Primăria Bistriţa a scos la licitaţie unul dintre cele mai bănoase contracte de anul acesta. Este vorba despre restaurarea Bisericii Evanghelice, care va înghiţi aproape 11 milioane de lei. Monumentul spre care s-au direcţionat milioane în ultimii ani, a atras atenţia a 12 firme, care s-au asociat, pentru a-şi maximiza şansele de a pune mâna pe contractul de 10 milioane de lei.

 

Unul dintre cele mai importante contracte de anul acesta a fost scos la licitaţie de către Primăria Bistriţa chiar în ultimele zile din 2017. Este vorba despre Restaurarea Bisericii Evanghelice, în vederea introducerii sale în circuitul turistic internaţional.

Pentru lucrările în cauză, Primăria Bistriţa a pus la bătaie aproape 11 milioane de lei, fără TVA. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost 17 ianuarie, Primăria Bistriţa luându-şi răgaz până în 17 mai să evalueze ofertele.

Nu mai puţin de 12 firme s-au arătat interesate de acest contract baban, apelând la asocieri pentru a îndeplini condiţiile de participare şi a-şi maximiza şansele de a pune mâna pe această sumă.

Astfel, oficial sunt 2 ofertanţi, fiecare dintre ei fiind compus din 7 şi respectiv 5 firme.

 

Firmele de casă nu s-au prea înghesuit la licitație

 

Printre firmele care participă la licitație găsim un singur SRL abonat la banii publici din întreg județul. Este vorba despre M.I.S Grup, care s-a asociat cu IASICOM SA din Iași și și-au mai luat alți 5 subcontractanți.

Pentru a îndeplini condițiile de participare IASICOM SA și M.I.S. Grup au apelat la Facility Instal SRL (Iași) Success SRL (Botoșani), Clima Therm Center (Iași), Generalsting SRL (Șieu Măgheruș) și Construcții de Orgi și Tâmplărie (Brașov).

Cea de-a doua asociere este formată din Euras SRL și Samgec SRL, care au apelat la subcontractanții Antrepriza Montaj Instalații (Cluj), Sesam Protec (Satu Mare) și Tehno Service (Satu Mare).

Se pare că la cei doi ofertanți s-au mai adăugat unul, care însă nu a fost acceptat, pentru că nu îndeplinea condițiile de participare. Nu se știe despre cine este vorba, contestația depusă de acesta la licitație fiind anonimizată.

Al treilea ofertant a fost respins în urma rezultatului analizei DUAE (Document Unic de Achiziție European). „Bubele” ofertantului au fost penalitățile pentru nefinalizarea lucrărilor în termen la două dintre proiectele trecute ca „experiență”.

Acesta a contestat respingerea și a cerut autorității contractante să reia procedura și evaluarea ofertei. Motivația ofertantului viza faptul că penalitățile impuse pentru nefinalizarea lucrărilor în termenul dat au fost contestate în instanță.

Condițiile pe care trebuiau să le îndeplinească ofertanții pentru a participa la această licitație publică sunt: 3 contracte cu lucrări similare, duse la bun sfârșit, în ultimii 5 ani. Valoarea cumulată a celor trei contracte trebuia să fie și ea de minim 9 milioane de lei fără TVA.

Cel puțin un contract din cele trei trebuia să aibă ca obiect executarea de lucrări de reabilitare, restaurare, conservare sau consolidare de monumente istorice. Clădirile respective trebuiau să fie încadrate cel puțin în categoria de importanță B.

Operatorii economici puteau să invoce susținerea unor terț pentru cel mult 50% din cerința privind experiența similară. Ofertantul câștigător va fi cel care va oferi prețul cel mai scăzut.

 

Ce trebuie să facă firma câștigătoare pentru 10 milioane de lei

 

Restaurarea Bisericii Evanghelice a fost aprobată pentru finanțare din bani europeni anul trecut. Valoarea totală a proiectului aprobat este de 15,2 milioane de lei, din care 14,2 milioane de lei reprezintă cuantumul finanțării nerambursabile solicitate, iar un milion de lei cofinanțarea din bugetul local.

Potrivit proiectantului, mai sunt de executat: consolidarea și restaurarea interiorului bisericii – pereții de anvelopă, bolta peste tribună, reabilitarea pardoselilor din navă, cor și galerie, restaurarea vitraliilor și tâmplării noi, restaurarea picturii murale și componentelor artistice din piatră; instalații pentru detecția, semnalizarea și stingerea incendiilor, instalație de semnalizare efracție, instalații electrice de iluminat și prize, instalații electrice de forță, instalații de amplificare sunet și lumină scenă; restaurarea corpurilor de iluminat, a mobilierului bisericesc; amenajarea interioară pentru concert de orgă și alte manifestări culturale la parterul bisericii și expunere la nivelul galeriei; mobilierul restaurat va prezenta publicului larg cea mai bogată colecție de mobilier bisericesc săsesc cuprinzând secolele XVI-XIX; amenajarea unor platforme de vizitare și iluminarea podului.

La acestea se adaugă și alte lucrări care vizează exteriorul bisericii, la pereți, porticele de intrare, pardoseli, tâmplăria istorică de la portalurile de intrare, rezugrăvirea unitară a bisericii, restaurarea picturii murale de la bolțile porticurilor și a cadranului solar; conservarea și restaurarea componentelor artistice din piatră din exteriorul bisericii și a turnului; conservarea și restaurarea componentelor artistice din fier și a instalațiilor electrice de iluminat arhitectural.

Aceste lucrări vin după ce în perioada 2008-2011 au fost consolidate și reconstruite turnul și șarpanta bisericii. În anul 2012 a fost restaurată sacristia din fondurile proprii ale bisericii, iar în 2013 interiorul corului și cele patru ferestre gotice din cor.

De asemenea, tot în 2013 a fost consolidată și restaurată bolta stelată peste nava și corpul bisericii și decorată cu picturi renascentiste în jurul cheilor și inelelor de boltă.

 

Cine sunt ofertanții care se bat pe potul cel mare

 

Dacă de M.I.S Grup am tot auzit în ultimii ani, ceilalți ofertanți nu sunt atât de prezenți la licitațiile publice organizate în Bistrița-Năsăud. Cu toate acestea, firmele participante nu sunt nici străine de contractele publice oferite de către autoritățile publice locale și județene.

SC Euras din Satu Mare a pus mâna pe 3 milioane de euro tot din bani europeni după ce a reabilitat clădirea Centrului Municipal de Cultură „George Coșbuc”, tot un monument istoric de categoria A.

Iasicon din Iași a pus mâna pe 4,9 milioane de euro, tot din fonduri europene, pentru regenerarea urbană a centrului istoric Bistrița.

 

 

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.