Compania minieră Roşia Montană Gold Corporation(RMGC) a primit penultimul aviz înainte începerii construcţii minei de la Roşia Montană, iar oficialii societăţii au anunţat că vor investi o cantitate dublă în patrimoniul din comuna minieră, respectiv 70 de milioane de euro. Reacţiile au fost de solidaritate asupra investiţei de la Roşia Montană, iar Gazeta de Cluj vă prezintă o parte din reacţii

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba a emis săptămâna trecută certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivul Cârnic, după aprobarea raportului de cercetare arheologică preventivă "Masivul Cârnic, Roşia Montană, România – proiectul minier Roşia Montană".
Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCJPN) Alba a emis acest certificat pe baza hotărârii din 12 iulie a Comisiei Naţionale de Arheologie privind aprobarea raportului de cercetare arheologică preventivă "Masivul Cârnic, Roşia Montană, România – proiectul minier Roşia Montană", potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii.
"Acesta este primul pas necesar în procesul de a asigura salvarea, conservarea şi valorificarea moştenirii arheologice şi arhitectonice de la Roşia Montană", se spune în comunicatul citat, precizându-se că ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, a iniţiat un plan de acţiune care să asigure conservarea celor mai importante situri arheologice şi monumente arhitectonice.
Planul are ca obiectiv salvarea şi punerea în valoare a 80% dintre valorile arheologice şi arhitectonice din regiune, printre ele numărându-se: galeriile miniere cu semnificaţie istorică deosebită aflate în zona Piatra Corbului, galeriile din zona Cătălina-Monuleşti, care vor fi cercetate, restaurate şi deschise publicului, incinta funerară romană de la Tău Găuri, sistemul hidraulic roman din sectorul minier Păru-Carpeni, inclusiv galerii romane, medievale şi moderne, 41 de clădiri monument istoric din zona protejată, centrul istoric al localităţii revitalizat, peste 100 de kilometri de galerii de mină care vor fi cercetate de arheologi pentru alte descoperiri.
Acest plan va fi realizat prin alocarea de către compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a 70 de milioane de dolari, care vor fi cheltuiţi la Roşia Montană pentru lucrările de conservare şi punere în valoare a patrimoniului arheologic şi arhitectonic. De asemenea, planul cuprinde înfiinţarea unei comisii speciale – din care vor face parte experţi independenţi – care va monitoriza şi va avea puterea de a opri în orice moment exploatarea, în situaţia în care se vor face descoperiri importante, se mai spune în comunicatul Ministerului Culturii.
Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.
Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.

Grupul Independent de Monitorizare a Patrimoniului Cultural de la Roşia Montană:
Protejarea patrimoniului din zonă şi punerea sa în valoare sunt posibile doar în contextul dezvoltării economice a zonei, prin proiectul minier

Concluziile GIMPRCRM

După 6 luni de cercetări şi consultări cu experţi din domeniu, Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPCRM) a transmis companiei Rosia Montană Gold Corporation concluziile şi recomandările sale. Un raport complet este aşteptat din partea GIMPCRM în următoarea perioadă.
Opinia experţilor în patrimoniu confirmă faptul că peisajul cultural din Roşia Montană este în cea mai mare măsură rezultatul ocupaţiei de bază a locuitorilor acesteia, mineritul. Proiectul minier continuă tradiţia locală, completând succesiunea normală a fazelor tehnologice specifice evoluţiei mineritului şi contribuind la evitarea depopulării severe, prin perspectiva de dezvoltare pe care o oferă zonei.
GIMPCRM are şi un set de 17 recomandări specifice, majoritatea adresate RMGC, unele adresate autorităţilor competente, pentru a se asigura că măsurile de protecţie şi punere în valoare a patrimoniului au maximum de efecte benefice.

Proiectul minier Roşia Montană reprezintă singura soluţie concretă de reabilitare şi restaurare a patrimoniului zonei Roşia Montană, prin intermediul investiţiilor financiare propuse de către compania Roşia Montană Gold Corporation. Aceasta este concluzia principală la care a ajuns Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPCRM).
Totodată, Grupul de experţi consideră că planurile alternative de dezvoltare a Roşiei Montane, care pornesc de la premisa conservării in situ, iar apoi a punerii în circuit a tuturor vestigiilor de patrimoniu conţin, în marea lor majoritate, doar declaraţii generoase, fără a avea însă un fundament realist de implementare.
Timp de 6 luni, experţii Grupului au organizat o serie de întâlniri de lucru dedicate patrimoniului arheologic şi istoric, patrimoniului arhitectural, precum şi subiectelor legate de comunitatea locală, patrimoniul etnografic şi amenajarea muzeistică. În urma acestor dezbateri, GIMPCRM a transmis companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) o serie de concluzii şi recomandări referitoare la proiectul minier şi impactul său asupra patrimoniului din zonă.  
“Am aşteptat cu foarte mult interes concluziile experţilor Grupului, cărora le mulţumim pentru iniţiativa de a se implica în problema patrimoniului de la Roşia Montană, un subiect cu foarte multă încărcătură emoţională. Opiniile lor confirmă faptul că acest proiect a fost gândit cu responsabilitate şi că propune soluţii corecte pentru reabilitarea patrimoniului. Vom analiza cu atenţie recomandările primite, aşa cum am făcut ori de câte ori experţi din diferite domenii preocupaţi de proiectul minier Roşia Montană ne-au adresat recomandările lor, şi vom lua măsurile necesare, acolo unde se impun”, a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC.
“Cazul Roşia Montană trebuie tratat cu foarte multă responsabilitate, dar fără prejudecăţi şi fără subiectivism exagerat. Până acum, prin argumente emoţionale şi punerea în circulaţie a unor informaţii false, s-a încercat acreditarea ideii că principalul pericol la adresa patrimoniului vine din partea proiectului minier, ignorându-se atât preocupările RMGC de a investi masiv în salvarea şi restaurarea acestuia, cât şi starea avansată de degradare în care se găsea deja acesta la momentul în care RMGC şi-a anunţat intenţia de a desfăşura activităţi în zonă. Pe lângă acestea, din partea organizaţiilor şi persoanelor care s-au pronunţat pentru interzicerea activităţilor industriale nu a venit nicio propunere constructivă reală de dezvoltare alternativă sau o iniţiativă de compromis rezonabil. Am analizat cu mare atenţie întreg proiectul minier, am schimbat opinii cu o serie de experţi şi ceea ce avem de făcut nu este să alegem între punerea în valoare a patrimoniului cultural şi dezvoltarea industrială, ci să găsim cea mai bună metodă prin care dezvoltarea industrială poate asigura protejarea patrimoniului. Proiectul minier propune o soluţie foarte viabilă, care sigur că trebuie atent monitorizată, dar important este că permite salvarea unei moşteniri culturale foarte importante pentru Apuseni şi pentru România”, a declarat academicianul Răzvan Theodorescu, membru al Grupului pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural de la Roşia Montană.

BOX  Scrisoarea ONG Pro Roşia Montană

Stimate Domnule Ministru,

Comunitatea din Roşia Montană salută decizia Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, de a cere RMGC să aloce 70 de milioane de dolari pentru lucrările de conservare şi punere în valoare a patrimoniului cultural. Considerăm că este o decizie corectă, care respectă atât patrimoniul, cât şi comunitatea din Roşia Montană.

Considerăm că decizia de a  acorda certificatul de descărcare arheologică pentru o parte a masivului Cârnic, cu condiția dublării bugetului alocat pentru patrimoniul cultural, arată că domnului Ministru Kelemen Hunor îi pasă de patrimoniul de la Roşia Montană şi este convins, ca şi noi, localnicii, că pentru a fi conservat şi pus în valoare, patrimoniul din Roşia Montană are nevoie de finanţări substanţiale. Acestea nu au putut fi puse la dispoziţie până acum prin bugetul de stat – şi este cu atât mai puţin probabil ca aceste fonduri să fie alocate în prezent, când bugetul statului se confruntă cu dificultăţi fără precedent.

Credem, la fel ca si domnul Ministru, că decizia de a acorda acest certificat este primul pas necesar în procesul de a asigura salvarea, conservarea şi valorificarea moştenirii arheologice de la Roşia Montană.

Doar împreună cu un minerit modern, care va aduce fonduri în zonă, putem avea cu adevărat o dezvoltare durabilă, iar patrimoniul de la Roşia Montană are nevoie de resursele financiare generate de minerit pentru a fi conservat şi pus în valoare şi pentru asta vă mulţumim, domnule ministru!

ONG Pro Roşia Montană

BOX 2: Scrisoarea ONG Pro Dreptatea

Scrisoare deschisă către Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Kelemen Hunor
 
Roşia Montană, 15 iulie 2011
Stimate Domnule Ministru,
Am aflat cu mândrie că patrimoniul cultural de la Roșia Montană are acum la dispoziție o sumă uriașă, 70 de milioane de dolari! În acest fel, suntem convinși că localitatea noastră va ajunge, în următorii ani, să rivalizeze cu succes cu orice alt sit important din Europa, ca nivel de punere în valoare.
Este nevoie de mulţi bani pentru ca patrimoniul şi valorile culturale ale Roşiei Montane să fie puse în valoare. Noi, oamenii de aici, avem convingerea că numai mineritul poate asigura bunăstarea acestei zone şi fondurile necesare restaurării patrimoniului. RMGC a cercetat deja patrimoniul, prin programul Alburnus Maior, și a restaurat deja prima casă din centrul istoric al Roșiei Montane. O dată cu dublarea bugetului de patrimoniu, avem convingerea ca toate planurile de revitalizare și restaurare se vor realiza.
Aşa cum au demonstrat ultimii ani, singura şansă reală pentru patrimoniul Roşiei Montane este un parteneriat public-privat, sub coordonarea autorităţilor locale şi a specialiştilor şi ne bucuram că s-a făcut un pas important în această direcţie prin decizia Ministerului Culturii.
Vrem patrimoniu şi turism, dar împreună cu dezvoltarea industrială la Roşia Montană. Suntem convinşi că la încheierea proiectului minier va exista aici un sat nou, centrul vechi al comunei Roşia Montană restaurat, muzeu, hoteluri, restaurante şi infrastructură modernizată, vestigii redate circuitului turistic și o comunitate prosperă.
Vă dorim succes în finalizarea planurilor Dvs.!
 
ONG Pro Dreptatea

BOX  3 Scrisoarea primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui

Stimate Domnule Ministru Kelemen Hunor,

Timp de mai mulţi ani, voinţa cetăţenilor din comuna Roşia Montană a fost pusă sub semnul îndoielii atunci când aceştia nu făceau decât să-şi ceară dreptul la o viaţă decentă. Datorită gestului dumneavoastră recent, comuna Roşia Montană va deveni în scurt timp dintr-o zonă defavorizată una dintre localităţile cu adevărat privilegiate ale României.
Ţin să vă reasigur că, într-o majoritate covârşitoare, noi roşienii credem şi susţinem investiţia în minerit a companiei Roşia Montană Gold Corporation. Doar aşa vom avea o infrastructură modernă, locuri de muncă, ape mai curate, un mediu reabilitat şi o localitate în care turiştii să vină cu drag.
Prin decizia pe care aţi luat-o de a acorda certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic şi de a-i convinge pe investitori să aloce 70 de milioane de dolari doar pentru prezervarea şi punerea în valoare a patrimoniului, comuna noastră se va putea măsura din acest punct de vedere cu orice altă localitate din ţară, fie ea comună sau oraş.
[…]
Vă mulţumesc în numele comunităţii pe care o reprezint pentru înţelepciunea de care aţi dat dovadă, de a ţine cont de voinţa majorităţii şi de decizia specialiştilor în acest domeniu, că aţi ales cel mai bun viitor pentru zona noastră. Sperăm că şi ceilalţi guvernanţi vor urma exemplul dumneavoastră şi vor lua cât de curând decizia de a da toate avizele necesare demarării investiţiei în minerit de la Roşia Montană.

Cu deosebit respect şi recunoştinţă,
Eugen Furdui
Primarul comunei Roşia Montană

CIFRĂ: 70 de milioane de euro este suma pe care RMGC o va investi pentru restaurarea patrimoniului de la Roşia Montană, dublu faţă de cât au anunţat iniţial

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.