Ancheta privind loviturile în serie comise pe raza municipiului Bistriţa de către o grupare infracţională specializată prin folosirea metodei ”Accidentul”, se pare că a ajuns în impas. Investigatorii poliţiei se învârt în cerc fără nici un rezultat concret, deşi la Poliţia Bistriţa, la Biroul de Investigaţii Criminale, există persoane capabile să identifice grupul care a acţionat pe raza mun. Bistriţa. Cel puţin aceasta este concluzia care rezultă din faptul că de la comiterea înşelăciunilor în care au devenit victime mai mulţi bistriţeni, ancheta stă pe loc, iar cei de la poliţie tac, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Peste întreaga poveste s-a aşternut uitarea, nu a fost organizată o conferinţă de presă, un comunicat care să ofere opiniei publice detalii despre mersul şi stadiul anchetei.

 

Seria de lovituri în serie comise prin metoda ”accidentul” a generat la momentul comiterii lor o mare emoţie în rândul bistriţenilor şi cel puţin din acest punct de vedere poliţia era şi este datoare cu explicaţii. În disperare de cauză probabil că cineva s-a gândit şi a venit cu propunerea să se ceară ajutorul Celui de Sus, având în vedere impasul în care s-a ajuns. În acest sens preoţii din Protopopiatul ortodox Bistriţa, în cadrul întâlnirii lunare au fost rugaţi de poliţişti să vorbească în biserică în faţa credincioşilor în cadrul predicile rostite în fiecare duminică, despre ”metoda accidentul” care a făcut ravagii în Bistriţa. Sigur, Dumnezeu probabil are ceva mai bun de făcut decât să vină şi să rezolve cazul de la Bistriţa. Acest caz trebuie rezolvat de către poliţiştii bistriţeni.

”Instruirea” preoţilor la sediul Protopopiatului Ortodox Bistriţa sub conducerea protopopului Alexandru Vidican a avut loc cu ocazia şedinţei lunare a preoţilor din parohiile din această structură bisericească, iar cei de la poliţie sau gând să profite de acest lucru. Instructajul preoţilor şi invocarea ajutorului divin a revenit subcomisarului Mihaela Moldovan de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, şefa Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul acestei unităţi de poliţie, care le-a prezentat preoţilor ”metoda accidentul” şi i-a îndemnat pe aceştia să le cuprindă şi să le transmită credincioşilor în predicile pe care le rostesc duminica de duminică în faţa credincioşilor să fie mai vigilenţi, exemplificând cu procedeele practice a folosirii metodei ”accidentul” de către infractori, profitând de naivitatea, credulitatea şi buna credinţă a oamenilor.

Protopopul Alexandru Vidican, conform Radio Renaşterea, în calitate de şef al preoţilor din protopopiatul Bistriţa a ţinut să sublinieze şi să pună punctul pe i, la finalul întâlnirii concluzionând ca ”…foarte mulţi dintre credincioşii noştri sunt păcăliţi prin această metodă, profitându-se de naivitatea şi singurătatea celor bătrâni. Trebuie să fim şi noi alături de Poliţie, factori de apărare ai comunităţii, pe care s-o ferim de impostori”.

 

”Gazeta de Bistriţa” în mai multe materiale publicate pe această temă a tras un semnal de alarmă subliniind faptul că prin ”Metoda accidentul”, infractorii profitând de naivitatea şi credulitatea unor semeni, reuşesc să convingă la telefon diferite persoane să vireze bani în diferite conturi sau să-i ofere personal pe motiv că un membru al familiei a accidentat grav o persoană. Prin această metodă, extrem de simplă, dar în acelaşi timp extrem de ingenioasă hoţii reuşesc să sustragă sume mari de bani sau alte foloase materiale de la persoanele credule, dar şi îngrijorate. Algoritmul după care acţionează hoţii este surprinzător de simplu. Aceştia sau sună, sau dau un mesaj, şi se dau drept un membru al familiei, cerând urgent rudelor ajutor financiar, ca urmare a unui accident. Ceva de genul „..am ceva f.f.f important să îţi spun, sună-mă urgent!”. Conform celor de la poliţie numărul de la care ai fost sunat sau transmis SMS-ul rămâne pe ecran ca „apel nepreluat”. Înştiinţarea poate apărea chiar fără ca telefonul să fi sunat vreodată. Experţii în IT ai poliţiei sunt de părere că în cazul în care este vorba de un număr care începe cu +39…, 390…, +391…., +392…, +393… +394, este recomandat să fie şters imediat, blocând în acest fel din faşă intenţia infractorilor. În cazul în care suni la numărul indicat, eşti ”agăţat” la propriu de către infractori şi în procent de 99% vei deveni victima acestora.

Acţionând în această manieră, grupul organizat care a acţionat la Bistriţa, a reuşit să înşele mai multe persoane cu diferite sume de bani. În decurs de o lună, o lună şi ceva, Bistriţa a devenit centru naţional de comitere a unor astfel de infracţiuni. Statisticile poliţiei arată faptul că numărul deosebit de mare dar şi frecvenţa loviturilor comise într-o singură localitatea, respectiv Bistriţa, demonstrează că infractorii sunt extrem de bine pregătiţi, dispun de informaţii şi logistica necesară şi acţionează aproape fără nici o friică. De obicei acest gen de infracţiuni se făceau după principiul ”loveşte şi dispari”, dar la Bistriţa au dat lovitură după lovitură, în perioade scurte de timp. fără teama de a fi depistaţi.

Pentru a nu deveni victimă acestui gen de înşelăciune, denumită generic ”metoda accidentul”, subcomisarul Mihaela Moldovan a înmânat preoţilor participanţi la întâlnirea un set de recomandări prin care cetăţenii sunt puşi în gardă şi îi îndeamnă să fie prudenţi atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute şi îi sfătuiesc să ţină cont de următoarele sfaturi:

  • În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;
  • Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;
  • Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei!
  • În cazul în care vă confruntaţi  cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!”

 

La închiderea ediţiei din partea IPJ BN vine şi o veste bună. Se pare că Cel de Sus şi-a întors faţa spre poliţiştii bistriţeni, semn că a ascultat demersurile acestora. La data de 16 septembrie, un bărbat necunoscut a contactat pe telefonul fix o femeie în vârstă de 67 de ani din Bistriţa, care se afla la domiciliul său, căreia i s-a recomandat ca fiind medic la Spitalul Municipal Arad. Bărbatul i-a comunicat faptul că fiica sa are nevoie de o intervenţie chirurgicală, sens în care i-a solicitat acesteia 4.800 de euro, persoana vătămată declarând faptul că nu deţine decât 4.000 de euro. La scurt timp, la locuinţa femeii s-a prezentat un tânăr necunoscut care a intrat în posesia celor 4.000 de euro.

În aceeaşi zi, o bistriţeancă în vârstă de 88 de ani a fost contactată pe telefonul fix de către un bărbat necunoscut care s-a prezentat ca fiind medic. Acesta i-a relatat femeii faptul că nora sa are nevoie de o intervenţie chirurgicală, ca urmare a producerii unui accident de circulaţie, motiv pentru care i-a solicitat acesteia 4.000 de lei. Totodată, i-a comunicat bistriţencei faptul că la domiciliul său se va prezenta un tânăr pentru a prelua suma de bani cerută, lucru care s-a şi întâmplat, persoana necunoscută plecând cu suma de bani solicitată.

”În urma cercetărilor şi verificărilor efectuate ca urmare a sesizărilor primite, poliţiştii au identificat trei tineri, cu vârste cuprinse între 19 ani şi 28 de ani, toţi trei din judeţul Vaslui, bănuiţi de comiterea celor două înşelăciuni prin ”metoda accidentul”. Faţă de aceştia a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore şi urmează a fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa cu propunere de arestare preventivă. Prejudiciul cauzat, în valoare totală de 21.800 de lei, a fost recuperat în totalitate”.

Vom reveni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.