Două proiecte ale administrației locale năsăudene par să fie blocate momentan, după ce o firmă din Sălaj a contestat rezultatele procedurilor de licitaţii. Concret este vorba despre Avril SRL, o firmă din Sălaj apropiată de liberalul Lucian Bode, care a intrat în cursa pentru contractele scoase la licitație în luna martie a acestui an, fiecare împărțită în câte două loturi, în valoare totală de aproape 20 milioane lei, fără TVA, cu finanțare prin Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR).
Unul dintre proiecte se referă la izolarea termică a două blocuri de locuit, unul de pe strada Bistriței, iar celălalt de pe str. Iacob Mureșianu din orașul Năsăud. Per total, valoarea estimată a lucrărilor de execuție se cifrează la 10.015.098 lei, fără TVA, contractul fiind împărțit în două loturi: unul estimat la 5.402.170, fără TVA, iar cel de-al doilea lot a fost estimat la 4.612.928 lei, fără TVA. Pentru ambele loturi au fost considerate admisibile ofertele firmelor pentru care au fost considerate admisibile ofertele firmelor AVRIL SRL, Asocierea formată din DRUM IMPERIAL SRL – ARIA CONSTRUCT SRL – INSTAL COMPLET SRL – NED LIN SRL – INSTAL EURO SRL, AG CON INVEST SRL și RECORD SRL.
De acești bani, câștigătorul contractului trebuie să efectueze de lucrări de reabilitare termică a anvelopei, printre care enumerăm, izolarea termică a fațadei (înlocuirea tâmplăriei clasice exterioare existente/geamului, inclusiv a celei aferente accesului în blocului de locuințe, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată; înlocuirea tâmplăriei interioare (uși de acces), izolarea termică a fațadei cu sistem termoizolant de 15 cm, termoizolarea planșeului de la ultimul nivel în cazul în care nu există șarpantă, cu sistem termoizolant c u o grosime de 20 cm, închiderea balcoanelor, izolarea planșeului de la subsol, izolarea termică a pereților din zona de acces în casa scării, la pereții și tavanele comune cu apartamentele. De asemenea sunt prevăzute lucrări de reabilitare a instalației de iluminat din casa scării, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice – panouri solare electrice, repararea trotuarelor de protecție, înlocuirea instalației de distribuție a apei reci din subsolul bloc ului de locuințe, etc.
Ei bine, după ce au cântărit ofertele depuse de firmele admise în ultima etapă a licitației, câștigătoare a fost declarată cea depusă de asocierea formată din DRUM IMPERIAL SRL – ARIA CONSTRUCT SRL – INSTAL COMPLET SRL – NED LIN SRL – INSTAL EURO SRL.
Rezultat contestat la CNSC și mai apoi în instanță!
Cei de la Avril SRL nu au fost de acord cu acest rezultat, în condițiile în care s-au clasat pe ultimul loc în clasament, și l-au contestat la Consiliul Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), cerând suspendarea procedurii până la soluționarea contestației, anularea în parte a raportului procedurii, dar și a tuturor actelor subsecvente, în ceea ce privește evaluarea ofertelor depuse de către de primii trei ofertanți.
Potrivit documentului transmis la CNSC, firma din Sălaj a arătat, printre altele, că au “sesizat nereguli evidente ale procedurii de evaluare, care relevă în mod clar faptul că, atât prin solicitările de clarificări, cât și prin procedura de evaluare, autoritatea contractantă a favorizat ofertanții de pe primele 3 locuri și le-a permis să își modifice substanțial ofertele depuse, respectiv să acopere vicii evidente ale documentației, dupa data limita de depunere a ofertelor”.
“Continuarea procedurii și acordarea posibilității autorității contractante să încheie contractul ofertantul Asocierea formată din DRUM IMPERIAL SRL, ARIA CONSTRUCT SRL ar îngrădi dreptul subscrisei la apărare și la un proces echitabil, fiind pe deplin justificată suspendarea procedurii până la soluționarea contestației în fața CNSC”, au mai precizat reprezentanţii firmei sălăjene.
Aceștia au mai arătat că una dintre oferte a fost depusă nesemnată, iar autoritatea contractantă a permis retransmiterea documentelor cu semnătură electronică peste termenul limită de depunere a ofertelor, dar și garanția de participare care a lipsit inițial, lipsuri care “ar fi trebuit să atragă respingerea ca inacceptabilă a ofertelor”.
De asemenea, au mai arătat reprezentanţii AVRIL SRL, “ofertanților li s-a permis, fără remei și cu încălcarea principiului tratamentului egal completarea ofertelor peste data limită de depunere. Nerespectarea cerinţelor obligatorii din documentaţia de atribuire, care ar fi trebuit sa determine concluzia neconformității ofertei”.
Cât despre oferta câștigătoare, reprezentanții AVRIL au susținut că la evaluarea acesteia nu s-ar fi respectat cerințele documentației de atribuire și, pe de altă parte, avantajul evident și nejustificat creat în favoarea acestui ofertant, căruia i s-a permis să își completeze în mod substanțial oferta.
“Două premise factuale sunt relevante în acest context: – pe de o parte, exercitând în mod abuziv dreptul de a stipula care părți din ofertă sunt confidențiale și urmărind acoperirea viciilor evidente ale ofertei, Asocierea formată din IMPERIAL SRL, ARIA CONSTRUCT SRL, INSTAL COMPLET SRL, NED LIN SRL, INSTAL EURO SRL a declarat întreaga ofertă ca fiind confidențială, astfel că autoritatea contractantă a negat orice drept al subscrisei de a lua cunoștință de oferta inițială sau răspunsurile la clarificări depuse de către acest ofertant; oricum, așa cum vom dezvolta, chiar în lipsa accesului real la dosarul achiziției, neconformitatea ofertei rezultă din viciile constatate chiar de către autoritatea contractantă, pe care în mod abuziv i s-a permis ofertantului să le înlăture, cu încălcarea evidentă a principiului caracterului egal. – pe de altă parte, așa cum am evidențiat anterior, prevederile din secțiunea IV.4.1. din fișa de date, Modul de prezentare al propunerii tehnice, impun în sarcina ofertanților obligația ca propunerea tehnică să detalieze și demonstreze îndeplinirea cerințelor din documentația de atribuire, cuprinzând toate documentele și informațiile solicitate în secțiunea formulare (…)”, se arată în contestaţie.
După ce a analizat contestația depusă de Avril SRL, în luna octombrie, CNSC a respins-o ca nefondată.
Firma sălăjeană nu s-a lăsat și a mers în instanță, la Curtea de Apel Cluj, depunând plângere împotriva deciziei CNSC.
Zilele trecute, judecătorii clujeni au pronunțat o hotărâre intermediară prin care au decis pentru moment să anuleze decizia CNSC, astfel că automat procedura de licitație este suspendată. În ceea ce privește anularea procedurii de evaluare a ofertelor, instanța a decis că această parte trebuie judecată pe fond, astfel că procesul nu a ajuns încă la final.
Au contestat și licitația pentru al doilea contract
Cel de-al doilea proiect pentru care administrația locală a scos la licitație contractul de execuție a lucrărilor de izolare termică, estimat la o valoare de 9.262.766 lei, fără TVA, vizează un bloc construit în unghi drept, având o latură pe str. Miron Cristea, iar cealaltă pe Bulevardul Grănicerilor. Și acest contract a fost împărțit în două loturi, unul pentru partea de pe Miron Cristea, în valoare de aproximativ 3.707.101 lei, fără TVA, celălalt pentru partea de pe bulevard, în valoare de 5.555.665 lei, fără TVA. Pentru acest contract au fost considerate admisibile ofertele depuse de firmele BETLAR CONSTRUCT SRL, EAST COAST CONSTRUCTION AND REMODELING SRL, asocierea formată din RIKKO STEEL SRL – ROSCHEM CORP SRL, AG CON INVEST SRL și AVRIL SRL.
Oferta câștigătoare a fost declarată cea depusă de Betlar Construct SRL, însă și această procedură de licitație a fost contestată de firma sălăjeană la CNSC.
Concret, aceasta a solicitat suspendarea procedurii până la soluționarea contestației, anularea în parte a raportului procedurii și a tuturor actelor privind rezultatul analizei realizate de comisia de evaluare cu privire la oferta depusă de către Avril SRL, precum și a tuturor actelor subsecvente, în ceea ce privește evaluarea ofertelor depuse de către ceilalți ofertanți, precum și obligarea autorităţii contractante la continuarea procedurii de atribuire prin reevaluarea ofertelor depuse de adversari pentru ambele loturi.
“Prin prezenta contestație, subscrisa am sesizat nereguli evidente ale procedurii de evaluare, care relevă în mod clar faptul că, atât prin solicitările de clarificări, cât și prin procedura de evaluare, autoritatea contractantă a făcut abstracţie de caracterul inacceptabil al ofertelor clasate pe primele 4 locuri si au continuat procedura, ignorând motive care ar fi trebuit sa duca fără echivoc la respingerea ofertelor si constatarea caracterului acceptabil si conform strict cu privire la oferta subscrisei.
În concret, vorbim de:
– ignorarea caracterului inacceptabil al ofertelor depuse de (i)Asocierea formata din RIKKO STEEL SRL si ROSCHEM CORP SRL, (ii) AG CON INVEST SRL, (iii) EAST COAST CONSTRUCTION AND REMODELING SRL, raportat la neprelungirea de către aceştia a valabilităţii ofertei și garanției de participare, în ciuda solicitării exprese a autorităţii contractante
– ignorarea caracterului inacceptabil al ofertei depuse de BETLAR CONSTRUCT SRL, declarată ulterior ca fiind câștigătoare, după ce autoritatea contractantă a încălcat prevederile legale, sprijinind acest ofertant în vederea clarificării documentelor suport pentru DUAE”, au arătat în document cei de la Avril SRL.
Și de data aceasta CNSC a respins contestația firmei sălăjene, decizia fiind pronunțată la începutul lunii noiembrie. Deocamdată, pe portalul instanțelor nu apare înregistrat vreun dosar în care Avril SRL să fi depus plângere împotriva acestei decizii a CNSC.