Dumitru Mureşan este la al treilea mandat de primar în fruntea comunităţii năsăudene. În interviul acordat în exclusivitate pentru Gazeta de Bistriţa, edilul din Oraşul Academicienilor vorbeşte despre realizările sale din cele trei mandate, despre neîmpliniri dar şi despre obiectivele pe care vrea să le transpună de acum încolo în realitate.

Gazeta de Bistriţa: Sunteţi spre finalul celui de-al treilea mandat în fruntea administraţiei năsăudene. Care dintre ele v-a adus, până la acest moment, cele mai mari satisfacţii?

Dumitru Mureşan: Depinde cum priveşti. Toate au finalitatea lor şi realizările lor, fiecare cu specificul lui. În primul mandat, cea mai mare realizare a fost introducerea gazului în Năsăud şi în casele oamenilor. În 2003 au început să ardă primele focuri, la persoanele fizice – părintele Tomi Dumitru, iar la persoanele juridice – Intex-ul. În mandatul numărul doi, au fost altele: podurile de pe Valea Caselor, au fost locuinţele ANL şi locuinţele sociale, apoi realizarea unor lucrări de infrastructură în domeniul drumurilor prin credit bancar, lucrări de aproape un milion de euro. Cu creditul respectiv, un număr de 14 străzi, alei, trotuare, etc., au fost puse la punct. Al treilea mandat, este, din păcate, cu mai puţine realizări de mare anvergură, fiindcă a dat peste noi criza economică deşi speranţele au fost foarte mari având toate structurile de conducere din partea partidului de guvernământ şi primar de aceeaşi culoare. Dar criza economică ne-a afectat. Realizările cele mai mari din acest al treilea mandat sunt spaţiile verzi pe care le-am început în acest an, realizarea alimentării cu apă a cartierului Liviu Rebreanu şi a unei părţi rămase din cartierul Luşca, de asemenea străzile Bistriţei şi Poderei, al doilea bloc ANL, iar în această toamnă va fi al treilea şi, sperăm noi, în ultima parte, luni la Bucureşti a fost o licitaţie mare, în care Năsăudul a avut obiective de 3.888.000 euro, fără TVA, respectiv reabilitarea a 15 străzi din oraş, reabilitare cu asfaltare cu tot, asfaltarea cartierului Liviu Rebreanu şi podul peste râul Someşul Mare care permite accesul în cartierul Luşca. Tot în legătură cu acest cartier Luşca, în al doilea mandat am început asfaltarea străzilor de aici, lucrări care vor fi finalizate în acest al treilea mandat, mai precis anul viitor. În momentul de faţă sunt finalizate peste 70% din lucrări. Din aceste trei mandate mai putem aminti cele două săli de sport, cea de la Liceul Silvic – sală de tip B cu 50 de locuri, şi ce a Liceului Economic, sală de tip A cu 150 de locuri, ele fiind două obiective foarte importante pentru oraşul Năsăud. Ar mai fi extinderi de alimentare cu apă şi realizarea canalizării – de exemplu pe străzile Crişan, Valea Caselor – partea dreaptă, pe Emil Rebreanu, canalizare pluvială în Liviu Rebreanu, de-a lungul DN 17C pe o lungime de aproximativ 1843 metri, lucrări de canalizare şi apă care se execută acum pe strada George Coşbuc, între tronsoanele de la strada Horea şi până la Valea Podului.

Gazeta de Bistriţa: Din ceea ce aţi amintit până acum, au fost şi lucrări de investiţii din fonduri europene?

Dumitru Mureşan: Am avut pe fonduri PHARE, în primul mandat, schimbarea a circa trei kilometri reţea de apă, deci inelul central al oraşului Năsăud, proiect realizat cu cofinanţare din partea bugetului local. Am avut şi alte câteva proiecte pe fonduri europene, dar de anvergură mai mică, vizavi de acţiuni pentru tineret, schimburi culturale, înfrăţiri, una dintre marile realizări ale acestui mandat – faptul că de atâţia ani de zile Năsăudul nu a fost înfrăţit, în ultimii trei ani am reuşit înfrăţirea consecutivă cu trei oraşe. În rest, din păcate, oraşe de factura Năsăudului, oraş de grad ultim dacă pot spune aşa, de gradul trei, aproape de comune, au fost „între scaune”, neavând acces la fondurile europene. Noi ne-a axat mai mult pe programe guvernamentale cu finanţare europeană, cum ar fi de exemplu pe proiectul MDRT cu străzile, cu reabilitarea a zece mii de kilometri de drumuri de interes local şi judeţean, un program finanţat prin MDRT şi surse europene. Dacă eram în zona rurală cred că am fi câştigat mai mult.

Gazeta de Bistriţa: Apropo de acest program, am înţeles că a avut loc deja licitaţia. Când vor fi demarate lucrările?

Dumitru Mureşan: Nu ştiu încă rezultatul. A fost reluată licitaţia pentru că la prima strigare, în iulie la primul termen, nu a fost depusă niciun fel de ofertă. Din păcate am pierdut două luni şi jumătate. În această toamnă licitaţia a avut loc la pachet pe proiectare şi execuţie, tot în această sperăm să fie gata proiectarea şi dacă vremea ne va permite putem începe lucrări de amenajare în vederea asfaltării, fiindcă spre deosebire de alte localităţi noi avem proiecte tehnice, inclusiv limitări topo la toate obiectivele cuprinse în program, cu excepţia podului unisens de acces în cartierul Luşca, unde avem doar studiu de fezabilitate. Există, însă şi riscul ca proiectantul care a licitat odată cu constructorul să nu accepte să ia în discuţie proiectele noastre, şi atunci am fi în faţa unei situaţii mai de lungă durată, să facă toate proiectele, să facă din nou limitări topo proprii, etc., asta însemnă luni de zile de muncă. Eu sper să găsim înţelegere, fiindcă, repet, avem toată documentaţia necesară. Termenul de execuţie ar fi între 12 şi 18 luni la toate lucrările de aici. În Năsăud nu avem lucrări de mare complexitate, dar nu sunt nici simple, de drumuri comunale, avem şi câteva lucrări de artă, însă se pot încadra în termen, undeva între opt luni şi maxim 16 luni. În primăvara lui 2013 ar trebui să fie gata toate lucrările.

Gazeta de Bistriţa: Ce se întâmplă cu porţiune din DN17 care traversează oraşul?

Dumitru Mureşan: Rămâne în continuare aşa cum este, cel puţin încă o perioadă. A făcut parte dintr-o Hotărâre de guvern, în octombrie anul trecut trebuia să se termine documentaţia pentru studiu de fezabilitate şi să fie scoasă la licitaţie proiectarea. A trecut octombrie 2010, suntem în octombrie 2011, nu este gata nici acum studiu de fezabilitate. Dacă ar fi fost gata, procedural el ar fi fost însuşit de către organele competente, după care urma scoaterea la licitaţie a proiectului tehnic şi ulterior a execuţiei. Din păcate, am înţeles că programul ministerului de resort, Ministerul Transporturilor, nu a avut cuprins în etapa 2010 – 2011 acest drum cu toate insistenţele noastre ale celor care locuim de-a lungul DN 17C şi DN 17D. Din informaţiile pe care le am din ultimele zile nu va fi licitaţia pentru proiectare anul acesta. Să sperăm că va fi anul viitor.

Gazeta de Bistriţa: Deci chiar dacă veţi reuşi să terminaţi în timp util celelalte drumuri din oraş, această porţiune de drum naţional va rămâne aşa…

Dumitru Mureşan: Exact. Noi vom face, în cel mai rău caz, un credit bancar în primăvara anului viitor pentru trotuarele de pe câteva străzi. Am sperat să beneficiem noi de ceea ce a beneficiat oraşul Beclean la un moment dat, de reabilitare şi transformare în drum rapid a drumului care leagă Cluj-Napoca de Vatra Dornei şi mai departe, când inclusiv traficul când s-a lucrat la acel drum a fost deviat prin Năsăud şi din această cauză s-a deteriorat şi mai rău decât era. Am fi dorit să beneficiem de un program similar, dar se pare că nu voi avea acest noroc. Noi am rămas pe dinafară deşi suntem la o intersecţie care leagă mai multe zone istorice.

Gazeta de Bistriţa: Am vorbit de realizări până acum, totuşi ce obiective v-aţi fi dorit să atingeţi în aceste trei mandat, dar nu aţi reuşit?

Dumitru Mureşan: Ar fi în zona de blocuri unde trebuia să demolăm garajele din lemn. Apoi să rezolv problem câinilor vagabonzi nu am reuşit, fiindcă nu pot eu aduna câţi câini se aduc în Năsăud, nu ştiu de unde, dar nimeni nu vede numerele de maşini. Unii spun că numerele sunt acoperite, sunt tot felul de busuri, cert este că se aduc aici câni şi e o problemă majoră în tot oraşul, dar mai ales în cartierul de blocuri. De asemenea nu am reuşit să face drumurile aşa cum ar fi trebuit decât în mai mică proporţie, apoi nu am reuşit să face câte locuinţe ar fi nevoie. Nu am reuşit să modernizăm zona Cascadei, care e şi o dorinţă a tineretului din oraş, dar e drept nu am considerat-o nici ca fiind o prioritate, mai ales că acolo mai sunt şi unele complicaţii cu Uniunea comunelor grănicereşti. Sper, odată cu retrocedarea insulei de la Electrica, cum îi spunem noi, acolo sau pe partea dreaptă a râului să se realizeze o investiţie, o microhidrocentrală electrică şi sper ca investitorul să fie cât mai potent fiindcă îi voi impune nişte condiţii, inclusiv amenajarea pragului de fund, întreţinerea lui şi o îmbunătăţire a ambientului în zona respectivă. Mai sunt neîmpliniri… de trei ani stau cu primăria aşa cum o vedeţi şi o vede toată lumea. Dacă aş fi avut un teren liber de sarcini pe care să îl pot viabiliza şi să pot face o construcţie nouă, cred că în anii de când sunt primar o făceam fără ajutorul nimănui, în fiecare zi făcând ceva. Aveam unde sta, adică aici în această clădire de acum, şi puteam face un obiectiv nou şi era gata. Aşa ne-am mutat de trei ani în două clădiri vecine, cu bibliotecă cu tot, cu biroul de impozite şi taxe care era aici la parter şi era facil mai ales pentru persoanele cu handicap, iar acum în acea clădire sunt la etajul doi. Nu e normal şi plătim circa 2.600 de lei lunar pentru unul din spaţii închiriat de la ConsumCoop şi 500 de lei pentru cel închiriat de la Tribunalul Judeţean. Apoi ar mai fi reabilitarea, dotarea şi modernizarea Casei de Cultură, pentru care am trimis deja documentele, pe fonduri guvernamentale prin CNI. De asemenea, sper ca anul viitor să promovez un bloc de locuinţe sociale cu 16 unităţi locative pe strada Bistriţei, pe care îl avem din 2009 aprobat pe o listă dar fără finanţare. Sper să putem reabilita şi Căminul cultural din Liviu Rebreanu, apoi să prindem bani pentru reabilitarea Şcolii Generale „Mihai Eminescu”, care suferă din punctul acesta de vedere şi care arde gaz, ca să zic aşa de pomană, fiindcă sunt săli de clasă cu ferestrele foarte vechi iar căldura se pierde din această cauză, plus că ar trebui şi izolată clădirea în exterior. Sunt multe pe care mi le-am propus şi le am în minte şi în program dar nu am reuşit.

Gazeta de Bistriţa: Care este starea economică a oraşului Năsăud?

Dumitru Mureşan: Spre fericirea mea, în ultimii ani numărul locurilor de muncă a fost în creştere. De exemplu la Intex, numărul angajaţilor este acum de 277, au comenzi pentru acest an la capacitate maximă, dar şi pentru primul semestru al anului viitor în proporţie de peste 80%. Tot aici, o parte din activele care erau disponibile – ţesătoria, finisajul, partea de confecţii – au fost dezafectate iar spaţiile au fost vândute şi de exemplu firma Stewo îşi mută aici o parte din active şi va fi independentă fără să mai stea în chirie la Stellwag. Stewo va ajungea şi ea la circa 170 de angajaţi. De asemenea, Stelwag, de atâţia ani de zile merge foarte bine în ceea ce priveşte angajaţii. Au avut o sincopă anul trecut spre final dar şi-au revenit şi merge la capacitate. Apoi Somplast, deşi nu are comenzi de lungă durată acum, este în plin proces de redotare, fapt care le va creşte competitivitatea şi productivitatea; şi aici sunt aproape 200 de angajaţi. Mai sunt şi alte firme care merg foarte bine în oraşul Năsăud, cum ar fi Veloplastic, Plastsistem, General Prodcom, sau fabrici de mobilier care merg bine, Peromex, firme care au zeci de angajaţi. Eu sunt mulţumit din punctul acesta de vedere, mai ales că nu s-au închis firme în oraş. Şi mă refer la firmele care fac producţie şi care aduc venit la bugetul local.

Gazeta de Bistriţa: Cum staţi la capitolul asistenţă socială, fiindcă multe din administraţiile locale au avut oarecare probleme în ultimul timp?

Dumitru Mureşan: Nu avem restanţe în afară de cea de acum, este de fapt o sincopă dat fiind faptul că planificarea pe trimestrul trei a fost mai mică decât necesarul. Noi estimăm în fiecare an un anumit număr de persoane cu însoţitor şi invariabil am greşit prognosticul fiindcă invariabil am fost depăşiţi de situaţie. Am ajuns în ultimii ani de la circa 45 persoane cu handicap, la peste 85, ceea ce e foarte mult. Am făcut o întâlnire în februarie cu cei care aveau contracte cu noi şi am făcut apel să accepte să treacă pe îndemnizaţie şi inclusiv pe şomaj în perioada respectivă, deoarece noi am primit trei miliarde şi jumătate de lei vechi din TVA pentru plata acestor persoane şi pentru total asistenţă socială, şi diferenţa de patru miliarde am pus de la noi. Din fericire, oamenii au marşat pozitiv. Din cele 85 de dosare pe care le avem acum în plată, din care 28 sunt pentru însoţitori şi restul cu îndemnizaţie. Până la sfârşitul anului aş mai avea nevoie de 300 de milioane de lei vechi, i-a cerut prin intermediul Instituţiei Prefectului mai departe la Bucureşti, săptămâna trecută am făcut aceeaşi adresă către Direcţia Judeţeană de Finanţe, fiindcă nu mai este de unde de la bugetul local. Spre deosebire de alte primării, noi am pus 55% din venituri pentru plata acestor dosare.

Gazeta de Bistriţa: Se pune un mare accent pe dezvoltarea turismului, în ultima perioadă. Cum puteţi atrage turiştii spre Năsăud?

Dumitru Mureşan. Aici avem puţin de lucru, în sensul că nu prea avem unităţi de cazare suficiente. După cum ştiţi, hotelul Sălăuţa se află în aceeaşi stare de foarte mulţi ani şi aici trebuie făcut ceva, pentru că este cel mai mare hotel din oraş. Ar mai fi apoi „La Han” şi „Moravia”, unde însă numărul locurilor de cazare este foarte mic, undeva în jurul a 40 împreună. Obiective sunt suficiente de văzut, avem Casa Memorială Liviu Rebreanu, Muzeul Grăniceresc, apoi în apropiere Casa Memorială „George Coşbuc”. De asemenea nu trebuie uitat faptul că pe aici se face legătura spre Maramureşul istoric, de asemenea spre Parcul naţional Munţii Rodnei, şi mai aproape de noi, la Rebrişoara este Peştera Tăuşoare, care va fi deschisă circuitului turistic. Trebuie doar să rezolvăm problema cazării turiştilor care vor veni în zonă.

Gazeta de Bistriţa: Să trecem puţin la politică: Ce părere aveţi dumneavoastră personal vizavi de comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, vi se pare o idee bună?

Dumitru Mureşan: Da, din mai multe puncte de vedere, şi o să încep cu ceea ce o parte a presei a spus că este o conjunctură faptul că se fac economii la buget. Eu văd altfel situaţia, urmare a tuturor necazurilor din ultima vreme, cu tăieri de salarii, de pensii, etc. Dacă nu se cumulează cele două alegeri, prezenţa cred că ar fi 10%. La alegerile locale pentru primari, consilieri, etc., lumea de regulă merge la vot fiind direct interesată, deci comasându-se alegerile lumea va vota acum pe toate buletinele. Apoi se câştigă bani, se câştigă timp, se evită nervi, se evită ca oamenii să facă mai multe drumuri la urne. Oamenii s-au săturat să meargă la vot, am avut în ultimii ani atâtea ture de alegeri, inclusiv europarlamentarele de două ori, am avut localele, parlamentarele, prezidenţialele, am avut de toate mamele. Aproape trei ani din patru am fost tot într-un ciclu electoral, ceea ce este foarte mult şi stresant pentru oameni. Eu o văd o măsură bună. Pe de altă parte, fiind şi un membru al unui partid aflat la guvernare, cred că pot să folosesc imaginea mea în folosul partidului, fiindcă vom avea candidat la parlamentare şi eu vreau neapărat să-l ajut în continuare pe domnul deputat Oltean să iasă în continuare deputat în acest colegiu, fiindcă fără domnia sa, chiar dacă nu s-au făcut extraordinar de multe lucruri, nu puteam face nici atât. Este prietenul meu şi al năsăudenilor şi ne-a ajutat întotdeauna foarte mult.

Gazeta de Bistriţa: Dumneavoastră veţi mai candida pentru un nou mandat?

Dumitru Mureşan: Dacă voi reuşi să fac proiectul acesta cu străzile, dacă voi reuşi un alt proiect de care am uitat să vă spun, aştept să îl publice acum pe SEAP, o licitaţie cu privire la extinderea canalizării pe Şesul Rebrişorii până la limita cu comuna Rebrişoara pe o parte şi alta a drumului naţional, dacă voi reuşi să termin reabilitarea primăriei, sau cel puţin să continui lucrările aici, dacă voi reuşi să fac Casa de Cultură, măcar două din aceste patru proiecte, mai candidez. Dacă nu, nu candidez, nu că nu aş mai avea şanse. Cred că totuşi cu modificarea legii cu primari din primul tur, nu cred că nu scot cu un vot în plus faţă de contracandidat, indiferent cine ar fi el, dar nu mi-e tot una cum câştig. Sunt un om cu obraz şi cu bun simţ, un om care am fost înţeles de oameni şi sprijinit de ei, au înţeles când nu am avut bani să facem ceva dar au văzut că m-am străduit. Am mulţi prieteni în oraşul ăsta. Dar dacă nu reuşesc să fac acel proiect pentru care am cheltuit timp, suflet, nervi, bani, cu străzile care este cel mai important, anul viitor nu voi mai candida. Îmi voi cere scuze năsăudenilor, dar nici nu voi mai ieşi în campania electorală să susţin pe nimeni. Declar asta public şi vă rog să consemnaţi. Mă voi închide în mine, gândindu-mă ce puteam face şi ce nu am făcut.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

  1. ,,Mă voi închide în mine, gândindu-mă ce puteam face şi ce nu am făcut.,, nu e discursul unui lider sa stiti domnule primar. E discursul unui om care nu are siguranta actiunilor sale indiferent de sincopele llegislative.Din punctul de vedere al multor nasaudeni ,,v-ati inchis deja in d-voastra,, gandindu-va la cate nu ati facut. Nu va contesta nimeni calitatea de om, insa Nasaudul are nevoie de lider si de un gospodar bun, iar daca sunteti sincer cu d-voastra asta nu ati prea fost. Cred ca ar fi un lucru intelept sa lasati pe alti la administrarea Nasaudului,care poate o vor face mult mai bine ca d-voastra.Si nu uitati ,,drumul spre iad e pavat cu intentii bune,, Dar de la intentie pana la rezultat se pare ca pentru d-voastra e cale lunga. Daca va uitati la multe alte primarii veti constata ca localitatile respective s-au dezvoltat vizibil. Nasaudul e un oras care stagneaza. Coincidenta face ca stagnarea s-a propagat pe intregul d-voastra mandat. Asa ca FITI INTELEPT !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.