lua cu brio a doua zi. Practic, acesta a predat ştafeta mai departe şi cele 2.000 de suflete vor fi păstorite de feciorul său, care timp de 15 ani a slujit alături de tatăl său, în calitate de diacon.
De altfel, ambii feciori ai fostului protopop Simion Creţa sunt preoţi.
Fratele lui Dumitru Creţa – Viorel Creţa – a fost numit preot-paroh în Subcetate, acolo unde s-a înfiinţat o parohie odată cu finalizarea cartierului de blocuri. Preotul paroh păstoreşte enoriaşii care locuiesc în blocurile ANL şi în împrejurimi. Deşi au existat acuze referitor la această numire, Dumitru Creţa îşi apără fratele şi susţine că numirea s-a făcut perfect legal, în conformitate cu regulamentul şi statutul Bisericii Ortodoxe Române, lucru ştiut de ceilalţi preoţi.

Precedent periculos pentru Biserica Ortodoxă

Probabil, în justificările sale, Mitropolitul Anania evita crearea unui precedent, prin care harul preoţiei să se moştenească de la tată la fiu, mai ales fără a fi vorba de vocaţie. Este cazul mai multor preoţi din Bistriţa care au băieţi ce studiază teologia şi care în perspectivă doresc să devină preoţi şi diaconi.
Chestiunea este delicată, deoarece în viitor, parohii întregi ar putea fi promise fiului moştenitor, creându-se astfel o castă a preoţilor. Probabil aceste chestiuni delicate de altfel au fost evitate de Mitropolitul Anania, în refuzurile repetate de a-l hirotoni pe diaconul Creţa. La mijloc ar fi credincioşii care s-ar putea ataşa de un diacon tânăr, pe care ei şi-l doresc să-i păstorească fără a pune în balanţă calităţile omului şi mai ales vocaţia sa.
În cazul de faţă, lucrurile sunt limpezi, deoarece Dumitru Creţa a susţinut examenul fără a avea concurent şi a fost admis cu rezultate excepţionale. În rândul credincioşilor, lucrurile puteau tergiversa dacă în locul său venea un alt preot, prin examen. În viitor, Biserica Ortodoxă Română trebuie să gestioneze astfel de situaţii care se preconizează şi la Bistriţa, prin retragerea la vatră a tatălui şi predarea parohiei către fiul debutant.

Cosmin Botezat

4 COMMENTS

  1. DA NE PLACE DE NOUL PREOT SI ERA GREU DE CREZUT AR FI PUTUT VENI ALTUL, NOI CRESTINII NU ERAM DE ACORD, OMUL ASTA CHIAR A INCARUNTIT LA TERMINAREA ACESTEI BISERICI, SA FACA SI ALTII LA FEL, MAI TACETI DIN GURA ODATA…

  2. voi de la gazeta ce vreti de fapt, omul aqsta e sfintit, am fost si eu la sfintire, a fost minunat, nu am mai vazut, succes parinte

  3. Creta e om bun, dar oare de ce Anania nu l-a facut popa, in atata vreme si dupa ce a murit, Creta a si fost sfintit?? Pt ca popia devine afacere de familie, de aia. Si biserica e a credinciosilor, nu a unui om, chiar daca a lucrat la ea, rasplata lui va fi in ceruri. Sa nu se astepte sa i se ridice statuie sau post garantat. Daca nu e un bun preot si nu are calitatile necesare, ce se intampla?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version