Drogurile constituie un subiect care arde la degete societatea contemporană, fiind în acelaşi timp o sursă de finanţare a terorismului. La ora actuală a devenit o adevărată problemă globală. Traficul de droguri sau consumul acestora sunt fenomene sancţionate de majoritatea legislaţiilor naţionale, însă în ciuda acestui fapt nu încetează a lua o amploare fără precedent.
Consumul şi traficul, incriminate de lege
Consumul de droguri devine pe zi ce trece o problemă cu adevărat îngrijorătoare, a cărei seriozitate devine cu fiecare zi mai vizibilă. Consumul de diferite substanţe stupefiante, problemele generate de consumul de droguri, de abuzul folosirii acestor substanţe, de traficul ilegal de droguri sunt printre cele mai grave probleme cu care se confruntă omenirea astăzi, ameninţând generaţiile viitoare şi, de ce nu, viitorul vieţii.
Motivele pentru care tineri recurg la droguri sunt diverse – dorinţa de a evada din realitate, adaptarea la realitatea cotidiană, acceptarea de către anturaj, etc.
„Afacerile” cu droguri constituie un mijloc prin care persoane fără resurse financiare, aflate la marginea societăţii, câştigă bani. Realitatea arată că de multe ori aceşti mici traficanţi pot deveni ei înşişi victime ale drogurilor, iar banii câştigaţi în acest mod nu-i ajută nici pe ei şi nici pe cei apropiaţi lor. Banii respectivi de abia pot să le susţină viciul. Indivizii care vând droguri pe stradă, în cluburi, baruri şi discoteci constituie ultima verigă dintr-un lanţ de activităţi criminale. Traficul de droguri este legat şi presupune şi alte infracţiuni cu caracter criminal – furturi, incendieri, asasinate etc. Toţi, ca simpli cetăţeni, suntem afectaţi într-un fel sau altul de traficul de droguri.
Fenomen de amploare, capturi mărunte
Autorităţile abilitate se pare că se inspiră de la celebra zicere a aşa-zisei "revoluţii române", .." fă-te că lucrezi". Cazul finalizat recent în municipiul Cluj-Napoca, în care au fost prinşi în flagrant doi bistriţeni, care încercau să vândă o mică cantitate de haşiş, este unul clasic, de mică amploare, după principiul enunţat mai sus. Au fost reţinuţi de către poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, care au "reuşit asigurarea probatoriului" – trei dealeri mărunţi, care încercau să vândă o cantitate mică de haşiş unui investigator sub acoperire. Practic, a fost anihilată ultima verigă a traseului a drogurilor spre consumator – dealerii. Acţiune de salutat, nimic de zis, dar unde sunt acţiunile pe care le aşteaptă opinia publică, prin care acest flagel să fie cel puţin pus sub control? Lipsesc cu desăvârşire, sau dacă nu, acestea nu sunt mediatizate? Greu de crezut.
Preţul se pare că este supraevaluat,fiindcă un gram de haşiş costă cu mult mai puţin. Cel puţin acest lucru rezultă din comunicatul oficial -5.700 de lei.
Trei bistriţeni, anchetaţi pentru trafic de haşiş
Ofiţerii antidrog de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca au obţinut probe cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, respectiv haşiş, de către trei tineri din Bistriţa – L.S, de 21 ani, muncitor, H.C.V, în vârstă de 22 ani, fără ocupaţie, şi D.M.E, de 24 de ani, şi el fără ocupaţie. Ultimii doi, H.C.V şi D.M.E, au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să vândă unui investigator sub acoperire cantitatea de 82,2 grame haşiş.
Fiind prezentaţi unui complet de judecători ai Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, instanţa a decis ca cei trei să fie cercetaţi în stare de libertate, fiind luată măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pentru 29 de zile. Măsura luată de judecătorii clujeni este explicată şi de faptul că anchetatorii nu au reuşit să-i acuze pe cei trei de constituirea unui grup infracţional organizat, fapt care ar fi schimbat datele problemei.
Legislaţia europeană, permisivă faţă de consumatori
Legislaţia europeană, pedepseşte producerea şi traficul de droguri, nu şi consumul. În Europa sunt interzise nu numai drogurile de mare risc, cocaina şi heroina, dar şi stupefiantele clasificate drept "uşoare", opiumul şi canabisul. Există totuşi unele state în care haşişul şi canabisul sunt permise pentru uz personal, dar producerea şi comercializarea acestora, traficul, este incriminat. Excepţia este folosirea acestor droguri "uşoare" în medicină.
Olanda, raiul consumatorilor
Până nu demult, Olanda era considerată patria drogurilor "uşoare". Atât consumul, dar şi comercializarea erau legale. Acolo s-a plecat de la premisa că, având o legislaţie mai permisivă şi neinterzicând în mod clar consumul de droguri, tinerii nu îşi mai vor dori "fructul interzis". Statisticile se pare că le dau dreptate, întrucât doar 28% dintre adolescenţii din Olanda au fumat sau fumează "iarbă", în comparaţie cu 41% dintre adolescenţii americani.
Urmând modelul olandez, mai multe state din UE au adoptat o legislaţie similară. Belgia se îndreaptă în direcţia legalizării haşişului, în timp ce unele landuri germane intenţionează să facă acest lucru. Anumite iniţiative pe această linie, în Germania şi Elveţia au eşuat. În Anglia s-a urmat o cale de mijloc, în februarie 2009, drogurile fiind introduse în categoria C (iniţial au fost clasificate în categoria B – periculoase) lucru care, însă, nu înseamnă că acestea au fost legalizate şi, implicit, discriminate legal. Anglia nu pedepseşte consumul, lucru valabil şi în Austria, dar producerea şi traficul este incriminat sever.
Interzis comercializării drogurilor în preajma şcolilor
În ultimii ani, în Olanda, prin anumite experimente genetice a fost o obţinută o varietate de cânepă cu o concentraţie mai mare de THC (substanţa activă), aspect care a determinat guvernul olandez să înăsprească legislaţia în domeniu, interzicându-se astfel vânzarea drogurilor în cafenelele situate în proximitatea unor şcoli. Ca urmare a acestui fapt, în jumătate din cafenelele din Rotterdam, în care se vindeau droguri, a fost interzis să mai facă acest lucru. Imediat în octombrie 2008, autorităţile din Roosendal şi din Bergen op Zoom, au închis cafenelele în care se comercializa "cânepă". Acestea erau vizitate săptămânal de circa 25.000 de turişti, în special din Germania şi Franţa, dar şi din România, din Bistriţa.
Aliniindu-se legislaţiei UE, Olanda a recurs la măsuri extreme pentru limitarea consumului, prin impunerea unor taxe extraordinar de mari, controale şi interzicerea reclamei pentru aceste substanţe. La sfârşitul lui 2008, în Olanda au fost interzisă şi cultivarea şi vânzarea de ciuperci halucinogene.
„Droguri legale”, la Bistriţa
Această permisivitate aparentă a UE, a făcut ca la începutul lunii mai, 2009, în Bistriţa, un individ conectat la asemenea gen de afaceri să încerce marea cu degetul. A deschis un magazin într-un spaţiu închiriat pe strada Ursului din Bistriţa, în care intenţiona să comercializeze „droguri legale”, aspect sesizat recent şi de Gazeta De Bistriţa. După reclama de rigoare, cu concursul involuntar şi al mediei locale, cu anunţarea programului de funcţionare, la fel de misterios firma a dispărut. Reclama asigura un serviciu complet – "pentru clienţi punem la dispoziţie curtea cu terasă şi cu servire: 1 gram SMOKE-50 lei, 3 grame – 150 lei, 1 joint – 15 lei. În curând o să facem şi meniul zilei". Urmau semăturile întreprinzătorilor – manager general „Ghiţă Cutzit”, purtător de cuvânt „Dorel Cucuruz” şi consilierul de vânzări „Fane Azil”.
OVIDIU TUDORAN
Articol de securist ordinar. Drogul e cultura. Trebuiesc legalizate si drogurile usoare si tari, tinerii si copiii precum si intelectualii trebuie sa consume droguri pt a-si destepta mintile. Drogurile sint interzise militarilor, securistilor si politistilor, pt ca drogul amplifica ce gaseste in om, desteptaciunea sau, in ultimul caz, prostia.
vad ca-si fac aparitia handicapatii se simnt atacati in orgolii
ceauseilor, de la emisiunile cu homelesi si flagelul drogurilor vi se trage. alea din comunism. propaganda ieftina intra cel mai repede in capetele goale (cranii de lemn) ale militarilor si baietilor de militie. aceste institutii sint o mana cereasca pt tipii cu iq redus, o ultima sansa pt a prinde un post undeva. statul e darnic.
mah gunoaielor nu ma mai faceti public datimi pace caci eu nam vadut nika sunt d m e va fut in gura de politisti dracului va trag la muie;)