Democrat-liberalii bistriteni au boicotat de doua ori saptamâna trecuta constituirea noului consiliu judetean. Astfel, ei dovedesc ca si în acest mandat interesul partidului este mai presus decât al cel al celor care i-au ales.
Cei 13 consilieri judeteni Partidului Democrat -Liberal nu s-au prezentat, nici la a doua convocare facuta de presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, democrat-liberalul Liviu Rusu. În sala mare a Prefecurii au fost prezenti doar 17 din cei 30 de consilieri convocati, astfel încât, din lipsa de cvorum, sedinta a fost reprogramata la sfârsitul saptamânii trecute. Presedintele CJ Liviu Rusu stia de intentia colegilor sai de a boicota sedinta, dar a preferat sa nu faca alte comentarii înainte de sedinte pe aceasta tema.
Rusu a recunoscut ulterior ca PD-L negociaza, atât cu PSD cât si cu PNL pentru contituirea unei majoritati în Consiliul Judetean. PDL mai are nevoie de doar doua voturi pentru a putea impune cei doi vicepresedinti doriti de portocalii. Pentru ca jocurile politice înca nu au dat roade, au preferat sa boicoteze sedinta pentru a doua oara.
În 2004 au procedat la fel. Atunci au negoiciat pâna în ultima clipa impunerea presedintelui CJ, însa PSD a reusit, la diferenta de un vot sa îl aleaga pe Gheorghe Marinescu si astfel sa îi prelungeasca domnia. Încrezatori în fortele proprii, democratii si liberalii s-au prezentat atunci convinsi ca sefia CJ le va reveni. Însa PSD a facut alianta cu PRM si PC si au reusit în acest mod sa impuna presedintele CJ, iar cele doua posturi de vicepresedinti au fost oferite celor doi aliati de ultima ora.
Pentru ca ca nu au reusit ce si-au propus, suparati consilierii PD si PNL, pe atunci parteneri de coalitie – Alianta D.A., dupa doi ani de scandaluri si sicanari au decis sa demisioneze, sperând ca în acest mod vor declansa alegeri anticipate la nivel de judet. Dupa ani de procese, instanta a decis ca Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud poate functiona si în minoritate, cu doar cei 17 consilieri ramasi în functie. A fost mare suparare din cauza esuarii lamentabile a acestor încercari de a pune mâna pe putere. Acum, democrat-liberalii încearca si în acest an sa forteze mâna colegilor din CJ, uitând de interesul celor care i-au trimis acolo pentru a gestiona judetul, nu pentru a se certa. Culmea este ca tocmai acest interes spun ca îl sustin, dar lupta cea mare se duce de fapt pentru a-l îndeparta pe vesnicul rival, de data aceasta din scaunul de vicepresedinte al CJ pe Gheorghe Marinescu, favoritul PSD pentru acest post, alaturi de liberalul Mihai Bumbu, pentru cel de-al doilea post. De altfel, Liviu Rusu a declarat ca “a primit foarte multe telefoane” din partea alegatorilor care i-ai cerut ca Gheorghe Marinescu sa nu acceada în postul de vice al CJ.
Protocol de colaborare
Înainte de al doilea tur de scrutin PSD si PNL au semnat un protocol de colaborare si sutinere. Ei au reusit sa creeze majoritatea în Consiliul Local Bistrita, unde au impus viceprimarii si vor sa realizeze acest lucru si în cadrul Consiliului Judetean. Lucru, deloc pe placul democrat-liberalilor care încearca cu orice mijloace fie sa realizeze o alianta, fie sa convinga doi consilieri care sa tradeze si sa îsi dea votul pentru PD-L.
Prezenti la cele doua sedinte de constituire a CJ, liderii judeteni ai PNL si PSD, deputatii Ioan Turc si Emil Radu Moldovan, au anuntat ca nu vor reveni asupra deciziei luate.
La cea de a treia sedinta de constituire a CJ, pentru a nu rata functiile obtinute dupa atâtea eforturi, consilierii PDL au fost obligati sa se prezinte. Acest lucru a fost confirmat de altfel si de presedintele Rusu, imediat dupa cea de a doua tentativa de constituire a consiliului, care a declarat ca indiferent de rezultatele negocierilor dintre partide pentru obtinerea majoritatii, alesii judeteni ai PDL se vor prezenta la constituire. Altfel acestia ar fi riscat sa piarda mandatele, iar daca si supleantii ar face acelasi lucru, prefectul judetului ar fi obligat sa declare alegeri partiale, pentru locurile declarate vacante.
Aurelia Moldovan