În anul 2009, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog au început demersurile acordării de prioritate activităţii de prevenire în domeniul traficului şi consumului de droguri în mediul şcolar.Interesul deosebit pentru implementarea acestui proiect în mediul şcolar a venit ca urmare a evenimentelor de violenţă fizică în şcoli din întreaga ţară şi a diagnozei locale privind situaţia traficului şi consumului de droguri, elaborată la sfârşitul anului trecut în cadrul întâlnirii reprezentanţilor Centrului Antidrog cu membrii Colegiului Prefectural.

Analiza de risc vizând consumul de droguri în perimetrul şcolilor şi în zona adiacentă acestora va fi realizată de către reprezentanţii CPECA împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi conducerea şcolilor.
Activităţile pe care Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog le va desfăşura în acest an vor viza cu prioritate şcolile din judeţ care nu au fost cuprinse în programul de prevenire a consumului de droguri în perioada 2007 – 2008 şi, de asemenea, cele considerate cu grad ridicat de risc la traficul şi consumul de stupefiante.
Vor exista discuţii cu între membrii Centrului Antidrog, ISJ BN şi directorii şcolilor, pentru prevenirea şi împiedicarea extinderii fenomenelor de violenţă, pericolul traficului şi consumului de droguri. Programul va include şi specialiști din alte domenii Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Poliţia Comunitară.
Implementarea în parteneriat a unui studiu în şcolile din judeţ privind prevalenţa consumului de tutun, alcool şi droguri ar fi o strategie pentru abordarea eficientă a problemelor pe care le ridică într-o comunitate şi în special în rândul tinerilor aceste fenomene.
Colaboratorii acestui studiu sunt sunt Centrul Antidrog, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică şi Autoritatea de Sănătate Publică.

Consumul de droguri, un fenomen tot mai răspândit

La începutul mileniului trei, omenirea se confrunta cu un fenomen ce a luat o amploare nebănuită în urmă cu câţiva ani. Dacă în urmă cu un deceniu în România piaţa de desfacere a drogurilor se afla la un nivel scăzut, teritoriul ţării noastre fiind folosit mai mult pentru tranzit spre ţările occidentale, în prezent, în ciuda problemelor de natură sociala şi economică, România a devenit un punct de atracţie pentru cei care vând iluzii şi distrug vieţi din ce în ce mai tinere.

Realitatea crudă este prezentă printre noi. Chiar dacă nu conştientizăm şi nu suntem informaţi suficient, există numeroase cazuri de persoane în general sub 30 de ani care sunt consumatoare de droguri.

Cauzele consumului de droguri

Cauzele care îi împing pe tineri spre dezumanizare prin consumul de droguri sunt multe. Cei mai mulţi încep să consume droguri din pură curiozitate de a cunoaşte efectele pe care le au asupra lor sau din dorinţa de a avea noi senzaţii, noi trăiri, vor să atingă o anumită stare fizică şi psihică de bine, de exaltare şi de destindere. Un alt motiv poate fi considerat teribilismul. Consumul de droguri poate fi incitant sau provocator. Unii sunt tentaţi să înfrunte riscurile fără a fi opriţi de cuvinte precum pericol, dependenţă sau moarte. Dorinţa de afirmare în faţa grupului precum şi teama că vor fi respinşi, că vor fi izolaţi de către grup dacă refuză propunerile prietenilor care au iniţiat această acțiune, îi fac pe aceştia să nu ia în considerare riscurile la care se expun.

Presiunea grupului este determinantă în stârnirea curiozităţii, anturajul este cel care ajută sau nu, la dezvoltarea în bine a personalităţii adolescentului, în funcţie de nivelul stimei lor de sine, de gradul de profunzime al idealului lor în viaţă, de raporturile cu familia, de rezultatele lor şcolare, de imaginea pe care o au despre sine şi pe care vor s-o creeze celorlalţi. Adolescenţii au capacităţi diferite de rezistenţă la presiunea pe care anturajul lor o exercită.
Cei care au acest viciu renunţă la încercarea de revenire din lumea mincinoasă în care trăiesc, ei dau vina consumului de droguri pe problemele familiale, şcolare, amicale şi izolarea de colectivitate. În general, ei găsesc pretextul problemelor de genul divorţul părinţilor şi abuzul sau indiferenţa părinţilor. Aceste aşa zise cauze nu sunt reale, trebuie să aibă o personalitate puternică, să aibă forţă să spună NU.
Este important ca tinerii să fie ei înşişi chiar dacă ceilalţi gândesc diferit.

Iluzia forţei

Utilizarea drogurilor poate rezolva doar aparent şi temporar problemele, în sensul că prin consum acestea se uită pe moment, dar ele vor continua să existe şi chiar se vor agrava.
Prin consumul de droguri, indiferent că acestea se numesc cocaină, heroină, canabis, LSD-25 sau chiar alcool, toxicomanul caută să atingă fericirea , caută depăşirea momentelor dificile, a singurătăţii, a excluderii. Consumatorul găseşte în droguri soluţia de a accede la o bucăţică de viaţă în care timpul să nu mai conteze. Pentru o perioadă scurtă, efemeră, consumatorul cunoaşte „iluzia păcii, a calmului sau a forţei”. Dar după aceste „binefaceri” îşi fac apariţia şi efectele nedorite cum ar fi: dependenţa şi efectele toxice asupra sistemului nervos, asupra inimii sau a altor organe interne. La început, majoritatea drogurilor creează o trecătoare dispoziţie de bunăstare fizică, o senzaţie de euforie, o linişte sau o exaltare psihică dorite cu aviditate de indivizii consumatori.
Cu trecerea timpului, personalitatea consumatorului este puternic afectată, apar erori de percepţie şi de judecată, viziuni şi tulburări de comportament. Astfel viaţa normală nu mai există, personalitatea este schimbată, de nerecunoscut, şi unicul scop al toxicomanului este de a obţine doza pentru fericirea efemeră, chiar dacă aceasta presupune delincvenţă, prin furturi, escrocherii, şantaj şi uneori acte de violenţă care pot merge până la crimă.

Aparat de testare a consumatorilor liceeni

În unele licee din ţară începe o campanie de prevenire a consumului de droguri, care are ca scop identificarea consumatorilor cu ajutorul unor aparate care recoltează probe biologice.
Aceste teste nu pot fi efectuate decât cu acordul părinţilor, testarea liceenilor se va face cu aparate care analizează saliva.

Fondurile pentru această campanie vor veni de la Uniunea Europeană, campania de testare începând în luna martie.
Descurajarea consumului de droguri în rândul adolescenţilor este scopul acestei campanii. Tinerii trebuie să fie conştienţi de riscul pe care îl prezintă consumul de stupefiante şi, în cazul persoanelor care au acest viciu, să se acorde măsuri de ajutor şi să fie sprijinite pe cât posibil.

Drogurile, o ameninţare psihică

În urma unor studii s-a constatat de altfel, la consumatorii de droguri, prezenţa unei stări emoţionale necontrolate şi demonstrative, în sensul alienării faţă de cei din jur şi al unui slab control al impulsivităţii. Autocunoaşterea şi autodefinirea, rezolvarea propriilor probleme este limitată, pe lângă acestea, şi de imaturitatea cognitivă a adolescentului.

Depistarea consumatorilor de droguri se face prin indici cum ar fi schimbarea bruscă a comportamentului, treceri fără motiv de la o stare la alta, de la veselie la tristeţe, de la agresiune la linişte sau chiar delăsare, pierderea apetitului alimentar, pierderea interesului pentru şcoală, muncă, hobby-uri, sporturi, prieteni, stări de somnolenţă şi apatie necaracteristice, oboseală excesivă fără o cauză aparentă.
Drogurile constituie o problemă îngrozitoare, a cărei seriozitate devine cu fiecare zi tot mai extinsă şi mai vizibilă. Există milioane de oameni din toată lumea, din toate categoriile sociale, care consumă zilnic acest anestezic de viaţă normală.
O persoană consumatoare de droguri, nu numai că îşi ascunde activitatea faţă de exterior, îşi ascunde activitatea şi faţă de el însuşi, dependenţa de droguri este o problemă psihică greu de îndepărtat şi cu urmări grave asupra corpului şi asupra gândirii în general.

Delia Hriţuleac

2 COMENTARII

  1. sunt de acord cu interzicerea drogurilor in scoli,dar macar lasati-ne pe cei care suntem fumatori sa ne fumam tigarile linistiti.vrem si noi un loc pt fumatori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.